VIDEO Baronul Brăilei, faţă în faţă cu procurorii anticorupţie din Galaţi. Bunea Stancu a fost reţinut pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost reţinut, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de atribuirea preferenţială a unor contracte către anumite firme.

UPDATE 06.00 Gheorghe Bunea Stancu a fost reţinut pentru 24 de ore, acesta fiind cercetat pentru abuz în serviciu, potrivit unor surse judiciare, citate de Realitatea TV.

UPDATE 21.55 Florin Mija, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore pentru abuz în serviciu şi a fost dus la IPJ Galaţi.


Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a ajuns ultimul, joi seară, la DNA Galaţi. Spre deosebire de ceilalţi doi colegi de la CJ Brăila, care nu au fost ascunşi de obiectivele camerelor de filmat, Bunea Stancu a fost băgat cu duba până aproape de uşa de intrare.

Primul a ajuns Nicolae Moisiu, şeful Serviciului Achiziţii din cadrul CJ Brăila. În jurul orei 15.00, duba Jandarmeriei a oprit în mijlocul străzii, semn că oamenii legii nu au nimic de ascuns. Nicolae Moisiu a defilat practic prin faţa camerelor de luat vederi. Nu a declarat nimic, fiind dus de mascaţi în interiorul clădirii. În jurul orei 18.00 a fost rândul vicepreşedintelui Florin Mija să fie adus în faţa procurorilor DNA Galaţi. Procedura a fost aproape similară, maşina Jandarmeriei fiind oprită din nou în mijlocul străzii.

Gheorghe Bunea Stancu, adus la DNA Galaţi

O oră mai târziu a fost adus şi baronul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. În cazul acestuia, jandarmii au procedat exact invers: au dus maşina în curtea instituţiei, până aproape de uşa de intrare. Nu a declarat nimic presei. Nici avocatul lui Bunea Stancu, Ion Popa, nu avrut să declare nimic presei, promiţând că va face declaraţii la ieşire.

Avocatul lui Gheorghe Bunea Stancu la DNA Galaţi

Bunea Stancu este cercetat pentru posibile fapte de abuz în serviciu în formă continuată, instigare la abuz în serviciu  şi conflict de interese în formă continuată, privind modul în care CJ a dat mai multe contracte în perioada 2009-2011.

Printre acestea: "Servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A", "Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila – SIM S 3508”, "Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”, "Reabilitarea drumurilor judeţene DJ 211, 202A şi 202B din Judeţul Brăila, prin asfaltarea cu un strat de covor bituminos", "Lucrări de întreţinere curentă, pe timp de iarnă (2009-2010), a unor sectoare din drumurile judeţene."

Profilul baronului PSD de Brăila

image

FOTO Mediafax 

Gheorghe Bunea Stancu deţine funcţia de preşedinte al CJ din 2004, iar de-a lungul anilor a intrat în nenumărate rânduri în vizorul presei şi a organelor de anchetă din cauza legăturilor evidente de afaceri dintre firmele pe care le controlează şi instituţia publică unde este şef.

Presa locală a relatat că, numai în 2010, de exemplu, firma „Concivia” SA figura pe siteul www.licitatiepublica.ro ca fiind adjudecatară a nu mai puţin de 20 de proceduri de achiziţii publice. Pentru 14 dintre acestea, autorităţi contractante au fost fie Consiliul Judeţean Brăila, fie unităţi administrativ-teritoriale (UAT) subordonate acestuia.

Ca valoare, contractele închieate de „Concivia”, în 2010, cu CJ Brăila şi instituţii subordonate însumează aproximativ 7 milioane de lei. Alte 6,9 milioane de lei au reprezentat contracte încheiate cu Primăria Brăila sau alte instituţii publice din Brăila.

Legătura între Stancu şi „Concivia” este făcută de faptul că acţionarul majoritar al acestei firme este SC „Bursagrirom” SA. Care „Bursagrirom” este controlată de Gheorghe Bunea Stancu, ce deţine pachetul majoritar de acţiuni.

În ciuda dezvăluirilor făcute de presă de-a lungul timpului, firma „Concivia” a rămas abonată în continuare la banii publici. Cea mai recentă „lovitură” în materie de contracte pe bani publici a fost reuşită în luna ianuarie a acestui an, când firma controlată indirect de Stancu a adjudecat lucrările de consolidare şi modernizare a clădirii monumentale a teatrului „Maria Filotti” din Brăila. „Concivia” a câştigat procedura de licitaţie organizată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) oferind preţul cel mai mic şi clasându-se astfel în faţa altor cinci contracandidaţi.

Valoarea finală de atribuire a contractului este de 15.663.310,78 lei (fără TVA), cu 48.331 lei sub preţul estimat. Valoarea investiţiei va fi acoperită în proporţie de 80,35% din fonduri europene, contribuţia bugetului de stat cifrându-se la 17,65%, iar cea a bugetului local fiind de doar 2%.

Beneficiarul acestei lucrări este Primăria Brăila, condusă de Aurel Simionescu, subordonat pe linie de partid lui Gheorghe Bunea Stancu. Simionescu este primvicepreşedintele PSD Brăila, în timp ce Stancu deţine funcţia de preşedinte a filialei brăilene a PSD. Primarul Aurel Simionescu neagă că ar fi avut vreo legătură cu procesul de atribuire a contractului ce vizează reabilitarea teatrului. „Procedura s-a derulat pe SEAP, deci nu a fost gestionată nici de municipalitate şi nici de Consiliul Judeţean. A contat doar preţul cel mai mic oferit de participanţi”, a justificat primarul Brăilei.

Personalitate colerică, Gheorghe Bunea Stancu a intrat în vizorul presei centrale în luna februarie a acestui an, când a ameninţat o jurnalistă a unui post de televiziune cu bătaia, după ce aceasta a pus în discuţie faptul că preşedintele CJ Brăila se afla în concediu la schi, în vreme ce judeţul pe care îl reprezintă se confrunta cu codul roşu de ninsori abundente.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite