Jandarmii gălăţeni şi-au evaluat activitatea pe anul 2015. Tensiunile social-economice şi politice au scos forţele de ordine în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmii gălăţeni şi-au prezentat evaluarea activităţilor desfăşurate pe parcursul anului 2015. La eveniment au luat parte generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, subprefectul judeţului Galaţi, Răzvan Daniel Olaru, primarul municipiului, Marius Stan şi şefii de instituţii alături de care jandarmii desfăşoară acţiuni şi misiuni comune.

În urma tensiunilor social-economice şi politice, 2015 a fost un an plin de provocări pentru jandarmi. Acţiunile revendicative de stradă, de cele mai multe ori spontane, au determinat forţele de ordine să execute misiuni pentru protecţia şi apărarea vieţii, a libertăţii şi demnităţii umane.  

„Nu trebuie să uităm amploarea şi durata misiunilor executate în stradă de către jandarmi şi aici intră şi efectivele jandarmeriei gălăţene care, după tragedia petrecută în clubul «Colectiv» din Bucureşti au stat în dispozitive de ordine publică timp de aproximativ două săptămâni, asigurând cadrul optim pentru ca protestele de stradă să decurgă în mod paşnic, fără provocări sau escaladări a situaţiilor şi pentru asta le mulţumesc lor dar şi dumneavoastră, celor prezenţi la această activitate”, a declarat generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române.
 
În aceeaşi măsură, evoluţia fenomenului infracţional şi noile sale caracteristici, precum şi provocările generate de ameninţările teroriste din spaţiul Uniunii Europene cât şi migraţia crescută a persoanelor din zonele de conflict ale Siriei au condus la o abordare mai cuprinzătoare a modului de utilizare a tuturor resurselor disponibile ale Jandarmeriei. „Trebuie să menţionăm că şi dumneavoastră, jandarmii gălăţeni sunteţi furnizori de securitate la frontiera externă a Uniunii Europene şi trebuie să vă faceţi datoria faţă de România şi Uniunea Europeană respectând astfel, angajamentele asumate de către ţara noastră”, a mai precizat generalul de brigadă dr. Ovidiu Vasilică.
   
La rândul său, Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan a ţinut să felicite jandarmii gălăţeni pentru activitatea eficientă desfăşurată în anul 2015, în sprijinul cetăţeanului şi în deosebi, pentru modul cum au fost gestionate manifestările de stradă după tragedia petrecută în clubul „Colectiv”.

 „Ţin să vă mulţumesc în numele comunităţii pentru prezenţa dumneavoastră constantă în stradă, alături de Poliţia Naţională şi Poliţia Locală, ceea ce face să crească gradul de siguranţă al cetăţeanului. De asemenea, doresc să vă mulţumesc pentru modul cum aţi gestionat protestele desfăşurate în luna noiembrie în municipiul Galaţi, după tragedia din clubul bucureştean şi aţi înţeles că, dreptul fundamental al cetăţeanului, acela de a protesta, este un drept inalienabil. Dumneavoastră, jandarmii gălăţeni aţi dat dovadă de compasiune cu victimele şi familiile acestora iar pentru asta nu pot decât să vă felicit, atât pe dumneavoastră cât şi comanda instituţiei”, a declarat Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.  

De asemenea, în anul 2015, Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Galaţi a acţionat pentru consolidarea structurii organizatorice şi omogenizarea subunităţilor, pentru îmbunătăţirea actului de comandă şi execuţie, perfecţionarea criteriilor de autoevaluare pe baza individualizării activităţii, îmbunătăţirea climatului organizaţional, a condiţiilor de muncă, echipare, dotare şi asigurare financiară a personalului, creşterea capacităţii de asigurare a suportului logistic şi consolidarea imaginii publice a instituţiei.



De asemenea, Inspectorul şef  a precizat că, jandarmeria gălăţeană „a abordat toate genurile de misiuni care au avut ca scop realizarea unei prezenţe active a efectivelor de jandarmi în mediile cu potenţial criminogen ridicat, contribuind în acest fel la întărirea sistemului de menţinere a ordinii publice în raza de competenţă şi a depus eforturi semnificative pentru implementarea „Strategiei Ministerului Afacerilor Interne de realizare a ordinii şi siguranţei publice, creşterea siguranţei cetăţeanului şi prevenirea criminalităţii stradale”.

Misiunile de ordine şi siguranţa publică, în creştere

În anul 2015, jandarmii gălăţeni au executat 4.469 de misiuni în stradă, cu 2,14 la sută mai multe faţă de anul 2014, când au fost executate un număr de 4.375 misiuni. Din totalul acestora, 383 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice, 2.093 de menţinere a ordinii publice, 30 acţiuni în cooperare pentru efectuarea unor acte procedurale, 395 acţiuni în cooperare şi colaborare cu alte instituţii, precum şi 1.568 acţiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere.

Astfel, anul trecut au fost executate 383 de misiuni de asigurare a ordinii publice, precum misiuni la manifestările de protest, misiuni la manifestările cultural artistice şi religioase, misiuni la manifestările sportive şi misiuni pe timpul vizitelor oficiale.

Comparativ cu anul 2014, numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice a scăzut cu 8,15 la sută, anul 2015 fiind caracterizat prin executarea de misiuni cu ocazia manifestărilor sportive, religioase şi cultural – artistice care au înregistrat un interes deosebit şi o prezenţă numeroasă din partea cetăţenilor, precum şi cu ocazia manifestărilor de protest, acest an nefiind lipsit de mişcări sociale concretizate în mitinguri şi pichetări, misiuni deosebite având în vedere starea de spirit existentă în rândul diferitelor categorii sociale determinate de schimbările politice care au fost înregistrate în acest an.

„Misiunile de asigurare a ordinii publice au fost executate fără a se înregistra incidente sau alte evenimente deosebite, fiind aplicate 58 de sancţiuni contravenţionale (avertismente şi amenzi) în valoare de 8.550 lei”, a precizat plt. maj. Cătălin Bădin, purtător de cuvânt Jandarmeria Galaţi.

În anul 2015 au fost executate 2.093 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu structurile Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

„În perioada analizată, pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a ordinii publice în comun cu Poliţia, Jandarmeria Galaţi a asigurat în medie patru jandarmi/zi pentru constituirea patrulelor mixte în zonele cu potenţial criminogen ridicat, fiind executate 464 de patrule mixte în mediul urban şi 766 în mediul rural. Pe lângă acestea au fost organizate şi executate 3.347 patrule de jandarmi dintre care 2.950 în mediul urban şi 397 în mediul rural, care au acţionat în sistem integrat în cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii publice, sub coordonarea structurilor de poliţie competente teritorial”, a declarat plt. maj. Cătălin Bădin, purtător de cuvânt Jandarmeria Galaţi.
 
Misiunile de menţinere a ordinii publice executate în anul 2015 s-au concretizat în aplicarea a 1.731 sancţiuni contravenţionale în valoare de 439.900 lei şi constatarea unui număr de 167 infracţiuni.

image

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale

În anul 2015, structurile operative ale unităţii au aplicat un număr de 1.802 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de  454.250 lei.
Pe linia sesizării faptelor de natură penală se constată o creştere cu 39,2 la sută faţă de anul precedent. Astfel, în anul 2015 au fost sesizate organele de urmărire penală pentru un număr de 174 de fapte comparativ cu 125 faptă câte au fost sesizate în anul 2014, constatându-se o creştere cu 39,2% faţă de anul precedent.

Lucrătorii din Jandarmeria Galaţi ce au acţionat în cooperare cu structurile de poliţie au constatat un număr de 77 fapte de natură penală cu 81 autori, înregistrându-se o creştere cu 9,09% faţă de perioada similară a anului trecut când s-au înregistrat un număr de 70 fapte.

„În anul 2015 au fost sesizate organelor de urmărire penală de către efectivele de jandarmi la un număr de 97 fapte de natură penală care se regăsesc în 88 lucrări, fiind depistaţi în flagrant 119 făptuitori. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014 când au fost sesizate 55 fapte de natură penală, se observă o creştere pe această linie cu 76,36%. Prejudiciul infracţiunilor constatate a fost în valoare de aproximativ 65.100 lei, fiind recuperat în totalitate şi predat părţilor vătămate. Din punct de vedere al locului săvârşirii faptelor sesizate precizăm faptul că 3 au fost comise în mediul rural, restul fiind în mediul urban”, a declarat plt. maj. Cătălin Bădin, purtător de cuvânt Jandarmeria Galaţi.

Monitorizarea misiunilor şi a evenimentelor

Pe parcursul anului trecut, jandarmii au intervenit la un număr de 723 solicitări prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă „112” şi la 18 solicitări prin alte mijloace.

„Prin compartimentul Monitorizare Misiuni şi Evenimente au fost monitorizate toate misiunile structurilor inspectoratului, executându-se totodată implementarea acestora în bazele de date existente la nivelul structurii, precum şi actualizarea acestora când situaţia operativă a impus”, a declarat plt. maj. Cătălin Bădin, purtător de cuvânt Jandarmeria Galaţi.
    
Cooperare cu salvatorii turci

Pentru promovarea capacităţii de reacţie şi răspuns a jandarmeriei gălăţene în situaţii de dezastre, o activitate importantă a constituit-o organizarea în data de 11 august 2015, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Galaţi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, Urban Volunteer Search and Rescue  şi NAK SAR Turcia, a exerciţiului de căutare şi salvare în caz de dezastru, „ISARD 2015 – Faza 2”. La finalul exerciţiului, prim adjunctul  inspectorului şef, lt. col. Bucă Cătălin a primit la sediul cazărmii Galaţi delegaţia turcă. Acestora le-a fost oferită o plachetă şi un fanion al Inspectoratului de Jandarmi Galaţi.

Încadrarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Galaţi este de 94,55%, o încadrare care asigură resursele umane necesare îndeplinirii atribuţiilor specifice conform competenţelor. În anul 2015, un ofiţer a trecut în rezervă prin demisie, unui personal contractual i-a încetat contractul individual de muncă ca urmare a pensionării, iar doi ofiţeri şi cinci subofiţeri s-au mutat la alte instituţii ale M.A.I.. Totodată au fost mutaţi în cadrul unităţii doi ofiţeri şi un subofiţer de la alte instituţii ale M.A.I., fiind încadraţi în structurile operative şi structurile de suport.

Pentru a creşte performanţele în 2016, jandarmii gălăţeni îşi propun să aplice procedurile Schengen, în vederea alinierii instituţiei la practicile comunitare privind cooperarea poliţienească transfrontalieră şi realizarea securităţii frontierelor externe al Uniunii Europene. De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea capacităţilor de cunoaştere şi monitorizare a situaţiei operative din zona de responsabilitate, cu accent pe urmărirea aspectelor privind starea de nemulţumire a unor categorii sociale sau profesionale, recrudescenţa delincvenţei juvenile şi a fenomenului „găştilor de cartier”, precum şi combaterea infracţiunilor îndreptate împotriva persoanei şi a avutului public şi privat.

„Prin realizarea tuturor obiectivelor propuse, Jandarmeria gălăţeană şi-a consolidat statutul de forţă de ordine publică operaţională, robustă şi dotată cu capacităţi de reacţie rapidă, capabilă să execute toate misiunile încredinţate pentru asigurarea respectării normelor legale şi de comportament civic. Prezenţa activă a jandarmilor gălăţeni în viaţa comunităţilor locale, prin acţiunile desfăşurate cotidian, constituie principalul reper al statutului Jandarmeriei de forţă sigură, credibilă, stabilă şi eficientă a statului român. Profesionalismul şi principialitatea dovedite de jandarmi pe timpul misiunilor zilnice de combatere a faptelor antisociale, ori de asigurare sau restabilire a ordinii publice, în misiunile de pază şi protecţie instituţională sau pe timpul participării la limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, constituie elementele care ne-au adus un binemeritat prestigiu şi au conturat imaginea unei instituţii model în cadrul forţelor de ordine şi siguranţă publică”, a conchis plt. maj. Cătălin Bădin, purtător de cuvânt Jandarmeria Galaţi.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite