Tragedia de-o seamă cu Revoluţia. Cel mai mai grav accident din istoria Giurgiului, atribuit “teroriştilor”
0
Fiecare accident în sine reprezintă o dramă în care sunt implicate mai multe persoane. Pe lângă victime, afectate sunt rudele, prietenii şi chiar simplii cetăţeni. În ultimele două decenii şi jumătate în Giurgiu au avut loc mii de accidente rutiere. Fiecare cu povestea şi dramele lui. Niciunul însă n-a avut încărcătura celui de la Revoluţie, atunci când şase oameni nevinovaţi au murit şi alţi cincisprezece au ajuns la spital în stare gravă.
Pentru mulţi dintre giurgiuvenii trecuţi de 40 de ani, accidentul din 23 decembrie 1989 este unul cunoscut. O parte dintre ei, adolescenţi atunci, se aflau în stradă, bucurându-se de căderea comunismului.
Şoseaua Bucureşti, ora 19.00. Puncte de reper: Biserica Eroilor, Spitalul Judeţean şi Unitatea Militară. Sute de persoane se bucurau împreună de agonia unui sistem.
Câteva clipe mai târziu, 6 dintre ei erau morţi, iar 15 internaţi în stare gravă la spital.
O maşină care transporta lapte a intrat în plin în mulţime. Şoferul, Ion Zîmbrea (27 de ani), avea o alcoolemie de 1,85 la mie după ce băuse aproape toată ziua şi o viteză de peste 60 de kilometri la oră.
Au murit nevinovaţi
Toţi cei şase morţi erau persoane simple, muncitori, şoferi şi chiar o elevă: Ion Cimpoieru (38 de ani), Teodor Cociş (20 de ani), Traian Enache (61 de ani), Iulian Manole (23 de ani), Adina Vasile (15 ani) şi Gheorghe Văduva (42 de ani).
Supravieţuitorii au spus că n-au ştiut ce i-a lovit. Impactul a fost atât de puternic încât unii oameni au fost aruncaţi de pe şosea direct în trandafirii care creşteau lângă bordură.
Poveşti cu terorişti
Deşi anchetatorii au stabilit fără dubii că a fost vorba despre un accident rutier, mulţi dintre giurgiuveni au văzut în acesta o adevărată conspiraţie, fiind convinşi că a fost pus la cale de “terorişti”.
În locul accidentului, autorităţile au construit un monument, transformând victimele în eroi ai Revoluţiei.
O carte în memoria victimelor
Emil Talianu este unul dintre giurgiuvenii care cunoaşte foarte bine tragedia din 23 decembrie. Fost redactor-şef al ziarului “Vlaşca”, acesta a publicat articole despre cei care au murit în accident, strângând informaţii de la familie şi martori.
“Pe 23 decembrie 1989 mă aflam la spital, eram internat de câteva zile şi ascultam noutăţile la radio. Au fost şi zile în care se auzeam împuşcături în apropiere, iar asistentele veneau şi ne spuneau să ne ascundem sub pat ca să nu ne atingă vreun glonţ rătăcit. Mi se părea incredibil ce se întâmplă” declară profesorul Emil Talianu.
Acesta susţine că în acea noapte, spitalul s-a umplut cu victime ale accidentului de la Biserică. Aşa a aflat despre tragedia care tocmai îndoliase un oraş întreg.
După ce s-a externat, Emil Talianu a început să se documenteze despre victimele accidentului. A stat de vorbă cu rudele celor şase persoane nevinovate care au murit, mai multe articole apărând în “Vlaşca” în anii următori.
“Toţi cei care au murit erau oameni simpli. N-au avut nicio şansă, maşina a venit din spate, nu şi-au dat seama de pericol” explică Emil Talianu.
“Fiecărei victime i-am dedicat reportaje întregi, am vorbit cu familiile şi cu prietenii lor. Spre exemplu Teodor Cociş de-abia terminase armata. Am aflat de la părinţii lui că jucase în mai multe filme turnate în perioada în care era militar. Mama sa este singura care şi acum, după 23 de ani de la accident, vine şi împarte colivă lângă monumentul din faţa bisericii” continuă profesorul şi jurnalistul giurgiuvean.
“Despre Adina Vasile, copila care s-a numărat printre victime, ştiu că locuia în zona Tineretului şi era foarte iubită de tatăl ei, iar Gheorghe Văduva era zidar şi avea un băiat în clasa a doua” mai spune Emil Talianu.
„Toţi şase erau giurgiuveni. Îşi manifestau entuziasmul în stradă, unii aveau chiar şi steguleţe asupra lor. Au murit nevinovaţi, în timp ce alţii doar au profitat de pe urma Revoluţei” încheie Emil Talianu.
Profesorul giurgiuvean vrea să adune reportajele apărute în anii ’90 despre accidentul din faţa Bisericii Eroilor şi să le reunească într-un volum în memoria victimelor din 23 decembrie 1989 şi a familiilor acestora.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
Doi copii din Giurgiu, luaţi de apele râului Argeş, au murit la spital
Un copil din Giurgiu a murit prins sub o piesă a unui utilaj agricol