Refugiaţii ucraineni învaţă româna într-un sat din Galaţi: Vreau să pot spune „mulţumesc” celor care ne ajută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă Personală
sursa: Arhivă Personală

Refugiaţii din Ucraina învaţă limba română, într-un sat din apropiere de Galaţi. Cursurile au loc la căminul cultural, iar cursanţii au vârste de la 10 la 60 de ani. „Vreau să le pot spune oamenilor din acest sat care mi-au dat adăpost şi se poartă extraordinar de bine cu noi”, spune o refugiată.

Departe de casă, forţaţi de război să îşi abandoneze ţara, 20 de copii şi 25 de adulţi din Ucraina au găsit refugiu în comuna Şendreni, aflată la zece kilometri de oraşul Galaţi. 

Pe lângă cazare gratuită, refugiaţii sunt ajutaţi să se integreze, au parte de servicii medicale la dispensarul din sat şi, nu în ultimul rând, sunt ajutaţi să înveţe limba română. În doar câteva ore, au învăţat să se prezinte, să salute, să spună „mulţumesc”.

La cursurile de limbă română a venit şi Tatiana. Are 60 de ani şi spune că îşi doreşte să înveţe limba română pentru a comunica cu oamenii care au ajutat-o şi i-au oferit un adăpost. Este din Ismail şi a fugit din ţară de teama bombardamentelor. Nu are alte rude unde să meargă, aşa că va rămâne în satul Şendreni până se va putea întoarce acasă, în siguranţă.

 „La vârsta mea nu am crezut că o să fiu nevoită să învăţ o limbă străină. Dar uite că am început să învăţ câteva cuvinte. Nimic nu este imposibil. Vreau să le pot spune „mulţumesc” oamenilor din acest sat care mi-au dat adăpost şi se poartă extraordinar de bine cu noi”, ne-a mărturisit Tatiana.

„Îmi place să socializez”

La şcoala amenajată în căminul cultural a venit şi Alexandra. Are zece ani şi vrea să înveţe limba română pentru a putea socializa cu alţi copii din localitate. A venit în România însoţită de mama şi sora ei. „Nu sunt obişnuită să stau aşa izolată. Îmi place să socializez, să îmi fac prieteni. Vreau să comunic cu alţi copii de vârsta mea. Mi-e dor de casă, de camera mea, de colegii de şcoală. Sper ca totul să revină la normal mai repede”, spune Alexandra.

Şcoala în limba română a fost deschisă la iniţiativa „Asociaţiei femeilor profesioniste” din Şendreni.

„Atât adulţii, cât şi copiii refugiaţi din Ucraina pot să înveţe limba română, cel puţin la nivel de conversaţie. Au început cu noţiunile de bază. Persoanele care au rămas în comuna Şendreni nu au unde să meargă mai departe. Aşteaptă cu nerăbdare să se termine conflictul din Ucraina şi să se întoarcă acasă. Noi le oferim cu toată generozitatea locuinţe şi tot ce au nevoie”, a declarat Zamfira Burlacu, primarul comunei Şendreni.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Profesoară din Ucraina, fugită din calea războiului: „Am închis casa şi am lăsat tot în mâna Domnului” 

Bloc de locuinţe pentru cazarea refugiaţilor care ajung în Galaţi. Primar: „Ajutăm, suntem solidari!“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite