Castelul Corvinilor „străluceşte” din nou, după deceniile în care a fost înnegrit de funinginea combinatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. Schelele au fost date jos. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Corvinilor. Schelele au fost date jos. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Schelele care au acoperit cea mai mare parte a zidurilor Castelului Corvinilor au fost date jos, iar cetatea medievală se arată turiştilor cu o înfăţişare schimbată.

Castelul Corvinilor se află în şantier din vara anului 2019, iar cea mai mare parte a lucrărilor de restaurare prevăzute în proiectul finanţat de Uniunea Europeană a fost realizată.

Hunedoara anului 1900 în imagini rare: Castelul Corvinilor, calea ferată minieră şi Uzinele de Fier FOTO

Castelul Corvinilor, în istoria Hollywood. Cele mai faimoase filme realizate în cetatea medievală

Castelul Corvinilor îşi deschide porţile. Cetatea medievală a Hunedoarei poate fi vizitată gratuit

„Datorită complexităţii unora dintre lucrări şi a neprăvăzutului apărut în derularea lor, cum sunt descoperirile arheologice, a fost prelungit termenul de finalizare a proiectului până în 31 mai 2022”, a precizat Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Înnegrit de fumul combinatului

Între timp, schelele care au înconjurat cea mai mare parte a Castelului Corvinilor, necesare lucrărilor de reabilitare a faţadelor şi a turnurilor sale au fost date jos, iar turiştii pot admira noua înfăţişare a cetăţii medievale a Hunedoarei. Toate zidurile exterioare au fost curăţate prin operaţiuni de hidogomaj, de funinginea şi praful industrial care le-au acoperit timp de mai multe decenii, provenite de la combinatul siderurgic. Uzinele Hunedoarei s-au extins în a doua parte a secolului XX până în imedediata vecinătate a monumentului istoric şi au contribuit la aspectul cenuşiu al acestuia.


Castelul în anii 90. Foto: Peter de Graaf / ramblings.nz

castelul corvinilor foto peeter de graaf

„Când l-am vizitat prima oară la începutul anilor ´90, a existat o singură mică problemă. Extraordinarul Castel al Corvinilor din Hunedoara, România, a fost aproape în întregime înconjurat de o vastă uzină de oţel care arunca fum. Este fără îndoială una dintre cele mai suprarealiste pe care le-am văzut. Castelul a fost înconjurat pe trei laturi de halele combinatului, de turnuri de beton de răcire, de cuptoare şi rânduri de coşuri de fum falnice care aruncau fum usturător, maroniu-roşcat. Culoarea era dată de dioxidul de azot, un gaz toxic care formează acid nitric la contactul cu ploaia. Pe măsură ce fumul se răspândea, cerul devenea roz ca şi cum ar fi întotdeauna apusul soarelui. De-a lungul celei de-a patra laturi a castelului, un funicular zgomotos transporta coşuri uriaşe de minereu de fier direct în cuptoare, de la o mină îndepărtată. A fost ca şi când am cădea într-un fel de coşmar industrial distopic sau în decorul unui film post-apocaliptic”, relata Peter de Graaf, un neo-zeelandez care a vizitat monumentul în anii ´90 şi a publicat un reportaj, însoţit de fotografii, pe site-ul său, ramblings.nz.


Castelul Corvinilor în 2021. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

castelul corvinilor foto daniel guta adevarul

Castelul curăţat de praf

Înfăţişarea monumentului s-a schimbat în ultimii doi ani, iar pe lângă zidurile exterioare, şi frescele medievale din interiorul edificiului şi-au recăpătat coloritul original, după ce au fost curăţate de specialişti.


Castelul Corvinilor, fără schele. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

castelul corvinilor foto daniel guta adevarul


Proiectul de restaurare a Castelului Corvinilor, finanţat de Uniunea Europeană cu aproape cinci milioane de euro vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje Boisia.


Castelul în anii 90. Foto: Peter de Graaf / ramblings.nz

castelul corvinilor foto peeter de graaf

Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente şi înlocuirea instalaţiilor pe gaz cu un sistem de încălzire electric.


Castelul în anii 90. Foto: Peter de Graaf / ramblings.nz

castelul corvinilor in anii 90 foto peter de graaf

Vă recomandăm să citiţi şi:

Castelul Corvinilor trăieşte clipe istorice. Ies la lumină frescele unice, care dezvăluie secretul Huniazilor VIDEO

Hunedoara în secolul al XIX-lea, descrisă de Aranyi, savantul care a salvat Castelul  Corvinilor de la ruinare

Castelul Corvinilor, plin de secrete. Iazul dispărut şi uimitorul izvor termal de la poalele sale

Podul medieval al Castelului Corvinilor dăinuie de peste cinci secole. Care este secretul trăiniciei sale

Legenda bizară a Castelului Corvinilor. Cum i-a înfiorat Elisabeta Szilagyi pe meşterii de la castel

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Cele mai ascunse secrete ale Castelului Corvinilor: domniţa decapitată, beciul celor uitaţi, omul găsit mort în fântână



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite