Maşină electrică versus automobilul pe combustibili fosili. Care este varianta de achiziţie potrivită în momentul actual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia rapidă a tehnologiei, precum şi competiţia acerbă la nivelul producătorilor de autoturisme, are un impact tot mai mare în tendinţele de consum la scară mondială, iar în următorii ani, până în 2020, se anunţa o serie de schimbări majore. Se preconizează ca emisiile de dioxid de carbon să scadă datorită eficientizării consumului de combustibili şi a folosirii maşinilor hibrid ultraeficiente.

Până în 2020, specialiştii estimează că aproximativ o treime din emisiile de dioxid de carbon de la maşini vor scădea, aşadar se pune întrebarea dacă generaţia electrică de maşini va polua mai mult sau mai puţin.

Pentru a putea răspunde la această întrebare este necesar să analizăm în profunzime această problemă, una foarte complexă, care începe încă de la fază de concepţie până la sfârşitul exploatării autovehiculului.

Constructorii care dezvoltă maşini electrice sunt de părere că acestea sunt mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul, însă impactul lor va depinde de modul în care electricitatea este produsă. În cazul în care este produsă prin energie eoliană, solară sau nucleară, emisiile de dioxid de carbon vor dispărea.

Astfel, calitatea aerului se va îmbunătăţi şi, în plus, costurile de producere a energiei electrice vor fi mai scăzute decât cele pentru achiziţionarea combustibilului. ”Ţinând cont că în ţara  noastră majoritatea energiei electrice este produsă de termocentrale, va reprezenta un dezavantaj major, deoarece pentru a ne încărca maşina, vom plăţi un preţ într-adevăr <<verde>>, ce va însemna o scădere semnificativă a calităţii aerului”, precizează Marcel Boghian, inginer auto.

Sistemul GPL surclasează maşinile pe benzină şi motorină

Cert este că maşinile electrice reprezintă viitorul în industria de automobile, dar drumul până când acestea vor fi produse la costuri rezonabile şi cu un impact minim asupra mediului este unul destul de lung. Ţinând cont că preţul de achiziţie al unei maşini electrice  poate depăşi cu peste 100% preţul unei maşini convenţionale, indiferent că este pe benzină sau diesel, este puţin probabil ca în viitorul apropiat să se înregistreze o schimbare în percepţia cumpărătorilor.

O altă problemă majoră cu care se confruntă maşinile electrice, în afară de preţul exorbitant, o reprezintă automomia aceastora, care poate  ajunge la maxim 500 de kilometri (maşinile Tesla) în anumite condiţii, iar cele obişnuite la maxim 100 de kilometri.

”Părerea mea personală este aceea că momentan soluţia optimă o reprezintă achiziţia unei maşini pe benzină, pe care o echipam ulterior cu GPL, şi astfel avem un vehicul mai prietenos cu mediul,  care ajunge să elimine în jur de 100 grame de dioxid de carbon pe kilometru, în loc de 150 de grame pe kilometru, cât produce când este fabricată maşina”, explică inginerul Marcel Boghian.

Nu poate fi omis nici faptul că, la achiziţia unei maşini, echiparea cu motor diesel este cu peste 1.000 de euro mai scumpă decât cea pe benzină, dar dacă ne orientăm către un sistem GPL, care ajunge la 500 de euro, constatăm că obţinem o reducere semnificativă de preţ. De menţionat este şi că mentenanţa unei maşini diesel este cu 70% mai scumpă decât cea a unui autoturism pe benzină, iar revizia unui instalaţii de GPL ajunge la 100 lei în 2 ani. 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite