Poliţiştii se chinuie ani de zile să îi prindă, iar Justiţia îi face scăpaţi. Cum au scăpat de închisoare membrii unei reţele de escroci specializată în înşelăciuni bancare
0Efortul de peste cinci ani al poliţiştilor gălăţeni de-a anihila o reţea de escroci s-a dovedit în van, după ce Judecătoria Galaţi a surprins printr-o serie de condamnări mai mult simbolice, deşi pe lista acuzaţiilor se numără înşelăciunea, complicitatea la înşelăciune şi falsul în înscrisuri sub semnătură privată.
Şerban Sever Alexandru şi Carp Ştefan Florin identificau diverse persoane, de regulă oameni fără adăpost, cărora le eliberau acte false, din care rezulta că sunt angajaţi. În baza documentelor false, aceştia contractau credite bancare, care nu mai erau restituite.
În ciuda gravităţii faptelor, Judecătoria Galaţi i-a condamnat la pedepse minore. Poliţiştii au descoperit că cei doi gălăţeni creaseră o adevărată reţea, prin intermediul căreia contractau credite la bănci folosindu-se de acte false, credite pe care ulterior nu le mai restituiau.
Din verificări a reieşit că în perioada 2000-2009, Şerban Radu a fost administrator al SC Radamont SRL, controlând prin interpuşi şi SC Eurobravo Plus SRL. Mai mulţi angajaţi ai SC Radamont SRL au contractat credite de la diverse bănci, în special de la Bancpost.
S-au prescris faptele
Procurorii au decis să le aplice doar amenzi de câte 750 de lei la două dintre protagonistele înşelăciunii, Mariana Chirilă şi Anica Chirilă, considerând că aportul lor în organizarea escrocheriei a fost minor. La fel de uşor a scăpat şi Bejan Florinel, care s-a ales cu o amendă administrativă în cuantum maxim.
Alţi doi participanţi la înşelăciune, Fedot Doru şi Băncilă Cecilia au scăpat de răspunderea penală, după ce procurorii au constatat că faptele comise de aceştia s-au prescris. Instanţa l-a condamnat pe Şerban Sever la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru instigare la înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Complicele său, Carp Ştefan Florin, a primit un an şi două luni de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, iar pedeapsa a fost suspendată sub supraveghere.
Acesta din urmă va trebui în schimb să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Vlădeşti, judeţul Galaţi, sau Şcolii Gimnaziale „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Vlădeşti, judeţul Galaţi, pe o perioadă de 110 zile, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Galaţi.
Cei doi au fost, de asemenea, obligaţi să restituie 5.149 de lei, respectiv 45.084 de lei către BRD Finance IFN SA şi SC Bancpost SA, reprezentând prejudiciul creat prin acordarea creditelor, ce nu au mai fost restituite.