Roată panoramică spectaculoasă, de 36 metri înălțime, la parcul de la Turnul Televiziune din Galați

0
Publicat:

Parcul de la Turnul de Televiziune, un spațiu emblematic pentru orașul Galați, intră în modernizare. Elementul-cheie va fi o roată panoramică spectaculoasă, de 36 de metri înălțime. 

Parcul de la Turnul de Televiziune va fi reabilitat FOTO: Primăria Galați
Parcul de la Turnul de Televiziune va fi reabilitat FOTO: Primăria Galați

Pe malul Dunării la Galaţi, se află Turnul de Televiziune, construcţie unică în România. Are 110 metri şi poate fi observat din patru regiuni istorice: Moldova, Dobrogea, Muntenia, iar în zilele când este senin chiar şi din Basarabia.

Pentru ca zona să redevină atractivă și un loc emblematic, Primăria Galați a anunțat că parcul de la Turnul de Televiziune va intra în modernizare. Proiectul cu o valoare de 12,8 milioane de lei fără TVA a fost deja lansat în licitație publică.

„Am prevăzut prin proiect amenajarea spațiului verde care va avea și sistem automat de irigații, reconfigurarea aleilor, amenajarea locurilor de joacă pentru copii și a spațiilor speciale pentru odihnă și recreere, pistă pentru bicicliști, amenajarea unui teren de sport, crearea unui luciu de apă cu pasarelă pietonală și o fântână arteziană. Mai mult, se va instala o roată panoramică de 36 de metri înălțime, care va completa într-un mod inedit acest spațiu de relaxare”, a anunțat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

O roată panoramică va fi instalată în parcul de la Turnul de Televiziune FOTO: Primăria Galați
O roată panoramică va fi instalată în parcul de la Turnul de Televiziune FOTO: Primăria Galați

Termenul prevăzut pentru proiectare este de trei luni de la data încheierii contractului, iar termenul pentru execuția a lucrărilor este de 12 luni de la data predării amplasamentului, sursa de finanțare fiind bugetul local.

Turnul de Televiziune se vede din patru zări

Spre sfârşitul anilor '60, conducerea vremii a decis construirea unui turn de peste 110 metri pe dealul Ţiglinei, în zona cea mai înaltă a oraşului Galaţi. La început a fost construit pentru radiocomunicaţiile speciale, iar mai târziu pentru transmiterea semnalului TV, clădirea fiind botezată de gălăţeni Turnul de Televiziune.

Terenul sensibil la umiditate pe care îl are oraşul a dat bătăi de cap proiectanţilor, astfel că fundaţia specială a construcţiei a fost gândită şi executată pe cheson armat, turnat pe piloţi în sistem Franky, iar la parter s-a prevăzut cadre din beton armat.

Silueta zveltă a turnului este dată de dimensiunile sale: diametrul de 8 metri la bază şi 5,10 metri în partea superioară susţinând o consolă cu un diametru de 15 metri, la circa 75 de metri înălţime. Turnul a fost glisat, asemenea coşurilor de fum, cu ajutorul unor instalaţii care a primit brevet românesc de invenţie. 

Consola din partea superioară a turnului fusese concepută pentru două funcţiuni: zonă de bellevue în partea inferioară şi zona unde se afla aparatura şi întregul echipament de recepţie şi transmitere, un loc în care doar operatorii desemnaţi aveau acces.

Nu după mult timp, zona de bellevue a fost transformată într-un superb restaurant. Accesul la partea superioară se realizează cu ajutorul unui lift care, într-un singur minut, urcă şi opreşte la intrarea în restaurant.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite