Maidanezii răspândesc căpuşele în parcuri şi zone de agrement. Încă 21 de gălăţeni au ajuns la spital înţepaţi de insectele hemofage

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă
Foto: arhivă

Direcţia de Sănătate Publică a cerut primăriilor să facă dezinsecţie. Medicul epidemiolog Emil Popa, iubitor de animale, afirmă că de vină pentru răspândirea căpuşelor sunt câinii comunitari, la rândul lor victime ale insectelor hemofage

Aşa cum am promis, revenim asupra subiectului privind înmulţirea căpuşelor inclusiv pe spaţiile verzi din municipiul Galaţi şi asupra riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică înţepăturile acestor insecte hemofage.

„Într-o singură săptămână, 21 de persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase cu înţepături de la căpuşe. Am înţeles că au fost şi câteva cazuri şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Având în vedere riscurile de ordin epidemiologic, am transmis astăzi (24 aprilie n.red.) adrese primăriilor din judeţ prin care am solicitat efectuarea dezinsecţiei cât mai grabnic", ne-a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.
Căpuşe, chiar şi în spaţiile verzi de pe bulevarde.

E greu de spus ce poate să însemne „cât mai grabnic" pentru edilii cărora le-au fost adresate respectivele adrese pentru că, aşa cum ne-au obişnuit în fiecare an, dezinsecţia se face cel mai devreme prin iulie, în faza de maturitate a tuturor insectelor a căror înmulţire trebuie combătută, şi asta din cauza sau sub pretextul complicaţiilor procedurale pe care le presupune selecarea prin licitaţie a firmei care împrăştie chimicalele.

„Vreau să vă spun că seara imi plimb câinele prin cartierul IC Frimu, zona IREG, şi după ce mă reîntorc acasă, primul gest pe care îl fac este să verific dacă în blana acestuia n-a poposit vreo căpuşă sau poate chiar mai multe. Şi deşi în zona în care locuiesc există foarte puţin spaţiu verde, s-a întâmplat de câteva ori să găsesc căpuşe. Realitatea este că sunt foarte multe şi este o problemă. Dacă o persoană şi mai ales un copil este înţepat, nu trebuie să tragă de căpuşă, este preferat să pună deasupra locului în care este înfiptă un tampon de vată îmbibat cu spirt. Dacă nu iese singură, trebuie mers la spital", a mai spus doctorul Boldea.

Directorul DJSP nu ne-a putut preciza câte cazuri de borelioză (boala Lyme) din cele 861 diagnosticate anul trecut în România sunt ale unor gălăţeni.

Răspândite de primele victime ale acestora, maidanezii

Am discutat despre acest fenomen şi cu un specialist în epidemiologie, doctorul Emil Popa, medic primar.

„Ne confruntăm într-adevăr cu această problemă şi ea nu va putea fi rezolvată atâta vreme cât vor circula liberi câini comunitari, principalii vectori de răspândire a căpuşelor. Oriunde există vegetaţie şi câini fără stăpân (sau alte animale cu blană) vom găsi căpuşe care transmit, nu numai boala Lyme, ci şi o sumedenie de germeni care provoacă alte afecţiuni.. Îmi plimb câinele zilnic pe Faleză şi uneori se mai joacă împreună cu o căţea comunitară pe a cărei blană am observat căpuşe. De asemenea am văzut şi pe vegetaţia din zonă", ne-a spus doctorul Popa.

Medicul epidemiolog a explicat că noaptea când este mai răcoare căpuşele stau în spatele frunzei sau al firului de iarbă, iar ziua ies şi se prind de vârful elementului de vegetaţie aşteptând să se poată agăţa de un animal cu al cărui sânge să se hrănească.

Comentând afirmaţia directorul Direcţiei Judeţeane pentru Protecţia Plantelor Galaţi, Picu Apostol Roman, cum că în Pădurea Gârboavele nu ar fi fost semnalată prezenţa căpuşelor, fără nicio nuanţă polemică, doctorul Popa a spus: „Aş fi curios dacă cel care a făcut această afirmaţie are curajul să se plimbe prin iarba din Pădurea Gârboavele în pantaloni scurţi".

Trebuie cosită iarba, măcar cea din parcuri

Cât despre soluţia dezinsecţiei, cunoscutul medic epidemiolog consideră că eficienţa acesteia este îndoielnică, cel puţin atâta vreme cât iarba nu va fi cosită la o lungime de cel mult 4-5 centimetri, care să nu permită căpuşelor să se agaţe de pielea gambelor şi cât timp există câini comunitari în zonele de agrement cu vegetaţie.

Doctorul Popa le recomadă gălăţenilor care ies în natură să poarte măcar şosete lungi dacă nu chiar pantaloni lungi şi în niciun caz să nu se întindă direct pe iarbă.

De asemenea, medicul spune că este o mare greşeală încercarea de a smulge din piele căpuşele şi că este de preferat să se încerce trucul cu vata îmbibată în spirt sau să se meragă la un cabinet medical.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite