Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, acuzat de Curtea de Conturi că în 2014 a făcut 30.000 de kilometri în interes personal, cu maşinile instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lui Nicolae Bacalbaşa i se impută suma de 13.215 lei, din care 12.563 lei preţul carburantului consumat în mod nejustificat (respectiv pentru deplasări în zile nelucrătoare şi/sau fără a se justifica scopul deplasării), iar restul pentru indemnizaţii de deplasare necuvenite.

Scandalul deplasărilor de la Consiliul Judeţului Galaţi ia amploare. După ce, în urmă cu câteva luni, preşedintele Nicolae Bacalbaşa (PSD) a fost acuzat de mai mulţi angajaţi că manevrează maşinile de serviciu într-un mod „neortodox”, iar în luna august consilierii judeţeni au cerut explicaţii, că urmările nu au întârziat să apară. Mai precis, Curtea de Conturi a României a constatat, cu ocazia verificării execuţiei bugetare la nivelul CJ Galaţi pe anul 2014, că preşedintele Bacalbaşa se face vinovat de folosirea maşinilor de serviciu în interes personal.

Turul Globului pe bani publici

Inspectorii Curţii au stabilit (prin Decizia nr. 21 din 14 august 2015) un prejudiciu în valoare de 13.215 lei, care trebuieşte recuperat de la Nicolae Bacalbaşa şi de la şoferul acestuia, Bogdan Lungeanu. Din suma imputată, 12.563 lei reprezintă contravaloarea combustibilului consumat în cursele ilegale, iar diferenţa o reprezintă indemnizaţiile de deplasare încasate necuvenit.

Un calcul simplu, bazându-ne pe consumul standard al celor două maşini folosite de preşedinte în deplasări (o Skoda Octavia - Gl-42-CJG şi un Touareg - GL-01-CJG), ne conduce la ideea că, de fapt, doctorul Bacalbaşa a parcurs pe bani publici, dar în interes personal, circa 30.000 de kilometri. De fapt, mai bine de 60% dintre deplasările decontate de preşedintele CJ au fost considerate de Curtea de Conturi ca fiind nejustificate.

Pentru o imagine completă, să spunem că deplasările ilegale ale şefului CJ înseamnă 75% din înconjorul Pământului, pe la Ecuator! Asta doar în anul 2014, însă Curtea Conturi a anunţat că va extinde verificările şi pentru anii 2012 şi 2013, când se pare că a fost o situaţie similară.

Potrivit raportului de control, preşedintele CJ Galaţi ar fi folosit maşinile de serviciu pentru a ajunge la întruniri politice, pentru a rezolva o serie de chestiuni personale (cum ar fi ridicarea de la Iaşi a unui premiu al Uniunii Scriitorilor) şi pentru a se deplasa la mai multe televiziuni din Bucureşti, pentru a participa la emisiuni de ştiri sau de divertisment.

„Delegarea conducătorului auto, în data de 10.10. 2014, pentru ridicarea premiului special oferit de Uniunea Scriitorilor – Filiala Iaşi pe anul 2013), utilizarea mijloacelor de transport din parcul auto al entităţii publice pentru realizarea de deplasări în zilele nelucrătoare, fără a se aproba necesitatea, oportunitatea şi caracterul legal al efectuării deplasării (ex. Parcurgerea unui număr de 54 de kilometri pe zi în datele de 4 şi 5 ianuarie 2014, adică sâmbătă şi duminică, deşi activitatea entităţii a început în data de 6 ianuarie 2014)”. Raportul Curţii de Conturi

Angajaţii pe linie financiară din CJ Galaţi au acceptat la decontare documentele ilegale: „Decontarea cheltuielilor de deplasare s-a făcut deşi documentele justificative prezentate nu au îndeplinit, în anumite cazuri, condiţiile de legalitate şi de regularitate necesare, după cum urmează: în ordinele de deplasare din data de 8.04.2014, 1.08.2014, 5.11.2014, 10.11.2014 şi 25.11.2014 nu s-a specificat scopul deplasării şi nu au fost semnate, ci doar ştampilate, de către reprezentanţii legali sau de persoanele împuternicite ale instituţiei publice din localitatea de destinaţie ordinele de deplasare din datele de 29.05.2014, 20.08.2014 şi 26.09.2014”, se afirmă în Raportul menţionat..

„Am muncă nenormată. Am contestat!”

În replică, Nicolae Bacalbaşa spune că a contestat raportul Curţii de Conturi în instanţă deoarece concluziile acestuia sunt greşite.

„Nu există o asemenea problemă. S-a considerat că deplasările în judeţ sâmbăta şi duminica reprezintă deplasări nejustificate. Doamna şefă a Curţii de Conturi a zis că contactul meu cu judeţul trebuie făcut numai în cadrul audienţelor, punct de vedere care pentru mine este greşit. Este o funcţie de demnitar cu program nenormat. Am făcut contestaţie. Să vedem cum se va rezolva”, a declarat Nicolae Bacalbaşa.

Bacalbaşa

„Din punctul meu de vedere este chiar foarte fericit dacă eu devin un funcţionar cu program fix, pentru că într-adevăr a bate judeţul sâmbăta şi duminica, cum l-am făcut la început, este destul de obositor. Să vedem dacă consideră chestiunea asta. Din ce am aflat eu, din alte surse, este un punct de vedere care nu se justifică, dar rămâne să se pronunţe conducerea acestei structuri”, a mai adăugat preşedintele CJ Galaţi.

Faptul că Bacalbaşa umblă teleleu pe bani publici, demonstrat

Preşedintele CJ Galaţi a avut încă de la începutul mandatului probleme cu depăşirea cotei de carburant alocată prin lege. Din acest motiv, el a ordonat, prin Dispoziţia nr. 426/28.09.2012 să i se aloce o a doua maşină de serviciu (avea un Touareg, a primit şi o Skoda Octavia), astfel încât cota lunară de benzină să-i fie ridicată la 300 de litri. Ambele maşini au fost conduse de şoferul Bogdan Lungeanu, care la un moment dat a reuşit, s-ar părea, performanţa de a fi la ambele volane în acelaşi timp!

Astfel, în zilele de 9 ianuarie şi 21 iunie 2014 şoferul Lungeanu are confirmate câte două foi de parcurs. Câte una pe deplasare Galaţi – Bucureşti şi retur, cu vizite la ministere şi talkshow-uri TV (cu întoarcere după ora 22,30) şi câte una pentru deplasări în judeţul Galaţi, a câte 50 de kilometri fiecare. Bucureştiul este înregistrat cu Touaregul, iar cursele locale cu Skoda.

Mai mult decât atât, o vreme Bacalbaşa s-a deplasat şi cu a treia maşină – o Dacia papuc – argumentând că nu-i „cad galoanele” dacă merge cu o astfel de maşină. Secretul avea să fie descoperit ulterior: autoutilitarea avea o cotă de benzină de 750 de litri pe lună! Interesant este că maşina a fost folosită de preşedinte şi fără a exista o dispoziţie scrisă în aceast sens.

Plimbările în alte scopuri decât cele de serviciu ale lui Nicolae Bacalbaşa sunt deja de notorietate. Astfel, pe 1 decembrie 2013 (de Ziua Naţională), se decontează foaia de parcurs nr. 000498/01.12.2013, sub pretextul că deplasarea a fost în interes de serviciu, deşi la toate instituţiile era închis.

Secretul este dezvăluit de jurnalistul gălăţean Ticu Ciubotaru, care a făcut print-screen după contul de Facebook al şoferului Bogdan Lungeanu, din care rezultă că doctorul Bacalbaşa a făcut de fapt turul televiziunilor. „1 decembrie 2013 – 6,45 la RTV”; „1 decembrie 2013 – Urmează… - la Antena 3”, consemnează jurnalistul în baza datelor furnizate de şofer pe Facebook.

Mai trebuie spus că Nicolae Bacalbaşa este sigurul angajat al CJ care are deplină libertate în ceea ce priveşte consumul de carburant. El a impus regula că niciunul dintre cele 18 autoturisme ale CJ nu poate părăsi municipiul Galaţi fără aprobarea sa scrisă, solicitată cu 24 de ore înainte de deplasare.

CITEŞTE ŞI

Plăţi ilegale de 5,44 milioane de lei la Primăria Galaţi. Cum s-a sponsorizat un club în faliment şi unde au dispărut 58.000 de fire de gard viu

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite