VIDEO Misterul de la Izvoarele rămâne nedesluşit. Specialiştii cred că nu este vorba despre cutremure. De vină ar putea fi firma care exploatează petrolul
0Panica din rândul gălăţenilor care locuiesc în satul Izvoarele continuă. Seara trecută aceştia s-au confruntat din nou cu fenomenul similar unui seism. De această dată, spun ei, intensitatea a fost mult mai mare. Oamenii au ajuns să se teamă acum pentru propria lor viaţă, aşa că îşi pun toate speranţele în specialişti.
Zgomotele subterane şi mişcările solului similare celor seismice au semănat panică în rândul celor o mie de suflete care locuiesc în satul Izvoarele din judeţul Galaţi. Toată săptămâna aceştia nu au reuşit să pună geană pe geană deoarece fenomenul se intensifica îndeosebi în timpul nopţilor. Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a încercat să liniştească populaţia şi a dispus deplasarea în zonă a unei echipe a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Ghinionul a făcut însă ca fenomenul să nu se repete pe parcursul primelor verificări. Aşa că acum toţi îşi pun speranţele în cercetările făcute de specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cercetătorii au ajuns la Galaţi în regim de urgenţă şi au început determinările specifice încă de la primele ore.
„E un lichid de nu-ştiu-unde venit care duce la o ridicare a solului. Se creează microfisuri sau fisuri şi fac zgomotele astea... Pe urmă se eliberează energia şi revine la loc solul. Asta este doar o ipoteză”,spune Mihai Diaconescu, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Specialiştii au decis să amplaseze aparatură de monitorizare a activităţii seismice în trei zone din judeţul Galaţi: în localităţile Izvoarele, Schela şi Negrea.
„E din Statele Unite. Are autonomie, e special pentru teren. Poate să capteze mai mulţi senzori. În general e folosit în toată lumea pentru monitorizări seismice. Este un echipament foarte performant. Va fi conectat la centrul nostru de date de la Măgurele, de la Institutul Naţional de Fizica Pământului”, susţine Victorin Toader, seismolog la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Măsurătorile se vor întinde pe o perioadă de cel puţin 14 zile, timp în care cercetătorii vor încerca să identifice sursa acestui straniu fenomen. Teama de necunoscut însă îi face pe săteni să ia în calcul cele mai sumbre scenarii.
Dacă în urma cercetărilor se va ajunge la concluzia că fenomenul de la Izvoarele este un rezultat al nerespectării normelor tehnologice de către compania care exploatează petrol în localitatea Schela, aceasta ar putea fi obligată să plătească despăgubiri pentru teritoriul afectat de mişcările solului (respectiv şcoala, biserica şi mai multe case).