Prima clădire din țară cu schelet din beton armat: Gara Fluvială de la Galați, aflată pe malul Dunării
0Impozanta clădire, de pe malul Dunării, în care a funcționat Gara Fluvială, a fost prima din România în care s-a folosit un schelet din beton armat.

Gara Fluvială din Galați, în prezent Palatul Administraţiei Societăţii de Navigaţie Fluvială Română, a fost construită între anii 1911 și 1913, proiectată de renumitul arhitect Petre Antonescu, rector al Academiei Române de Arhitectură în perioada interbelică.
A fost unul dintre cei mai mari arhitecţi români, creatori ai stilului neoromânesc şi discipol al lui Ion Mincu (a proiectat și alte clădiri reprezentative, precum Primăria Capitalei sau Facultatea de Drept din București).
Potrivit specialiștilor, construcţia Palatului Navigaţiei este executată din zidărie de cărămidă cu schelet din beton armat. Din cauza terenului sensibil la umezire, aflat la malul Dunării, fundaţia clădirii este pe piloni.
Dacă în urmă cu trei decenii, în gară mai acostau nave, în prezent clădirea este folosită doar sediu pentru mai multe instituții precum Administrația Porturilor Dunării Maritime, Compania de Navigație Fluvială Română Navrom.
Clădirea este emblematică pentru orașul și portul Galați, fiind inclusă în lista monumentelor istorice. De-a lungul anilor, a trecut prin mai multe cutremure și inundații, rezistând cu brio tuturor intemperiilor.

Investiţie de 35 milioane euro în Portul Galați
În mai 2022 a fost semnat Contractul pentru dezvoltarea Platformei Multimodale Galaţi, investiţie de peste 93 de milioane de lei. Proiectul prevede modernizarea infrastructurii rutiere şi relocarea unui segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portului.
Proiectul va asigura un flux mai eficient de mărfuri în acest port, prin reconfigurarea si îmbunătăţirea infrastructurii publice rutiere şi feroviare de acces în port.
Potrivit contractului, va fi modernizată infrastructura rutieră din zona Platformei Multimodale pentru înlăturarea blocajelor în trafic şi va fi relocat un segment de cale ferată pentru fluidizarea traficului feroviar din zona portuară.

„Platforma multimodală este o investiţie de aproximativ 150 de milioane de euro, cu finanţare europeană. Acest important proiect cuprinde patru mari obiective de investiţii, care odată implementate vor crea noi oportunităţi de afaceri, noi locuri de muncă şi vor creşte traficul de mărfuri în Portul Galaţi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.
La rândul său, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a spus că dezvoltarea portului înseamnă investiţii şi noi locuri de muncă.
„Dezvoltarea portului Galaţi înseamnă investiţii şi noi locuri de muncă pentru gălăţeni, înseamnă dezvoltarea oraşului nostru, a judeţului şi a întregii regiuni. Astăzi s-a semnat la Galaţi contractul pentru asigurarea legăturii feroviare şi rutiere în zona portuară ce va permite un transport sigur, eficient şi rapid între ţările din vestul Europei şi ţările estice R. Moldova şi Ucraina”, a spus Pucheanu.
Lucrările vor consta în modernizarea a 2,284 km de drum rutier, construirea unui sens giratoriu şi crearea unui pasaj peste intersecţia cu calea ferată în vederea eliminării blocajului în zona de acces în port, precum şi construirea a 2,288 km de cale ferata nouă.