Cel mai vechi vânător de comori dacice a fost condamnat. A fost dat de gol după ce a ascuns aurul într-o vizuină de vulpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Stoicoi. FOTO: ADEVĂRUL.
Adrian Stoicoi. FOTO: ADEVĂRUL.

Fostă călăuză a primilor căutători de comori care au ajuns în anii 1990 în Munţii Orăştiei pentru a scotoci după aurul dacic, Adrian Stoicoi a fost condamnat la închisoare pentru traficarea unui tezaur de aur în valoare de peste 100.000 de euro şi a unor statuete de bronz găsite în aşezările istorice.

Tribunalul Hunedoara a pronnţat, miercuri, sentinţa în dosarul în care Adrian Stoicoi a fost acuzat de infracţiuni de spălare de bani, în legătură cu descoperirea ilegală şi traficarea unor tezaure antice provenite din zona Sarmizegetusei Regia. Adrian Stoicoi a primit doi ani de închisoare, pedeapsă la care se adaugă o altă condamnare de doi ani cu suspendare, într-un dosar privind traficul de obiecte de patrimoniu. Astfel, condamnarea primită de hunedorean este de patru ani de închisoare, cu executare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

În luna mai 2016, procurorii şi ofiţerii de poliţie au descins la locuinţa din Orăştie şi la casa din Grădiştea de munte a lui Adrian Stoicoi, acesta fiind pus sub acuzare pentru infracţiunile legate de traficul de obiecte de patrimoniu. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, hunedoreanul, împreună cu alţi apropiaţi ai săi, au fost cunoscuţi braconieri ai siturilor arheologice din Munţii Orăştiei şi că au fost implicaţi în descoperirea şi sustragerea mai multor tezaure arheologice aparţinând patrimoniului cultural naţional, bunuri pe care, prin intermediul unor filiere interne şi internaţionale au reuşit să le valorifice pe piaţa neagră a antichităţilor din Europa.

Copii au găsit monedele în vizuina vulpii

„În acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 138 monede Koson din aur, din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba.

Cele 138 de monede Koson de aur de care amintesc procurorii au fost descoperite în mai 2014 de trei copii din Ocolişul Mic, într-o viziună de vulpe de la marginea satului. Copiii se jucau pe un deal de la marginea satului lor, aflat în apropiere de o casă a familiei hunedoreanului, nu departe de cetatea dacică de la Costeşti şi au dat peste o sticlă de plastic în care se aflau monedele antice. Primul instinct al copiilor a fost acela de a împărţi gabenii, dar apoi fiecare dintre ei i-a dus acasă, iar părinţii lor au decis să predea imediat kosonii autorităţilor.

„Deşi inculpatul Stoicoi Adrian a negat constant pe parcursul cercetărilor că aceste monede i-ar aparţine, este evident faptul că monedele sunt ale lui. Astfel, aşa cum am menţionat anterior, acestea se aflau ascunse în faţa locuinţei lui Stoicoi Adrian, de unde le putea supraveghea permanent şi nu exista nici riscul ca în situaţia unei percheziţii domiciliare să-i fie găsite în locuinţă. Inculpatul le-a ascuns în acel loc pentru a le avea la îndemână în vederea valorificării, întrucât în perioada respectivă nu putea părăsi localitatea de domiciliu”, se arăta în dosarul acestuia.

În 20 februarie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stoicoi a vândut unei persoane o statuetă din bronz antică, reprezentându-l pe zeul Serapis, pentru care a pretins anterior suma de 5.000 de euro. În 30 martie 2016 şi 12 aprilie 2016, susţin anchetatorii, Adrian Stocoi a tranzacţionat două statuete din bronz reprezentând pe zeiţa Minerva şi respectiv pe zeul Jupiter. În 9 mai 2016, ar fi vândut alte trei monede din aur de tip Koson, pe care le ascunsese iniţial.

„Valoarea prejudiciului cauzat de inculpatul Stoicoi Adrian, aşa cum rezultă din rapoartele de expertiză este de 103.100 euro, respectiv: valoarea celor 138 monede tip koson din aur din lotul „La Vizuini” este de 90.900 euro; valoarea celor 4 monede tip koson din aur recuperate în anul 2014, respectiv 2016, este de 2.200 euro; contravaloarea celor 3 statuete antice din bronz, este de 10.000 euro. Toate aceste bunuri au fost recuperate”, informa PCA Alba. Hunedoreanul a susţinut că este nevinovat faţă de acuzaţiile care i-au fost aduse. „Locuiesc aici, la poalele Sarmizegetusei Regia şi astfel am ajuns în această poveste a dosarelor comorilor dacice. Ei caută probe împotriva mea şi obiecte de patrimoniu, pe care nu le găsesc de ani de zile”, relata Adrian Stoicoi, pentru adevarul.ro.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

VIDEO Descoperire impresionantă în Sarmizegetusa Regia. Este dovada luxului în care trăiau locuitorii capitalei dacilor

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite