GIURGIU / Din cauza ploii, căluşul s-a jucat în căminul cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călușarii, un ritual străvechi al românilor în ziua de Rusalii
Călușarii, un ritual străvechi al românilor în ziua de Rusalii

Aproximativ 100 de căluşari din nouă localităţi giurgiuvene au participat ieri la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Judeţean „Căluşul ca pe Vlaşca”. De frica ploii, organizatorii au mutat evenimentul în căminul cultural din Stăneşti, gazda festivalului.

Cele nouă cete participante la festival au provenit din localităţile Giurgiu, Oinacu, Braniştea, Comasca, Letca Veche, Cetatea, Răsuceni, Bălanu şi Stăneşti. Dacă cel mai tânăr căluşar era elev în clasa a IV-a şi de-abia împlinise 10 ani, „veteranul” festivalului a avut 70 de ani.

„Toate dansurile şi costumele sunt specifice zonei etnografice Vlaşca. Este un eveniment care a devenit deja tradiţie şi care se bucură de un mare interes în Frăteşti” a declarat pentru „Adevărul de Seară” Carmen Peţanca, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Giurgiu, una dintre instituţiile care au organizat manifestarea.

Din cauza timpului nefavorabil, căluşarii şi-au prezentat dansurile pe scena căminului cultural din Stăneşti şi nu în aer liber aşa cum era programat iniţial.

Nici în municipiul Giurgiu nu au lipsit numerele executate de căluşari. O ceată formată din zece persoane s-a plimbat prin tot oraşul dansând şi cântând însă ploaia torenţială de după-amiază i-a făcut pe căluşari să renunţe mai devreme la show.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite