Tragedia din istoria unui sat de la Siret. Un alai de nuntă a dispărut sub gheţuri. Doar mirele a reușit să se salveze VIDEO

0
Publicat:

O tragică întâmplare s-a abătut asupra comunității Nămoloasa, județul Galați, pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Un întreg alai de nuntă a dispărut sub gheţurile Siretului.

O nuntă întreagă a dispărut în Siret FOTO: Arhivă Adevărul
O nuntă întreagă a dispărut în Siret FOTO: Arhivă Adevărul

Oamenii satului spun că mireasa era din comuna Nămoloasa, iar mirele - din zona Comăneștiului. La un moment dat, gheaţa a cedat sub greutatea alaiului și toți nuntaşii, printre care mireasa, nunii, socrii mari şi lăutarii, au pierit în Siret. Doar mirele a reușit să se salveze și s-a dus să dea cumplita veste.

„Gheața a trosnit / Sloii s-a pornit / Apa s-a umflat și s-a tulburat / Și brață la brață / Au pierit sub gheață, Nun și nuna mare / Feciori și fecioare. (...) Pe Siret la Nămoloasa / Unde s-anecat mireasa / Sărmănuța, vai de ea / Nu s-a înecat numai ea / Cu nașii alăturea / Ci și nunta după ea / Sărmănuța, vai de ea / Numai mirele-a scăpat / și-n sihăstrie-a plecat / Ca un mare vinovat”, scrie Costache Gheorghiță, în „Legenda Miresii”. 

Adevărul din povestire

Conform mărturiilor adunate de bătrânii satului, în acea perioadă, localnicii obişnuiau destul de des ca în timpul iernii să traverseze Siretul pe gheaţă, cu sanii trase de cai. Vara, foloseau plute sau bărci, pentru a transporta lemn. 

„Localitatea era poarta de trecere dintre Muntenia şi Moldova, iar aici s-au aşezat numeroşi negustori de lemn. Lemnul era adus cu pluta de la munte, pe Trotuș. Se făcea troc, iar mulți s-au stabilit la noi în comunitate. În perioada aceea erau în jur de 9.000 de locuitori”, povestește primarul comunei Nămoloasa, Adrian Răsmeriță.

Fiind un sat mare, bogat, cu terenuri, cu fete frumoase, băiatul unuia dintre negustori, din zona Comăneștiului, s-a îndrăgostit de Gherghina lui Manole.

„Era o fată frumoasă, din neam de oameni bogați, singură la părinți. S-au cunoscut vara, iar iarna a venit să o ia de soție. În acea vreme, Siretul era înghețat. Nu se poate trece decât pe gheață, cu sănii trase de cai. Nuntașii au stat la masă, au petrecut, iar când să plece spre Comănești, pe Siret, tot alaiul, toți nuntașii s-a înecat. De aici s-au scris tot felul de balade precum <La Siret, la Nămoloasa, unde s-a înecat mireasa>. Mai mult, legenda se încheie cu blestem adresat Siretului: să i se surpe malurile și niciun pod să nu poată fi construit în zonă”, povestește primarul Adrian Răsmeriță.

„Iar ție, Siretule / Surpa-ți-s-ar malurile / Astupați-s-ar vadurile / Vântul și cu valurile / Prundurile tale rele / Să nu vadă pod pe ele / Pân-la a doua înviere / Să nu vezi pe tine pluta / Apele să ți se-mpută / Șerpii să ți-o soarbă-n nări / Să ți-o împroaște sus în nori / Vânturile să și-o împrăștie”, acesta este blestemul scris în „Legenda Miresii”.

Nămoloasa este o comună în județul Galați, la limita între regiunile istorice Moldova și Muntenia, România, formată din satele Crângeni, Nămoloasa (reședința) și Nămoloasa-Sat.

Târgul Nămoloasa a fost înființat în 1818 de logofătul Costache Conachi în baza hrisovului domnitorului Moldovei, Mihail Suțu. La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe teritoriul actual al comunei funcționau, în plasa Biliești a județului Putna, comunele Nămoloasa și Târgul Nămoloasa, fiecare formată doar din localitatea de reședință. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite