HAOS Parcurile din Galaţi au ajuns anexe la cârciumi. Legea a fost încălcată cu complicitatea Primăriei GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe baza unor autorizaţii pentru terase de vară, parcurile gălăţene s-au umplut cu zeci de cârciumi din beton ridicate ilegal, care ocupă, fiecare, sute de metri pătraţi. Primăria Galaţi a fost părtaşă la acest haos urbanistic, dat fiind că, ulterior, a eliberat autorizaţii acestor clădiri ilegale. Dacă ştii şi alte situaţii de acest gen, semnalează-le reporterilor "Adevărul" de Galaţi

Haosul urbanistic de la Galaţi pare fără de sfârşit. În ultimii ani, în parcurile oraşului au fost ridicate ilegal, sau pe bază de autorizaţii pentru terase de vară provizorii, zeci de construcţii impozante. Ulterior, printr-o portiţă a legii (care de la 1 ianuarie 2012 nu mai este posibilă) clădirile construite abuziv au fost autorizate, prin aprobarea Consiliului local, deşi legea interzice construirea de orice fel de clădiri în parcuri.

Privatizarea privatelor

Cele mai multe abuzuri urbanistice s-au petrecut în vremea primarului Eugen Durbacă (care a condus oraşul în perioada 1992-2000). În intervalul amintit au fost emise mii de autorizaţii de construire, foarte multe dintre aceastea pe baza unor aprobări semnate de primar pe capota maşinii, la întâlnirile electorale.

VEZI GALERIA FOTO

image

Aşa au apărut sute de bunchere din beton în parcurile oraşului, pe trotuare, peste proprietăţile altora, sau în curtea bisericilor.

Unul dintre cele mai controversate imobile din Galaţi este sexi-clubul Harem din parcul Mihai Eminescu. Iniţial (în 1993) peste cele două WC-uri publice subterane, a fost construit un chioşc unde se vindea casete cu muzică o firmă de înregistrări pe nume Dolido. Cum afacerea mergea bine, chioşcul a devenit rapid o ditamai clădirea cu două niveluri şi cu amprenta la sol de aproape 200 mp, cunoscută gălăţenilor sub numele de „Casa albă".

image

Sexy-clubul din parcul Eminescu

Ulterior, WC-urile publice s-au închis, comerţul cu casete cu Azur şi Fraţii Peşte a intrat în declin, iar Casa Albă a devenit Harem Sexy Club. Câţiva ani, a fost proprietatea unui anume Sorin Neacşu, un interlop care în septembrie 2011 a fost condamnat la închisoare pentru proxenetism. În prezent Neacşu este dat în urmărire generală, dar sexi-clubul merge înainte.

Nea' Costică, ilegal ridică

Un caz care a trezit numeroase nemulţumiri este cel al fabricii de confecţii Cozamin (proprietatea omului de afaceri Costică Caloianu), care a răsărit ilegal în mijlocul unui parc din partea de sud a Galaţiului (în apropiere de Universitatea „Danubius"). Caloianu a demarat lucrările exact în acelaşi timp cu amenajarea parcului, motiv pentru care, o vreme, gălăţenii au crezut că Primăria vrea să le construiască de fapt un parc de distracţii.

Adevărul a ieşit la iveală în vara lui 2011, când s-a descoperit că de fapt se face o uriaşă hală. Lucrurile au devenit şi mai clare în urmă cu trei luni, când Consiliul local a aprobat intrarea în legalitatea a construcţiei. Patronul care şi-a bătut joc de lege şi de gălăţeni a fost „aspru pedepsit", fiind amendat cu 2.000 de lei!

Interpelat cu privire la construcţiile abuzive din oraşul, actualul primar, Dumitru Nicolae, a dat o replică dezarmantă: „Să nu mai dezgropăm morţii. Ce mai contează ce s-a întâmplat? Acum sunt legale, nu mai avem ce discuta despre ele".

Grădina Publică, este cotropită de trei bodegi

Grădina Publică a Galaţiului a fost construită - ca parc dendrologic şi loc de promenadă - în anul 1846. A rezistat tentativelor de invadare peste 150 de ani, însă până la urmă a cedat. Sub mandatele primarilor Durbacă şi Nicolae, în ultimii 20 de ani, s-a pricopsit cu două cârciumi, iar o a treia şi-a extins acolo un teren de fotbal şi parcarea.

image

Cârciuma Parkside din Grădina Publică

Prima dintre ele - Park Side (cunoscută şi plastica denumire de „La Căcăciosu") - s-a născut, în colţul de sud-vest al parcului, pe un WC public „privatizat". A fost preluat iniţial de nevasta fostului patron al popasului turistic de la Hanu Conachi, după care a fost trecută din mână în mână şi extinsă de la an la an, ilegal, prin metoda „fă terasă şi zideşte!"

A doua cârciumă este în colţul de nord-vest şi momentan nu are nume (o vreme i s-a zis Steak House). Aparţine unui anume Marin (care are şi restaurantul plutitor „Malnaş") şi a început timid, ca o terasă de vară compusă din patru mese puse direct pe iarbă. Acum, a evoluat până la dimensiuni de motel.

Un scenariu asemănător a fost parcurs şi în cazul WC-urilor publice din Ţiglina 2 (vizavi de Tribunal). Acolo a crescut, întocmai ca o ciupercă după ploaie, o construcţie complexă - o adevărată hidoşenie arhitecturală! - formată din patru cârciumi şi o vilă, care cotropesc peste 500 mp de spaţiu verde în zona ultra-centrală a Galaţiului. Mai mult, vara trecută lângă cârciumile deja existente a răsărit o terasă de vară de cam 100 de metri pătraţi. În obiceiul deja ştiut al locului, în toamnă terasa a început să fie închisă cu pereţi zidiţi, iar în scurt timp vom avea sigur o a cincea cârciumă construită pe furiş, pe spaţiul verde.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite