Studentul care programează roboţi industriali şi munceşte la negru ca să poată studia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurie Drumov (23 de ani) este student în anul III la Facultatea de Inginerie din Galaţi şi a venit din Republica Moldova ca să scape de sărăcie. Elev eminent şi sportiv de performanţă în Basarabia, tânărul este pasionat de robotică. El a reuşit să creeze un sistem de programare a roboţilor industriali şi să câştige un program de stagiatură la colosul siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

Studentul din Republica Moldova Iurie Drumov (23 de ani), în anul III la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, a creat, în cadrul Cercului Ştiintific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor organizat de profesorul Florin Bogdan Marin, o fabrică cu 30 de roboţi industriali, care se întinde pe 2 hectare. 

Programarea iniţială a roboţilor era să producă piese de tractor, dar ea poate fi oricând modificată pentru a realiza piese pentru alte utilaje. Iurie a creat sute de simulări pe calculator pentru a optimiza mişcările roboţilor, raza de acţiune şi productivitatea lor. 

Un astfel de program presupune ca un robot să preia piesa şi să o pună pe un transportor, al doilea robot o secţionează, iar al treilea robot o găureşte. 

Pe viitor, studentul s-a gândit să crescă complexitatea sarcinilor pe care le vor executa roboţii industriali, urmând să îi programeze pentru a crea piese şi a asambla motoare pentru autoturisme.

Dar până atunci, Iurie Drumov are de depăşit un obstacol greu. „Eu muncesc ca să mă întreţin. Muncesc la negru. Primesc 30, 40 de lei pe zi. Tata e şomer, mama lucrează cu 250 de lei pe lună şi nu au cum să-mi trimită bani pentru a mă întreţine la facultate“, ne explică studentul cu amărăciune. Bursa de 270 de lei nu îi ajunge să-şi cumpere de mâncare pentru o lună de zile.

Pentru a supravieţui, este nevoit să muncească la negru, iar din acest motiv, nu reuşeşte să studieze aşa cum şi-ar dori. Descarcă saci, cară pietre sau ciment, face orice ca să-şi asigure supravieţuirea şi să menţină viu visul de a deveni inginer şi a putea pe viitor să creeze şi să programeze roboţi industriali.

A făcut acelaşi lucru şi când era elev la Constanţa. Nu i-a fost ruşine să fie hamal în port, pentru că ştie că munca nu a făcut rău nimănui. „Eu am venit în România pentru un trai mai bun. Noi suntem fraţi, cei din Republica Moldova şi cei din România, şi eu am simţit mereu  bunătatea celor de aici. Lucrez greu acum ca să câştig o pâine, dar merită“, trage concluzia studentul la Inginerie.

Cum a ajuns în România

Drumul lui Iurie Drumov din Basarabia în România este presărat cu momente mai puţin fericite, în special din cauza lipsurilor financiare. După ce a absolvit clasa a IX-a în Republica Moldova, directoarea şcolii din Basarabia unde învăţa, i-a sugerat să se orienteze către un liceu din România, pentru că avea note foarte bune la toate materiile. „Din clasa a II-a până într-a IX-a am obţinut diplome la toate materiile. Aveam numai 9 şi 10“, ne povesteşte Iurie.

image

Iurie a deprins proiectarea 3D în laboratorul de Informatică FOTO Valentin Trufaşu

Tânărul a absolvit Liceul „Ovidius“ din Constanţa, profilul Matematică-Informatică, şi a rămas impresionat de atenţia şi de generozitatea de care a avut parte pe parcursul celor patru ani. „Eu am fost primul basarabean care a urmat Liceul «Ovidius». Toţi de acolo, inclusiv directoarea, m-au făcut să mă simt ca acasă. Aş fi vrut, iniţial, să mă duc la liceul sportiv, dar modul cum s-au comportat colegii şi profesorii cu mine m-a făcut să rămân acolo“, îşi motivează Iurie decizia.

Admis la două facultăţi

La finalul liceului, a vrut să se orienteze către Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi, însă părinţii l-au făcut să se răzgândească. „Tata mi-a spus: «Dacă vrei să faci o facultate, fă una ca lumea. Sportul poţi să-l practici în timpul tău liber»“, ne mărturiseşte studentul.

Aşadar, chiar dacă are la activ trei ani de handbal profesionist în Republica Moldova, volei la nivel de amator şi doi ani şi jumătate de kick-boxing, când a venit la Galaţi, Iurie a dat examen atât la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, cât şi la Facultatea de Inginerie. A fost admis la ambele facultăţi cu bursă, dar a ales, în cele din urmă, Facultatea de Inginerie din Galaţi, pentru că este pasionat de motoare. A copilărit la ţară şi a crescut şurubărind la tractorul tatălui şi la motocicleta bunicului.

image

Aşa arată fabrica cu roboţi industriali creată în 3D de Iurie FOTO Florin Bogdan Marin

Unul dintre profesorii săi de la Facultatea de Inginerie, Florin Bogdan Marin, a aflat de pasiunea lui Iurie pentru motoare şi i-a propus să se înscrie în Cercul Ştiintific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, unde să-şi ducă abilităţile la un alt nivel. Aşa a ajuns acum să găsească singur soluţii la diverse probleme tehnice, dar îl atrage şi atmosfera de echipă care s-a creat la cercul ştiinţific.

„Am descoperit că pot face mult mai multe lucruri decât credeam eu şi asta este extraordinar. Pot să învăţ programe noi şi să le aplic, ceea ce îţi deschide o cu totul altă perspectivă. Cred că cel mai important este că tot ce înveţi, poţi să pui în practică“, ne spune entuziasmat studentul la Inginerie. 

O idee inovativă care i-a adus o colaborare importantă

Pasiunea pentru motoare a lui Iurie le-a atras atenţia celor de la ArcelorMittal Galaţi, care i-au oferit un stagiu de două luni, în vara lui 2016. Proiectul pe care l-a dezvoltat acolo nu a fost deloc uşor, fiind vorba despre degresarea transportoarelor de tablă din combinat, ce presupunea să stabilească cu ce substanţe şi ce cantitate să fie folosite în acest proces.

image

Studentul, în timpul stagiului la ArcelorMittal Galaţi FOTO Iurie Drumov

Concluzia specialiştilor de la ArcelorMittal vorbeşte de la sine: este un proiect foarte bun şi trebuie implementat. A fost un moment de respiro pentru tânărul barabean, pentru că a fost plătit decent în acest interval şi nu a mai fost nevoit să muncească la negru.

Angajarea pe platforma siderurgică este unul dintre obiectivele sale, atât pentru partea financiară, cât şi pentru că ar avea posibilităţi să-şi dezvolte pasiunea pentru motoare şi roboţi industriali, dar până atunci trebuie să rezolve o altă problemă spinoasă. Pentru că bună parte din zi munceşte ca să se întreţină, a acumulat restanţe la multe materii în cei trei ani de facultate, iar fără să le dea, nu poate absolvi Facultatea de Inginerie. Dar pentru a se putea ocupa de studiul intens necesar pentru a trece aceste examene, ar trebui să nu mai lucreze.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite