Cel mai vechi parc dendrologic din România, transformat spectaculos odată cu venirea toamnei VIDEO

0
Publicat:

Unul dintre cele mai spectaculoase parcuri dendrologice din România se află în orașul Simeria din Hunedoara (video), iar aici și-au găsit loc peste 2.000 de specii de plante și arbori, aduse din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Parcul dendrologic Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Parcul dendrologic Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Orașul Simeria, din județul Hunedoara, s-a dezvoltat în jurul nodului feroviar important înființat aici odată cu construcția primelor căi ferate din Transilvania.

Aici se întâlnesc magistrala Arad – Alba Iulia, inaugurată în 1868, calea ferată a cărbunelui Simeria – Petroșani, deschisă în 1870, devenită apoi magistrala care leagă Ardealul de sudul României, și calea ferată a fierului, Simeria – Hunedoara, inaugurată în 1884, odată cu Uzinele metalurgice din Hunedoara.

Înainte de a fi nod feroviar, așezarea din lunca Mureșului, învecinată Devei, era cunoscută prin moșia nobiliară înființată aici în secolul al XVIII-lea, care cuprindea castelul Fay și un parc dendrologic bogat în plante și arbori exotici, aduși din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Importanța nodului feroviar Simeria a scăzut în ultimele decenii, odată cu reducerea transporturilor pe calea ferată. Șirurile de vagoane care transportau, anual, înainte de 1990, milioane de tone de cărbune prin gara Simeria au ajuns istorie, la fel și trenurile de navetiști folosite de miile de muncitori din combinatul siderurgic Hunedoara.

Stația CFR Simeria. Foto: Daniel Guță
Stația CFR Simeria. Foto: Daniel Guță

Orașul ceferiștilor a intrat în declin, în ultimii ani, dar și-a păstrat comoara îngrijtă aproape neîntrerupt timp de peste două secole: Parcul dendrologic Simeria.

Toamna în Parcul dendrologic Simeria

Odată cu venirea toamnei, priveliștea pe care o oferă arboretumul Simeria oaspeților săi este cuprinsă într-o explozie de culori. Arborii seculari, înalți de 30 – 40 de metri, încep să își piardă puterea, așternând pe aleile parcului covoare de frunze. În alte locuri, copacii „întârziați” și-au păstrat coloritul și florile.

Lacurile din parc au rămas și ele împodobite de nuferi, chiar dacă apele au căpătat nuanțe mai închise. Deși se numără printre cele mai spectaculoase parcuri din România, Parcul dendrologic Simeria este mai puțin aglomerat față de alte parcuri din România.

Un motiv ar fi faptul că se află într-un oraș mic, cu doar 11.000 de locuitori. Însă fiind și un parc întins, oamenii care îl vizitează au nevoie de mai mult timp pentru a-l explora.

„Numărul turiștilor a crescut în ultimii ani, cred că vom atinge circa 40.000 de vizitatori în acest an, 2023. Sunt trei perioade de vârf în ce privește turismul. Prima este începutul primăverii, când înfloresc magnoliile, a doua este perioada concediilor de vară, iar mulți turiști ajung în această perioadă, de octombrie, când natura începe să își schimbe coloritul”, spune Daniel Pitar, inginerul silvic din rezervație.

Arboretumul Simeria, vechi de 300 de ani

Parcul dendrologic Simeria este cel mai vechi astfel de parc păstrat în România. Declarat monument al naturii, parcul întins pe aproape 70 de hectare ar fi fost înfiinţat la începutul secolului al XVIII-lea, odată cu amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureşului, în stil peisager.

Arborii ating dimensiuni mari în Parcul dendrologic Simeria. Foto: Daniel Guță
Arborii ating dimensiuni mari în Parcul dendrologic Simeria. Foto: Daniel Guță

Unii dintre pinii, stejarii, magnoliile și plopii care trăiesc aici au aproape două secole, fiind plantați de familiile care au stăpânit domeniul de pe malul Mureșului, în secolele XVIII - XIX. Alții, mai vechi – sălcii, plopi, stejari - făceau parte din pădurea din lunca Mureșului, transformată pe parcursul secolului al XIX-lea în parc dendrologic.

În secolele următoare familiile nobiliare care au deţinut succesiv moşia (Gyulay, Kun, Fay şi Ocskay) au îmbogăţit-o cu specii de arbori şi plante aduse de pe alte continente. Speciile exotice aduse de-a lungul timpului în arboretum au modificat radical apsectul rezervației. O mare parte din flora din parc este specifică spațiului asiatic, iar colecția de plante și arbori din rezervație depășește 2.100 de specii.

După naţionalizarea din 1949, Parcul dendrologic Simeria, împreună cu conacul Fay, a intrat în administrarea Ocolului Silvic Simeria, în 1952 acesta fiind declarat ocol silvic experimental. În 1954 a fost înfiinţată Staţiunea de Cercetări şi Experimentări Forestiere Simeria, care ulterior a preluat ca bază materială Parcul Dendrologic.

Măsura a salvat arboretumul de la dispariţie şi a dus la protejarea zonei, care era vizată de tăierile de pădure efectuate de localnici. La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, parcul dendrologic a fost ocrotit de lege, primind atributul de „Monument al Naturii" - rezervaţie dendrologică.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite