Ancheta ITM după tragedia din Mina Lupeni a fost încheiată. Cauzele care au dus la prăbuşirea soldată cu doi morţi
0Inspectoratul Teritorial de Muncă şi specialiştii angajaţi în cercetarea tehnică a accidentului de muncă din Mina Lupeni, în care au murit doi mineri, a prezentat raportul care dezvăluie cauzele tragediei din toamna anului trecut.
În 5 octombrie 2017, trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni. Echipele de salvatori minieri au muncit ore în şir pentru aducerea la suprafaţă a celor trei victime. Iuliu Lucian Codlean (39 de ani) a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea.
Trupul său a fost scos a doua dimineaţă, din adâncurile minei, la aproape 15 ore de la momentul accidentului. Minerul Ionel Florin Suciu (44 de ani), tatăl unei fetiţe, a murit în Spitalul Floreasa, unde a fost adus cu trupul zdrobit de tavanul prăbuşit în galeria în care muncea. Al treilea ortac blocat în subteran a fost rănit, iar un alt miner a reuşit să se salveze în momentul prăbuşirii, scăpând cu o rană uşoară.
Patru cauze ale prăbuşirii
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a publicat concluziile anchetei efectuate în cazul tragediei din toamna anului trecut. Din cauza complexităţii evenimentului au fost solicitate expertize tehnice ale Universităţii din Petroşani, universitate de la care au fost implicate mai multe catedre de specialitate. Totdată inspectorii de muncă au demarat propriile investigaţii şi anchete în paralel cu expertizele necesare. În decursul lunii ianuarie 2018 Universitatea din Petroşani a înaintat către ITM Hunedoara forma finală a Raportului de expertiză tehnică, raport de la care inspectorii de muncă implicaţi în cercetarea evenimentului şi elucidarea cauzelor producerii acestuia au continuat cercetările.
„Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt: 1) starea de tensiune excesivă, dezvoltată asupra preabatajului Panou 7C; 2) prezenţa faliei direcţionale care a intersectat preabatajul; 3) efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilităţii faliei; 4) susţinerea abatajului a fost incapabilă să preia sarcina dinamică produsă la surparea cărbunelui şi a rocilor din acoperiş”, a informat Adrian Bozdog, şeful ITM Hunedoara. Dosarul complet de cercetare a accidentului colectiv de muncă conţine peste 1300 de file, din care doar procesul verbal de cercetare conţine circa 50 de pagini.
Dosarul urmează să fie înaintat Parchetului de pe langă Judecătoria Petroşani care va instrumenta cazul din punct de vedere al naturii penale, detalii ulterioare şi mai amănunţite din vor putea fi făcute publice doar după finalizarea acestor aspecte de natură penală, au precizat reprezentanţii ITM Hunedoara.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Iuliu Lucian Codlean, părinte pentru trei copii, a fost ultima victimă ucisă în subteranele Lupeniului, o mină cu o istorie îndelungată şi însângerată. Minerul a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea, cu câteva zile înainte de a-şi serba ziua de naştere.
Doi dintre cei trei mineri prinşi în subteran au fost salvaţi de echipele de intervenţie: primul dintre ei este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fracturi, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale. Cel de-al treilea dintre ei, găsit în jurul orei 5.00, nu a putut fi resuscitat.
Scene dramatice s-au petrecut în ultimele ore în faţa Minei Lupeni, unde zeci de localnici s-au strâns îngrijoraţi de soarta celor trei mineri blocaţi în subteranele exploatării, după ce tavanul galeriei miniere în care munceau s-a prăbuşit. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvare au ajuns la primii doi mineri blocaţi în subteran.