Tentativă de record mondial la Zilele Bibliotecii „VA Urechia” din Galaţi. Evenimentele vor dura opt zile
0Zilele „VA Urechia” vor debuta joi, 7 noiembrie, cu o activitate neobişnuită: o încercare de stabilire a unui record mondial la Speed Stacks (sau „jocul paharelor”). După amiază, manifestările vor continua cu salonul literar „Axis Libri”.
Prima zi de manifestări (7 noiembrie) din cadrul Zilelor Bibliotecii (programate să se desfăşoare până pe 14 noiembrie) va debuta la ora 8,30 cu acţiune de promovare Stack Up Day – speed stacks care se va desfăşura la sediul central al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” în zona parterului.
Stack Up Day este ziua Mondială a Recordurilor Guinness, de promovare a speed stacks în toată lumea. Este ziua în care se doreşte stabilirea unui nou record mondial pentru cei mai mulţi oameni care se ocupă cu acest sport în mai multe locuri într-o singură zi.
„În anul 2018 au participat 624.390 stack-eri din 2.833 de şcoli şi organizaţii din 25 de ţări printre care şi România. Ne dorim ca la această activitate să participe cel puţin 200 persoane. Acestea vor fi organizate în grupuri de câte 35 - 40 de persoane care se vor schimba la fiecare jumătate de oră cu alte 35-40 de persoane. Vor fi în jur de 6 grupuri care vor practica acest sport până la finalul activităţii”, au transmis reprezentanţii bibliotecii.
Activitatea este organizată de Sport Stacking Dunărea de Jos sub conducerea domnului prof. Burlui Tudorel, instructor de stacking, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi.
Speed stacks (n.r. ‒ în traducere înseamnă „stivuire rapidă”) sau „jocul cu paharele”, cum mai este cunoscut, este un sport în care participanţii trebuie să aşeze un set de pahare speciale în formă de piramidă cu o viteză extraordinară, contra cronometru.
Sport stacking ajută la dezvoltarea performanţelor în mod egal pentru ambele părţi ale corpului. Prin mărirea acestor performanţe elevul se dezvoltă mai mult în partea dreaptă a creierului, parte care găzduieşte conştientizarea, concentrarea. creativitatea şi ritmul.
Stacking-ul pregăteşte şi antrenează creierul pentru sport şi alte activităţi unde utilizarea ambelor mâini este importantă, cum ar fi cântatul la un instrument muzical sau folosirea calculatorului. Secvenţierea şi structurarea sunt deasemeni elemente ale sport stacking-ului, elemente care pot ajuta abilităţile de citire şi matematică.
Ziua va continua cu Salonul Literar „Axis Libri” de la ora 17:00 care vă propune o întâlnire cu Istoria, mai mult sau mai puţin romanţată, dar şi cu o carte de umor: „Cronicile Combinatului” de Petru Todoran, „Republica Piraţilor de Dunăre”, volumul al doilea, de istoriograful Tudose Tatu şi „Dragoste de arici” de Gheorghe Gurău. Aceste cărţi vor fi lansate, invitaţi speciali fiind Ştefan Prică, George Mârzac, Ion Caşu, Ionuţ Ţapu. Moderatorii acestei ediţii a Salonului Axis libri vor fi Corina Dobre şi A.G.Secară.
În deschiderea ediţiei, În deschidere elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” vor susţine un recital de vioară. Profesor coordonator Manuela Călăraşi. Elevii care ne vor încânta şi ne vor cânta sunt: Stângaciu Angelo Andrei care va interpreta „Balada” de Ciprian Porumbescu; Istrate Iosif care va interpreta „Lista lui Schindler” de John Williams; Duminică Cristian Daniel care va interpreta „Frumosul rozmarin” de Fr. Kreisler.