Plăcintă bihoreană cu cartofi şi brânză sărată. Secretul împăturirii plăcintelor care garantează reuşita preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul necesită doar câteva ingrediente, care se găsesc de regulă în fiecare gospodărie, şi se pregăteşte repede, însă e necesar să respectaţi câţiva paşi la realizarea aluatului şi coacerea plăcintelor.

Plăcinta cu cartofi şi brânză sărată este pregătită în special în zona de vest a ţării, asemănându-se mult cu atât de cunoscuta plăcintă din Moldova, poale în brâu, în care se pune doar brânză. Începem prepararea reţetei punând drojdia în apă călduţă cu puţină făină şi sare şi lăsăm compoziţia la dospit.

”Maiaua se realizează în grămăjoara de făină pe care o avem la dispoziţie, o acoperim cu un prosop, o lăsăm 20-25 de minute ca să crească la temperatura camerei, având grijă să nu fie răcoare în încăpere”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru plăcintă:

-Făină-650 de grame;

-Ulei-50 de mililitri;

-Sare-o jumătate de linguriţă;

-Drojdie-30 de grame

Ingrediente pentru umplutură:

-Brânză sărată sau telemea-300 de grame;

-Lapte-50 de mililitri;

-Unt-100 de grame.

În acelaşi timp, curăţăm cartofii de coajă şi îi punem la fiert, zdrobindu-i apoi şi punând brânza rasă, untul şi laptele peste ei. ”Se formează astfel o compoziţie, cu care vom umple apoi aceste plăcinte ţărăneşti”, punctează maestrul Nichi Mărăcine. Peste maiaua care a crescut vom adăuga 200 de mililitri de apă călduţă pentru a forma aluatul.

Acesta va fi tăiat în şase sau opt bucăţi, în funcţie şi de compoziţia pe care o avem, de dimensiuni potrivite, urmând să le lăsăm câteva minute la dospit. Cu ajutorul unui sucitor vom realiza foi de plăcintă, însă mai groase, astfel încât să nu avem surpriza că se vor rupe după ce punem compoziţia.

Vom adăuga apoi umplutura de cartofi şi brânză în bucăţile de aluat, vom împături colţurile peste compoziţie, le vom întoarce pe cealaltă parte şi le vom întinde cu sucitorul la dimensiunea dorită, după care vom unge plăcintele astfel formate cu o pensulă înmuiată în puţin ulei. Dacă locuim la ţară, putem pune plăcintele pe plita încinsă, dar ele se fac la fel de bine şi într-o tigaie încinsă în prealabil.

”Vom întoarce plăcintele pe o parte şi celalaltă până când se vor pătrunde bine. De reţinut este că plăcintele nu se prăjesc în ulei, ci doar se ung cu puţin ulei pentru a crea o suprafaţă aderentă între tigaie şi aluat. Focul va fi dat la potrivit, astfel încât să nu ardem aluatul, iar compoziţia să rămână crudă la interior”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Plăcinta cu cartofi şi brânză sărată se poate servi caldă, cu pate de somon şi salate, dar se poate mânca la fel de bine şi rece, fiind excelentă ca pachet la serviciu sau când ieşim în natură.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite