Grădină senzorială pentru copiii cu dizabilităţi. Micuţii vor face întâlniri în grup şi terapie în aer liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădina senzorială din Galaţi FOTO Fiundaţia ”Inimă de Copil”
Grădina senzorială din Galaţi FOTO Fiundaţia ”Inimă de Copil”

Peste 30 de copii cu nevoi speciale vor beneficia de un spaţiu multifunctional, care a fost amenajat în curtea Centrului de Recuperare şi Reabilitare din Galaţi al Fundaţiei ”Inimă de Copil”.

Fundaţia ”Inimă de Copil” anunţă finalizarea şi inaugurarea unei Grădini senzoriale în curtea Centrului de Recuperare şi Reabilitare din Galaţi. 

Investiţia din cadrul proiectului „Emoţii, culoare, senzaţii, echilibru şi «unbutu» pentru copiii cu dizabilităţi”, finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, a fost realizată cu ajutorul părinţilor, a voluntarilor şi a personalului din cadrul Fundaţiei ”Inimă de Copil”.

Grădina senzorială înseamnă o adaptare la condiţiile actuale impuse de situaţia pandemică, în care se recomandă ca activităţile cu un număr mai mare de persoane să se desfăşoare preponderent în aer liber.

Joaca se împleteşte cu terapia

Peste 30 de copii cu nevoi speciale vor fi beneficiarii acestui spaţiu multifuncţional, care va fi folosit pentru întâlniri de grup şi terapie în aer liber. Pe fondul creşterii numărului de cazuri COVID şi a faptului că noile tulpini ale virusului atacă din ce în ce mai mult populaţia tânără, o alternativă la terapia în spaţii închise era mai mult decât necesară. Iniţiatorii proiectului îşi doresc ca toţi beneficiarii să îşi poată urma terapiile în condiţii de siguranţă deplină.

„Grădina senzorială era necesară deoarece copiii au nevoie de un spaţiu sigur, unde să aibă acces la stimulare senzorială într-un mediu natural şi unde să-şi poată exersa abilităţile de socializare ca şi cum ar fi într-un parc sau la un loc de joacă. Mai mult decât atât, ei vor dobândi abilităţi motrice împletind jocul cu terapia. Faţă de activităţile obişnuite desfăşurate până acum la Centrul de Recuperare, apare posibilitatea de a lucra în aer liber. Putem, astfel, reconstrui mediul natural de joacă al copilului şi putem face mult mai uşor desensibilizarea la diverşi stimuli”, a explicat psihologul Daniela Puia, coordonator al Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru copii cu dizabilităţi ”Inimă de Copil!”.

Activităţi ghidate copil-părinte

Grădina senzorială va fi inaugurată vineri, 24 septembrie 2021.  O grădină senzorială similară va fi inaugurată în cadrul aceluiaşi proiect şi la Bârlad, prin Asociaţia ”Bună Ziua, Copii din România”. Proiectul îşi propune să susţină o viaţă mai sănătoasă fizic şi emoţional, îmbrăţişând un concept de ”ubuntu pentru copiii cu dizabilităţi sau întârzieri în dezvoltare” şi familiile lor.

”Realizăm acest lucru prin accesul la terapii specifice de recuperare pentru copiii cu CES (cognitiv-comportamentală, logopedică, multi-senzorială, terapie ocupaţională/ ludoterapie), interacţiuni terapeutice în grupuri mici în aer liber, activităţi ghidate terapeutic copil-copil, copil-părinte, părinte-părinte, pentru a experimenta, a atinge un echilibru mai bun în relaţia cu propriile emoţii, senzaţii, construirea relaţiilor de susţinere şi apropiere în familie, copil-părinte, şi în reţeaua de sprijin a părinţilor”, explică reprezentanţii Asociaţiei ”Inimă de Copil”.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Terapie revoluţionară pentru copiii cu handicap: „Trotuarul 3D“. Cei mici învaţă să păşească pe bambus, scoarţă de copac şi parâme

Valul patru infectează masiv copiii. Am dat siguranţa lor pe relaxarea adulţilor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite