PORTRET/Andrei Gaidanov: Bate toba în Akantyss

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Gaidanov este elev la Liceul de Artă din Galaţi şi a ajuns deja un toboşar apreciat.

Prima atracţie spre ceea ce avea să devină mai târziu marea pasiune a vieţii lui a apărut undeva prin clasa a cincea, atunci când a trecut de la clasa de vioară la cea de percuţie a Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" din Galaţi.

Cea care l-a indrumat spre acest profil a fost mama lui, care observase cât de mult este atras de acest domeniu.

Lingura şi mobila

„Nici n-a avut prea mult de ales. S-a decis să facă asta după ce la vârste mai mici distrusesem mobila din casă obişnuind să bat cu linguri şi furculiţe în ea", îşi aminteşte râzând Andrei.

La tobe a început să bată cu adevărat abia în clasa a şasea, când conducerea Liceului de Artă a achiziţionat un set nou-nouţ. Deşi era la profilul de percuţie, bateria nu prea intra în programa şcolară, profesorul Mircea Grigoraş concentrându-se pe mai mult pe marimbafon şi toba mică.

„M-am enervat şi am început să învăţ singur. Nu mi se părea foarte greu. Adică făceam totul din instinct, fără să-mi bata capul prea tare cu ceea ce fac. A decurs pur şi simplu. Ascultam o melodie, şi încercam să bat ritmul respectiv, după ureche", povesteşte tânărul toboşar.

A participat de doua ori la Olimpiada zonală pe instrumente. Prima dată, în clasa a şasea, a luat premiul întâi, iar într-a şaptea a obţinut premiul al doilea. Au mai fost şi concursurile organizate de Liceul de Artă - „Miniatura Românească" şi „Miniatura Romantică" - la care a participat în fiecare an şi la care a obţinut de fiecare dată doar premiile I sau II.

După ce a bătut toba de unul singur vreme de aproape un an, Andrei s-a gândit să se implice şi într-un proiect mai mare, de grup.

"Ceea ce marchează clar viaţa mea în materie de tobe este implicarea într-un proiect mai serios - Akantyss - cu care am avut chiar şi o ieşire în Bucureşti, cu ocazia unui concurs: «Byron- Rock Your High-School». Am cântat şi în deschiderea unor trupe care au concertat în Galaţi (Trooper, Krepuskul şi altele mai mult sau mai puţin cunoscute. Am înregistrat şi o piesă «Sweet lady passion» apreciată de persoane de prin toată ţara, care au ascultat-o pe internet. Au apărut chiar şi oferte de concerte de la trupe din alte oraşe, am legat relaţii cu ele", spune Andrei Gaidanov.

Pe viitor, Andrei ar vrea să plece la Bucureşti, din mai multe motive. Acolo se vor stabili cam jumatate din membrii trupei, respectiv Alexandra Iorgu - vocal şi Adi Iliescu - chitară.

Vrea propriul studio

„Visul meu este să devin inginer de sunet şi chiar să îmi deschid un studio. Sunt conştient de faptul că se trăieşte greu din muzică, ideea este să munceşti şi să nu te dai niciodată bătut, să nu îţi pierzi speranţa", mai spune Andrei Gaidanov.

Ce-i place?

Îmi place să stau cu prietenii, să mă plimb, să călătoresc, să desenez - o altă pasiune a mea, să compun muzică pe calculator şi, evident să navighez pe internet - în scopuri informative în special.

Ce nu-i place?

Nu suport minciuna. Sub nicio formă. Sau ipocrizia. Sunt multe defecte care mă deranjează, dar astea două nu pot cu niciun chip să le suport. Îmi pare rău şi de faptul că oamenii sunt atât de prinşi în rutina zilnică şi au devenit atât de materialişti încât au uitat de adevăratele valori în viaţă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum percep vecinii pasiunea ta pentru tobe, când repeţi acasă?

Nu am momentan nicio problemă cu vecinii, deoarece nu am avut niciodată până acum un set al meu de tobe. Când repet de unul singur, mă duc la şcoală, unde am toate şansele să deranjez orele de studiu din alte săli, când mă ia valul.

Ce vedetă la percuţie ţi-ar plăcea să întâlneşti şi ce ai întreba-o prima dată?

Cel mai bun mi se pare Mike Portnoy de la Dream Theater. Mie mi se pare absolut imposibil. Probabil prima întrebare care mi-ar veni în minte ar fi: "Poţi sa mă înveţi şi pe mine?" Întotdeauna a fost o sursă de inspiraţie pentru mine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite