Momente tensionate la un liceu din Galaţi. Mai mulţi elevi au refuzat să intre la ore spunând că sunt terorizaţi de un coleg cu probleme de comportament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii acestora îşi petrec timpul pe coridoare sau în curtea şcolii pentru a-i apăra pe copii de Alex. În acelaşi timp, conducerea unităţii de învăţământ se vede nevoită să aplice legea pas cu pas şi să îl integreze pe Alex în învăţământul de masă. Acesta a studiat şi la alte două licee din Brăila, de unde a fost înlăturat din cauza comportamentului său.

Coşmarul mai multor elevi de clasa a 11-a, care învaţă la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Galaţi, a început în urmă cu mai bine de trei luni, când, Alexandru Ilie a fost trasferat de la Brăila, în clasa lor. 

„Acum câteva săptămâni m-a aşteptat la colţ de stradă şi mi-a dat pumni în cap. Altă dată, la ora de matematică, s-a ridicat în picioare şi a aruncat din senin cu o bucată din bancă în colegul meu”, spune un tânăr din clasa a XI-a. 

„Eu ca fată am cele mai multe probleme. La începutul şcolii venea, mă atingea pe corp, mă mirosea, venea după mine la baie. Zilele trecute am fost fugărită, m-a înjurat, avea şi două şurubelniţe la el, putea să îmi facă mult rău”, a completat o colegă. 

În aceste condiţii, colegii lui Alexandru se simt lipsiţi de apărare şi au început să lipsească de la ore de frica lui. Şi părinţii acestora sunt depăşiţi de situaţie şi fac în fiecare zi nenumărate drumuri la liceu pentru a ţine cumva situaţia sub control.

„Suntem foarte îngrijoraţi din cauza unui elev nou venit prin tranfer de la Brăila, care are deja probleme de sănătate. Manifestă un comportament agresiv, violent, la adresa copiilor noştri. Am făcut nenumărate plângeri la Inspectoratul Şcolar, la Poliţie sunt deja două dosare cu plângeri, la CJRAE, la doamnele directoare ale acestui liceu. Pentru copiii noştri nu se ia nicio măsură. Elevul acesta umblă cu şurubelniţe după el, cu pietre, loveşte, dă cu picioarele din motive neîntemeiate. Este imprevizibil şi foarte periculos. Copiii noştri nu se pot apăra şi sunt supuşi acestui comportament realizat de Alexandru. Sunt mesaje de ameninţare pe Facebook postate de el. Alexandru a fost transferat de la Brăila, acolo i-a înfipt unui copil pixul în cap. Copiii refuză să mai meargă la ore”, ne explică Daniela Andrei, mama unui elev.

scandal liceul racovita galati

Bunica lui Alexandru susţine însă că nepotul ei este victima colegilor de clasă, care nu doar că îl marginalizează pe acesta, dar îl şi instigă la violenţă.

„Acest copil este supradotat. Copiii aceştia s-au unit şi sunt împotriva lui Alexandru, au făcut un complot. Are coşmaruri, trebuie să umblăm pe undeva şi la suflet. Toate astea sunt scenarii”, spune la rândul ei Tudora Gheorghiţă, bunica lui Alexandru.

„Trebuie să aplicăm regulamentul pas cu pas. Incidentele s-au înmulţit şi l-am mutat disciplinar la o altă clasă, care este cea mai îndepărtată de clasa în care se află aceşti copii şi îl monitorizăm în continuare. Momentan elevul este sub tratament şi monitorizat de CJRAE. În acelaşi timp el are umbră, adică e cineva avuzat care stă cu el în permanenţă şi îl urmăreşte şi stă în timpul orelor în bancă cu el. Uneori aleargă doamna după el. În acelaşi timp, Legea Educaţiei îi apără pe aceşti copii care au probleme şi trebuie integraţi în învăţământul de masă. Ne vom gândi la o soluţie. Conform legii, doar cei de la CJRAE îl pot redirecţiona către o altă unitate de învăţământ. Şi noi ca şcoală suntem daţi peste cap. Din punct de vedere intelectual, el face faţă, dar are probleme mari de comportament”, explică Delia Humelnicu, Director Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Galaţi.

În acelaşi timp, conducerea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională dezaprobă transferul lui Alex la o altă clasă. 

„Elevul are cerinţe educaţionale speciale. El are recomandare de la medicul specialist de a fi integrat în învăţământul de masă. La nivelul insittuţiei avem un plan de intervenţii personalizat, cu măsuri foarte clare, care prevăd aspecte ce vor contribui la educarea lui. Există o monitorizare atentă din partea psihologilor de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi şi a psihologului din unitatea respectivă. Copilul nu deranjează orele de curs, actul didactic nu este perturbat. Noi nu am recomandat mutarea la o altă clasă. În momentul de faţă elevul este însoţit de un alt adult. Colegii trebuie să manifeste empatie, să fie îngăduitori. Trebuie timp, răbdare pentru tulburarea de care suferă. Cel puţin o lună de zile să observăm comportamentul copilului şi apoi facem ajustări în planul de intervenţie personalizat”, a ţinut să precizeze Grigore IONAŞCU, Director CJRAE

În replică, părinţii lui Alex consideră că în ciuda impedimentelor unui sistem educaţional  din România care nu acceptă ca un copil să fie „altfel”, continuă să lupte să dovedească faptul că doreşte şi se poate integra în societate.
„Şi acest lucru ştim foarte bine că se poate face nu numai cu sprijinul familiei, dar şi cu cel al factorilor educaţionali, decizionali şi medicali. De altfel, este cunoscut faptul că astfel de copii  când ajung adolescenţi sau adulţi nu mai sunt ajutaţi în nici un fel, ba mai mult sunt goniţi din şcoli şi toţi se întreabă ce vor face ei, însă, adevărul este că pe nimeni nu interesează.
Nu putem decât să spunem că sindromul de care suferă fiul nostru conduce la riposte din partea lui atâta timp cât nu este înţeles. Practic, situaţiile neplăcute, create de către unii colegi şi câţiva profesori, la care este supus zilnic, conduc la crearea unui zid în jurul lui. Acesta este datorat respingerii de către ceilalţi, el nefiind capabil să înţeleagă tot ceea se întâmplă în jurul lui”, au declarat părinţii lui Alexandru.

La finalul celor 30 de zile de monitorizare, dacă situaţia nu se va îmbunătăţi, AlexandruIlie ar putea fi mutat disciplinară la o altă unitate de învăţământ sau chiar exmatriculat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite