Mistreţ găsit mort într-o pădure din apropiere de Gohor. Animalul era bolnav de pestă porcină africană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Autorităţile au decis instituie mai multe măsuri în zona respectivă, care este limitrofă cu nu mai puţin de 47 de localităţi, din trei judeţe. Mişcarea animalelor domestice a fost restricţionată, iar mistreţii vor fi împuşcaţi.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat astăzi planul de măsuri pentru controlul pestei porcine africane la mistreţi, ca urmare a confirmării prezenţei virusului la un mistreţ mort identificat pe Fondul de vânătoare nr. 22 Gohor, administrat de către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Galaţi. 

Au fost astfel instituite măsurile speciale prevăzute de legislaţia naţională armonizată cu directivele uniunii europene, pentru zona infectată, de 8 km în jurul focarului. 

Asta înseamnă fondurile de vânătoare 22 Gohor, 19 Negrileşti, 17 Tecuci, 19 Ţepu, 20 Nicoreşti şi nr. 23 Ghidigeni, precum şi localităţile: Gohor, Nărteşti, Slobozia Blăneasa, Ungureni, Munteni, Frunzeasca, Ţigăneşti, Nicoreşti, Sârbi, Grozăveşti, Branişte, Fântâni, Hânţeşti, Vizureşti, Tecucelu Sec, Ţepu, Ţepu de Sus, Poşta, Gara Berheci, Berheci, Slobozia Corni, Negrileşti.

De asemenea, a fost instituită şi o zonă tampon, de 5 km, respectiv Fondul de vânătoare nr.14 Furceni, precum şi localităţile: Tecuci, Băltăreţi, Cosmeşti, Cosmeşti Vale, Ionăşeşti, Mălureni, Dobrineşti, Coasta Lupei, Piscu Corbului, Poiana, Buciumeni, Toflea, Brăhăşeşti, Corcioveni, Cosiţeni, Gohor, Ireasca, Ghidigeni, Tălpigi, Gura Gârbovăţului, Tăplău, Gârbovăţ şi localităţi din judeţul Vrancea - Ploscuteni, Pufeşti, şi din judeţul Vaslui - Pochidia.

„Principalele măsuri ce urmează a fi aplicate în aceste zone afectate au în vedere vânarea integrală a mistreţilor prin pândă şi dibuire, metodă care nu dislocă efectivul, restricţionarea mişcării animalelor, patrulări zilnice ale paznicilor fondurilor de vânătoare în vederea depistării de porci morţi sau bolnavi. În exploataţiile de porci domestici se vor lua măsurile corespunzătoare de igienă şi dezinfecţie pentru reducerea riscului de propagare a virusului, toţi porcii vor fi ţinuţi în adăposturi, iar intrarea sau ieşirea porcilor din exploataţie se va face numai cu autorizare”, a informat Prefectura Galaţi.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite