Un soft antiplagiat a fost implementat la Universitatea din Galaţi. Cum sunt detectate lucrările copiate
0La Galaţi, toate tezele de doctorat şi lucrările ştiinfiţice care apar în reviste de specialitate sunt trecute, înainte de publicare, printr-un soft antiplagiat. Este un soft achiziţionat printr-un proiect european iar cheltuielile pe an se ridică la 10.000 de lei. Practic, softul verifică lucrarea, comparând-o cu toate celelalte lucrări existente în lume pe tema respectivă. Acest soft va fi folosit de instituţia academică în următorii trei ani.
Softul folosit de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este folosit şi în alte instituţii academice din ţară – la Bucureşti, Iaşi sau Craiova. Cel care s-a ocupat de implementarea şi alegerea programului potrivit a fost Ciprian Vlad, preşedintele Comisiei de Etică din cadrul universităţii. „Este un soft foarte uşor de utilizat. Ne conectăm la contul nostru, încărcăm documentele iar la sfârşit primim un raport pe care îl interpretăm. Dacă avem fraze cu verde, cuvinte cu verde, asta înseamnă că ele sunt împrumutate. Ne arată şi sursa de unde sunt împrumutate, aşa că putem intra pe acel site şi putem să comparăm exact. Este extrem de util,” ne-a explicat Vlad Ciprian, preşedintele Comisiei de Etică.
Iniţial softul s-a achiziţionat din fondurile proprii ale Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, următorii trei ani fiind finanţaţi din fonduri europene, prin intermediul unui proiect european. Cheltuielile anuale se ridică la 10.000 de lei, sumă necesară pentru scanarea a 50 de milioane de caractere. „Puteam să alegem şi mai mult dar am făcut un calcul cât se publică în universitate, care e cuantumul, l-am ales în cunoştinţă de cauză,” a adăugat Ciprian Vlad, profesor în cadrul UDJG. În ultimul an, 550 de cărţi, articole ştiinţifice, teze de doctorat şi postdoctorat au fost scanate cu acest soft la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Practic, softul verifică lucrarea – care este introdusă în sistem electronic – comparând-o cu toate celelalte lucrări existente în lume pe tema respectivă. Pentru o astfel de verificare, computerul care o verifică este pur şi simplu blocat timp de 24 de ore. Potrivit iniţiatorului proiectului, „softul oferă un raport de similitudine, care are la bază doi coeficienţi. Primul ne indică practic originalitatea documentului, adică câte cuvinte din textul de analizat sunt găsite în bazele de date online, iar al doilea, care este mult mai important pentru noi, practic se referă la fraze. Deci peste 25 de cuvinte, unul după altul, găsite în literatura de specialitate.” Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Potrivit prorectorului UDJG, Adrian Lungu, au fost situaţii de suspiciune de plagiat în cadrul acestor scanări. Lucrările respective au fost scoase din fluxul editorial sau nu au mai fost trimise acolo unde se intenţiona să fie trimise.”
În aceste condiţii, pentru doctoranzi şi postdoctoranzi cel mai important test de trecut este cel al scanării prin softulantiplagiat. „La prima vedere softul pare fioros, îţi crează un anumit disconfort. Mi-a fost verificată teza, am văzut exact unde şi ce similarităţi existau, dar nu au existat probleme. Am trecut cu brio testul antiplagiat,” ne-a povestit Alexandru Praisler, unul dintre postdoctorand. Potrivit lui Lucian Georgescu, coordonatorul doctoranzilor şi postdoctoranzi, „e o chestie care ţine de conştiinţă. Cei care aveau conştiinţa că au făcut treaba bună şi nu au furat, că e vorba de un furt până la urmă, să nu fugim de cuvinte, cei care aveau conştiinţa că şi-au făcut treaba ca lumea nu au avut nicio surpriză.”
Galaţiul are o istorie neagră în ceea ce priveşte plagiatul. Acum trei ani, directorul Oficiul Judeţean al Registrului Comerţului şi fost decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi a fost condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti pentru că a plagiat lucrarea unui alt profesor de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Oprea Răducan şi fiica acestuia, Oprea Ramona Mihaela, au publicat lucrarea “Iniţiere în medologia cercetarii stiinţifice” în anul 2008, la editura Universităţii “Dunării de Jos”. La scurt timp s-a dovedit că cei doi au preluat în proporţie de 91% lucrarea “Metodologia cercetării stiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat”, editia 1, Editura Didactică şi Pedagogică” semnată de Mihaela Rădulescu, cadru universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti – Departamentul de Limbi Străine şi Comunicare, care a susţinut că “Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au preluat integral chiar şi Cuvântul introductiv al cărţii originale, după ce au suprimat cuvântul Autoarea şi au adăugat deasupra textului expresia Stimate cursant”.
Curtea de Apel Bucureşti a condamnat pe fiecare dintre inculpaţii Oprea Răducan şi Oprea Ramona Mihaela la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 10.000 lei fiecare, stabilită prin înmulţirea unui număr de 200 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei amendă stabilită de instanţă la 50 lei.