Galaţi: UPDATE/Apaterm nu mai are licenţă de furnizare a agentului termic. Sistemul public de încălzire, în pericol să se desfiinţeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivele invocate de ANRSC pentru retragerea acesteia sunt pierderile pe reţelele de distribuţie ale societăţii locale de termoficare. Pentru redobândirea licenţei a fost depusă din nou documentaţia necesară. Directorul SC Apaterm spune că va da în judecată ANRSC.

Ghinionul pare să se ţină scai de SC Apaterm! După ce ANAF şi Electrocentrale i-a blocat conturile, acum a rămas şi fără licenţa ANRSC. Adică acel document care atestă calitatea de distribuitor sau furnizor. Motivele pentru care ANRSC nu a mai acordat licenţa de furnizare a agentului termic sunt pierderile pe reţeaua de distribuţie aparţinând societăţii de termoficare.

Labirintul intereselor

George Cubasa, directorul SC Apaterm, spune că în spatele acestei decizii este o manevră politică, iar motivele invotate de ANRSC sunt ridicole.

„Societatea înregistra pierderi şi în anii trecuţi, dar a primit licenţă. Eu cred că este o comandă politică ca Apaterm să nu primească aviz, iar Electrocentrale (furnizorul de agent termic primar) să preia şi distribuţia agentului termic. Pe ei i-a întrebat cineva dacă au licenţă de distribuţie a agentului termic primar? Din câte ştiu eu, în urmă cu puţin timp au obţinut de la ANRSCE licenţa de furnizare a apei calde şi căldurii. S-au făcut presiuni să nu-mi dea mie licenţă şi să dea lui Electrocentrale”, ne-a declarat directorul Apaterm.

Conform aceleiaşi surse, în vederea obţinerii licenţei de furnizare a agentului termic s-a mai depus încă o dată documentaţia necesară.

 „Noul document cuprinde şi un program de reducere a pierderilor, şi sperăm să obţinem licen. Rolul ANRSC-ului nu este acela de a intra în război cu furnizorii şi distribuitorii de energie termică. Eu distribui de peste 50 de ani şi nu am avut niciodată probleme. Că am pierderi? Ăsta nu e motiv. Arataţi-mi o societate din oricare oraş care să nu aibă pierderi pe reţele”, a spus Cubasa.



Viorel Trif, directorul Agenţiei Teritoriale ANRSC Galaţi, spune că nu există nicio şansă ca Apaterm să primească licenţa de furnizare a agentului termic: „Sunt nişte criterii pe care Apatermul nu le îndeplineşte. În plus, are şi foarte multe pierderi şi nu va fi niciodată pe zero. Noi vom face nişte verificări acolo. Vă pot spune că nu va primi licenţa de furnizare”.

image
image

În cazul în care nu va primi nici a doua oară licenţa, directorul SC Apaterm spune că va da în judecată şi va face plângere penală ANRSC-ului.

Contractul de concesiune a expirat

O altă problemă pe care o are Apatermul este legată de contractul de concesionare a reţelei de distribuţie.Conform lui Viorel Trif, SC  Apaterm funcţionează ilegal deoarece contractul de concesiune încheiat cu Primăria Galaţi a expirat de anul trecut.

"În anul 2003, s-a încheiat un contract de concesiune între Primărie şi Apaterm. Contractul a fost valabil 5 ani. În 2008 au venit cu un act adiţional de prelungire, legea le dădea posibilitatea pe o perioadă de doi ani. În schimb, în 2010, nesocotind prevederile legale, Primăria Galaţi şi SC Apaterm au venit cu o nouă prelungire a actului adiţional, lucru  care a fost votat în CL. Ne aflăm într-o situaţie contravenţională destul de gravă pentru că nu ai cum să faci un act adiţional de concesiune cu încălcarea Legii 51/2006 a serviciilor de utilitate publică. Acest contract a fost prelungit de două ori, ceea ce este ilegal. Solicităm o comisie la nivelul Consiliului Local pentru a începe o verificare la această societate. De asemenea, ANRSC va face un control în perioada imediat următoare".

În replică, George Cubasa susţine că actul adiţional încheiat între Primăria Galaţi şi societatea pe care o conduce, expiră la 31 decembrie 2011.

„Licitaţia însă nu poate fi făcută în decembrie deoarece legea interzice oprirea furnizării căldurii iarna, aşa că Apaterm va furniza căldură şi iarna viitoare. Conform legii termoficării, în timpul furnizării căldurii este interzisă schimbara operatorului. Până în aprilie anul viitor nu se poate schimba furnizorul de căldură şi apă caldă. Primăria va trebui să scoată la licitaţie, iar caietul de sarcini durează 5-6 luni”, spune Cubasa.

Soluţia propusă: Electrocentrale!

Conform lui Trif, Electrocentrale a obţinut licenţa de distribuţie şi poate acoperi acest serviciu public: "Conform legii, atunci când Primăria Galaţi va scoate la licitaţie publică acest serviciu, Electrocentrale va participa la licitaţie. Se propune o soluţie  performantă care să asigure reducerea costurilor, faţă de o soluţie ilegală şi neperformantă".

În prezent, societatea locală de termoficare are conturile blocate atât de ANAF cât şi de Electrocentrale.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite