Proiect/ Bazin anti-inundaţii în Valea Oraşului Galaţi
0Primăria intenţionează să construiască şi un adăpost pentru eventualii sinistraţi din această zonă. În acest scop, municipalitatea a preluat două clădiri care au aparţinut firmelor Galmopan şi Alcom.
În ultima şedinţă de Consiliu Local din 2010, aleşii au votat proiectele de hotărâre care vizează preluarea a două clădiri situate în Galaţi, pe strada Ana Ipătescu nr. 12 (în suprafaţă de 6.685 metri pătraţi) şi fosta „Moara Galaţilor" (teren de 7.543 metri pătraţi şi clădire 5.204 metri pătraţi) proprietatea SC Galmopan SA şi, respectiv, SC Alcom SA.
Clădirile se află într-o zonă în care municipalitatea are în vedere reabilitarea şi modernizarea infrastructurii. Conform viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, prin trecerea în celor două clădiri în patrimoniul Primăriei se sting nişte creanţe reprezentând impozite, taxe şi alte venituri datorate bugetului de stat de către Galmopan şi Alcom.
În locul clădirii Morii numărul 2, Primăria intenţionează să construiască un bazin de retenţie pentru colectarea apelor pluviale din Valea Oraşului. În cea de-a doua clădire de pe Ana Ipătescu nr.12, se doreşte amenajarea unui adăpost pentru situaţii de urgenţă.
„Există în lege şi în Codul fiscal procedura conform căreia o societate comercială, care are datorii mari la bugetul de stat, poate să solicite, Ministerului de Finanaţe, prin procedura de dare în plată, să pună sechestru pe anumite bunuri care vor fi încredinţate spre folosinţă Primăriei. Nu înseamnă că în compensaţie noi va trebui să plătim aceste datorii", ne-a declarat viceprimarul Ciumacenco.
Măsura a fost confirmată şi de reprezentanţii Direcţiei de taxe şi impozite din cadrul Primăriei: „Nu există nicio pierdere financiară. Se sting nişte creanţe, iar imobilele intră în patrimoniul municipalităţii", a declarat Geanina Topciu.
„Dacă vrem să scăpăm Valea Oraşului de inundaţii, trebuie să amenajăm un bazin de retenţie în care să fie colectat excesul de apă. Nu va fi bazin deschis, va avea deasupra spaţiu verde", a spus primarul Dumitru Nicolae.
Deocamdată, autorităţile nu ne-au putut spune de unde vor obţine fonduri pentru concretizarea acestor proiecte.
Au existat şi critici
Nu toţi consilierii au fost de acord cu preluarea celor două imobile: „N-ar fi oare mai simplu să lăsăm societatea să-şi rezolve problema cu datoriile la stat? Construcţiile acelea ar trebui să fie scoase la licitaţie, iar banii banii care rezultă să fie distribuiţi la bugetul de stat", a declarat Marius Stan.