Valentin Huciu: Doctor în „limba chineză a agriculturii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează în horticultură de 20 de ani şi este unul din puţinii specialişti din Galaţi care şi-au susţinut doctoratul într-un domeniu atât de complex.

Citiţi şi:

PORTRET/Epigramista care a îngrijit 60.000 de copii

Valentin Huciu a devenit horticultor pentru că s-a născut în horticultură, cum îi place să spună. A fost numit şef de fermă la Fârţăneşti în 1985 şi inginer-şef la CAP Chiraftei în 1987.

Din 1990 a ocupat postul de inspector de carantină la Unitatea Fitosanitară din Galaţi, pentru ca din 1998 să fie numit director al instituţiei, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Durează 300 de ani să ştii tot

„Învăţ de 20 de ani, sunt de tot atâta timp în sistemul fitosanitar, şi pot spune că am învăţat doar 28% din ce înseamnă acest domeniu. În următorii 200 de ani ajung la 79% şi am ambiţia să învăţ. Sistemul fitosanitar este limba chineză a agriculturii", ne spune jumătate serios, jumătate amuzat Valentin.

Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie pasiunea cu care Valentin Huciu vorbeşte despre bolile şi dăunătorii care afectează culturile.

„Îşi măresc rezistenţa, presiunea de infecţie, arealul de răspândire, frecvenţa şi gradul de atac, cu implicaţii deosebite asupra calităţii şi cantităţii producţiei", ne explică specialistul într-o singură frază cu ce se confruntă zi de zi.

Susţinerea tezei de doctorat în domeniul protecţiei plantelor şi carantină a fost o provocare pentru directorul Unităţii Fitosanitare din Galaţi, dar a meritat pe deplin efortul.

Ceea ce majoritatea văd ca o activitate cât se poate de plicticoasă, este, de fapt, una din activităţile de bază din agricultură, fără de care am ajunge să importăm toate produsele de bază.

"Schimbările climatice extreme îşi pot pun amprenta şi pot prefigura starea de sănătate a agriculturii prin provocarea şi amplificarea bioinvaziilor", este doar una dintre previziunile specialistului în horticultură.

Expert în agricultură

Valentin Huciu este unul din puţinii experţi judiciari din Galaţi în probleme ce ţin de agricultură, pornind de la evaluările unor culturi şi până la pagubele provocate plantelor de calamităţi sau alte cauze.

Îşi aminteşte şi momentele amuzante, chiar dacă de la producerea lor a trecut ceva timp.

„În 2005 m-am deplasat cu avionul de la Galaţi la Tecuci iar persoana cu care eram ne-a cerut să oprim avionul pentru că i s-a făcut rău. Vă daţi seama că eram într-un avion cu care stropeam culturile şi nu puteam ateriza aşa cum opreşti maşina pe stradă", ne spune Valentin Huciu.

Este un patriot convins şi nu doreşte altceva decât ca fiecare român să îşi facă datoria faţă de societate pentru a ajunge cât mai repede la nivelul ţărilor occidentale.

Ce vă place

Îmi place ca oamenii să aibă caracter, să fie demni. Îmi plac oamenii care îşi respectă cuvântul şi sunt profesionişti.Îmi place ca şi prietenii să fie performanţi, să fi reuşit în viaţă. Îmi plac călătoriile, dar trebuie să câştig ceva din ele. Trebuie să văd ceva extraordinar, sau să învăţ ceva.

Ce nu vă place

Nu îmi place delăsarea. În fiecare zi omul trebuie să facă ceva pentru casa lui şi pentru serviciul lui ca să poată fi împlinit atât sufleteşte, cât şi profesional. Detest lipsa de ambiţie şi lipsa optimismului. Îmi displac oamenii închistaţi, retraşi, cu un caracter dubios.

Întrebări şi răspunsuri

Când v-a venit prima dată ideea de a deveni horticultor?

În liceu m-am gândit pentru prima dată la această posibilitate. Horticultura înseamnă vie, pomi, legume şi flori. Dintre toate acestea mi-a plăcut foarte mult entomologia, care vizează studiul şi combaterea dăunătorilor, şi fitopatologia, ce studiază şi combate bolile la plante.

Ce proiecte de viitor aveţi în acest domeniu?

Vreau să termin clădirea începută în 2008 şi să menţin sectorul fitosanitar în organizarea actuală, dar şi să îl dezvolt . Dunărea trebuie să ajungă o barieră naturală împotriva dăunătorilor prin măsuri prompte şi eficiente împotriva organismelor dăunătoare, monitorizarea, combaterea şi controlul acestora.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite