Pericolul din must. Fermentarea în spații închise poate fi letală. Avertismentele celor de la ISU Giurgiu

0
Publicat:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Giurgiu face o serie de recomandări pentru gospodarii care se pregătesc acum să depoziteze mustul. Procesul de fermentare al acestuia poate duce la accidente letale.

Struguri pregătiți pentru must FOTO: Arhiva Adevărul
Struguri pregătiți pentru must FOTO: Arhiva Adevărul

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării. În condițiile în care acesta nu este depozitat în spații corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spații închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Giurgiu vă recomandă să:

-         nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;

-         nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

-         anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

-         verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

-         nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

-         în astfel de situaţii, sunaţi la 112.

Precizăm faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri - cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecințele pot fi grave”, adaugă ISU Giurgiu.

De asemenea, pompierii militari arată că este foarte important de ştiut faptul că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon emanat în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros. 

De ce ne place mustul

Băutură delicioasă, cu gust înţepător, catifelat şi cu o savoare unică, obţinută din struguri proaspeţi, mustul aduce numeroase beneficii organismului. Făcut din struguri care se storc bine până iese toată zeama, mustul se transformă ulterior în vin. Licoarea este extrem de bogată în vitamine, minerale, polifenoli, vitamina C şi alte substanţe importante pentru organismul nostru.

„Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, mustul devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi. Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe. O dată preparat, mustul se consumă imediat şi nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele şi mineralele esenţiale”, spune Denisa Zaharia, medic de familie, cu competenţă în apifitoterapie

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite