Olimpicul la Biologie care vrea să schimbe tratamentul pentru bolnavii de cancer: „Suntem exploataţi foarte mult şi, în schimb, nu ni se oferă nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Munteanu (18 ani) este originar din Târgu-Bujor şi a absolvit în acest an prestigiosul Colegiu Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi ca şef de promoţie, cu media 9,98. Este decis să rămână în România şi să devină medic oncolog, deşi ştie că va avea de luptat cu mentalităţile pentru a schimba tratamentul pentru această cumplită maladie şi a implementa noi tehnologii.

Cătălin Munteanu (18 ani)  provine dintr-un mic orăşel din judeţul Galaţi, Târgu-Bujor, dar a reuşit să se impună la unul dintre cele mai cunoscute licee din România, Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri”, şi nu oricum, ci ca şef de promoţie, absolvind în 2016 cu media 9,98.

Pasiunea pentru Biologie o are din gimnaziu. În clasele I-IV a făcut mai mult Matematică şi Fizică, dar olimpicul din Galaţi nu priveşte acest lucru ca pe un neajuns.

”Matematica m-a ajutat să îmi organizez ideile”, ne explică Cătălin. Nimic nu se poate compara însă cu pasiunea lui pentru Biologie, ce a i-a fost insuflată de profesoara Geta Vintilă din Târgu-Bujor.

Rezultatele dascălului vorbesc de la sine. În fiecare an, o parte dintre elevii pregătiţi de profesoara Geta Vintilă ajung la olimpiadele naţionale de Biologie.

Cătălin a participat la prima olimpiadă de Biologie în clasa a VII-a, fără să ocupe un loc pe podium, dar acest lucru l-a ambiţionat şi mai tare să reuşească.

”Biologia este ştiinţa despre viaţă. Am învăţat că viaţa este ca molecula de ADN, care este alcătuită din unităţi repetitive, numite nucleotide, ce se află în diferite combinaţii. Aşa este şi omul, cu calităţile şi defectele lui, dar şi cu experienţele lui. Depinde de fiecare om să folosească cât mai bine aceste combinaţii. Aici este misterul, pentru că trebuie să ştii cum să îţi gestionezi totul, de la timp până la emoţii”, ne explică cu pasiune Cătălin.

”Când deschid cartea de Biologie, sunt într-un alt univers”

Performanţele notabile au venit în clasele a IX-a şi a X-a, când a ocupat locul al doilea la olimpiada judeţeană de Biologie. În 2015 a ocupat locul 5 la olimpiada naţională, iar în 2016 s-a clasat pe locul 7 şi s-a calificat în lotul lărgit al României pentru olimpiada internaţională de Biologie.

Cătălin este un adolescent emotiv şi îi este greu câteodată să îşi facă prieteni, dar asta şi pentru că şi-a impus un anumit standard, pentru a putea spune că cei cu care socializează îi sunt cu adevărat prieteni.

”Decât să îmi fac foarte mulţi prieteni şi să fie relaţii superficiale, mai bine  îmi fac câţiva prieteni foarte buni şi comunic cu ei mult”, susţine olimpicul.

Biologia este pentru Cătălin mai mult decât o pasiune, este motivul care îl determină mereu să se autodepăşească

”Când deschid cartea de Biologie, sunt într-un alt univers şi nu stau să analizez că este timpul meu liber sau că asta ar fi o pierdere de timp, ba dimpotrivă. Timpul meu liber se contopeşte cu Biologia şi nu aş putea face o diferenţă”, declară olimpicul.

”Mi se pare o josnicie să ceri bani la nişte oameni, care şi aşa sunt în suferinţă”

S-a decis deja să urmeze Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, deşi mama lui (asistentă medicală) l-a sfătuit să nu aleagă aceast drum pentru că ar putea sfârşi prin a nu avea o viaţă personală.

”Îmi place să ajut oamenii. Mi se pare o josnicie să ceri bani la nişte oameni, care şi aşa sunt în suferinţă. Cei care fac aşa ceva, merită să nu mai profeseze niciodată”, pune punctul pe i Cătălin vizavi de medicii care şi-au făcut un obicei din a condiţiona actul medical de o anumită sumă de bani primită de la pacienţi.

Când era mic ar fi vrut să devină chirurg în domeniul cardio-vascular. Acum vrea să facă Oncologie sau Genetică Medicală. Ultima opţiune a căzut, pentru că în România există în momentul de faţă doar trei laboratoare de Genetică Medicală, deşi în România se nasc anual 15.000 de copii cu malformaţii şi diverse boli grave.

A ales Oncologia, pentru că maladia secolului, cancerul, a explodat în România, în special în ultimii ani, dar şi pentru că această boală este una genetică.

Olimpicul din Galaţi ştie că metodele clasice de tratament în România ale acesti boli, chimioterapia şi citostaticele, sunt depăşite de peste 15 ani, dar susţine că problema nu este la medici.

”Problema este la cei care guvernează, la cei care sunt în frunte, pentru că pe ei îi doare undeva de ce se întâmplă la noi. Aţi văzut, ei se duc să se trateze în Turcia sau alte ţări. Sincer, nu cred că pot schimba de unul singur sistemul. Trebuie să fac front comun cu alţi medici. Aş schimba în primul rând medicaţia din domeniul oncologic şi aş implementa tehnologii noi, pentru că nu suntem o ţară uitată de lume. Suntem exploataţi foarte mult şi, în schimb, nu ni se oferă nimic. Aş schimba clasa politică, pentru că este capul răutăţilor. Dacă ar fi profesionişti cu adevărat, nu doar pe hârtie, cu doctorate plagiate, s-ar cunoaşte necesităţile fiecărui sistem şi s-ar aputea acţiona eficient”, concluzionează Cătălin.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite