Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi este pe cale de dispariţie
0
Din cauza blocării angajărilor în instituţiile publice, capacitatea de intervenţie a serviciului medical de urgenţă s-a înjumătăţit. La ora actuală, Ambulanţa mai dispune doar de un medic pentru 84.000 de gălăţeni!
Lipsa acută de personal afectează grav activitatea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Galaţi. De vină este în primul rând neinspirata măsură guvernamentală de blocare a angajărilor în instituţiile sanitare confruntate cu plecarea personalului în străinătate.
„Actualmente, la SAJ Galaţi lucrează şase medici (care fac gărzi), deşi, conform normativelor, ar trebui să fie 20. Cei 80 de asistenţi medicali pe care îi mai avem şi care încă nu au plecat în străinătate reprezintă jumătate din numărul necesar. La fel şi în cazul ambulanţierilor (şoferii ambulanţelor care pot ajuta la acordarea primului ajutor n.red.). În atare situaţie, nu putem asigura decât cinci echipaje de intervenţie pe tură, în loc de 10, deşi avem 46 de ambulanţe", a exprimat sintetic situaţia dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi.
Cei şase medici alături de asistenţii rămaşi muncesc până la epuizare, uneori chiar şi în ture succesive. Şi sunt zile în care cele cinci echipaje îşi împart 120 -150 de solicitări cărora trebuie să le dea curs.
N-au de ales pentru că, în ultimele luni, de la SAJ Galaţi au plecat să lucreze în străinătate 20 de angajaţi.
"Cândva Serviciul de Ambulanţă putea mobiliza la nevoie până la 22 de echipaje însă în prezent am ajuns într-o situaţie de-a dreptul critică. Din cauza lipsei de personal, suntem nevoiţi să facem un triaj al cazurilor şi să stabilim ordinea intervenţiilor în funcţie de gravitatea acestora", afirmă Mihai Polinschi.
Culmea este că SAJ Galaţi are alocaţi banii necesari pentru a putea asigura salariile a încă 50 de persoane, medici, asistenţi şi ambulanţieri şi dispune de suficiente ambulanţe moderne, complet echipate, dar neutilizate.
„Aşteptăm, de un an şi jumătate, deblocarea posturilor ca să putem face angajări. Solicitări pentru posturile vacante de asistenţi medicali şi ambulanţieri sunt, dar ce folos?", a mai spus directorul SAJ.
Situaţia este critică nu numai la Ambulanţa Galaţi, ci şi la serviciile similare din toată ţara, dar ministrul Sănătăţii nu consideră că trebuie urgentată deblocarea posturilor.
"Am discutat la nivelul Guvernului posibilitatea de deblocare, în perioada urmatoare, a posturilor din sistemul sanitar. Acest proces trebuie să se realizeze însă în etape, ţinând cont de prevederile bugetare" a declarat dr. Ladislau Ritli
Despre deblocarea posturilor în sănătate s-a tot vorbit în ultima vreme, însă nu s-a făcut nimic în acest sens.