FOTO Incredibila poveste a sportivului care merge la Jocurile Paralimpice după ce a înviat din morți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr în vârstă de 21 de ani, care în urma unor grave complicaţii la naştere a rămas cu un handicap sever, este acum un atlet de succes, fiind desemnat trei ani la rând sportivul anului din Galaţi.

Povestea lui Marian Petria (21 ani) a început la scurt timp după Revoluţie. Pe 19 septembrie, tânărul gălăţean a venit pe lume, naşterea fiind, în cazul lui, o primă, şi poate cea mai teribilă luptă cu viaţa. Alexandrina Petria, mama tânărului, îşi aminteşte şi acum cu durere orele lungi de travaliu, în care cadrele medicale de la Maternitate, "subjugate" de televizoarele care începeau imediat după 89 să umple spitalele, au lăsat-o să se chinuie 48 de ore.

„Am fost două zile în travaliu până când s-au hotărât medicii să îmi facă cezariană. Când s-a născut Marian, era vânăt tot şi nu a respirat 15 minute. Medicii i-au dat nota 1, era efectiv mort. Dacă nu suna atunci soţul meu să vadă ce e întâmplă cu noi poate că nu îl resuscitau. L-au băgat în apă rece şi aşa a respirat prima dată", povesteşte Alexandrina Petria.

Marian alături de mama sa, Alexandrina Petria.

image

În lipsa oxigenării creierului, micuţul Marian a rămas cu sechele grave, care au început să se facă observate abia când pruncul avea şapte luni. Mâinile şi picioarele lui nu erau ca ale unui copil normal, fapt ce i-a determinat pe părinţi să se lanseze într-o lungă şi teribilă luptă cu handicapul.

Sindromul piramido-extrapiramidal care îi afectau lui Marian deopotrivă mâinile şi picioarele a necesitat lungi cure de tratament şi fizioterapie, prin care tânărul a trecut încă de la vârsta de 2 ani.

„Ani de zile a făcut recuperare. Nouă ani am fost cu el la Gura Ocniţei, prin spitale, la biserici, mânăstiri şi chiar la vrăjitoare. Nu mai ştiam ce să fac, dar în cele din urmă terapiile au dat rezultat şi şi-a putut folosi picioarele şi chiar a învăţat să scrie, ţinând pixul cu bărbia şi cu vârfurile degetelor. Cu mâinile însă nu se descurcă deloc nici nu se poate hrăni singur sau să şi le folosească la necesităţile cele mai intime", detaliază Alexandrina Petria.

Sportiv de mic

La şapte ani, Marian a uimit pe toată lumea când a vrut să iasă pe terenul de fotbal ca să bată mingea cu ceilalţi copii. Vroia să joace fotbal şi nici boala şi nici prejudecăţile celor din jur nu l-au împiedicat.

„Vecinii mă ştiau, alţii copii îmi ziceau handicapat, dar până la urmă am jucat fotbal cu ei", ne-a spus cu dificultate Marian Petria, a cărui vorbire este grav afectată de sindromul de care suferă.

Tânărul a fost refuzat la Liceul Sportiv, unde părinţii au vrut să îl înscrie încă din clasa întâi, dar nici asta nu l-a învins pe Marian. A mers la şcoală la fel ca ceilalţi copii, muncind de două ori mai mult pentru a reuşi să scrie literele şi să citească. Tot timpul a fost însoţit de mama lui, cea care merge şi acum cu el la liceu.

„Marian este în clasa a XII-a, la Liceul Economic şi eu merg cu el la cursuri. El ascultă lecţiile, iar eu iau notiţe pentru el şi îi scriu la lucrări, la teze. Când va termina, poate îşi va putea şi el găsi ceva de lucru, pentru că îi place să fie independent, să se ajute singur. Noi nu vom trăi veşnic", adaugă mama lui Marian.

A ajuns în Cartea Recordurilor

Când a împlinit 18 ani, Marian a făcut un prim pas spre independenţă. S-a înscris la Asociaţia Sporting Club din Galaţi, unde a fost încurajat să practice atletismul, disciplină la care s-a dovedit excelent.

Marian și premiile câștigate la competiții.

image

La scurt timp după începerea antrenamentelor, a obţinut primele victorii. În 2009, la un concurs de atletism destinat persoanelor cu dizabilităţi de la Bucureşti a câştigat trei medalii: aur la 100 de metri, argint la cinci kilometri şi bronz la aruncarea suliţei.

Alternând antrenamente zilnice la sală şi pe stadion, Marian a ajuns să obţină nişte timpi la alergare care ar face invidios un atlet: 100 de metri îi parcurge în 14 secunde, 200 de metri în 30 de secunde, iar 400 de metri în 1,16 secunde.

În 2009 a intrat în Cartea Recordurilor după ce a participat la cea mai lungă ştafetă din lume, de 3.094 de kilometri, iar acum este printre cei 14 sportivi cu dizabilităţi care vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice, care se vor desfăşura în septembrie, la Londra.

O dată la două zile, Marian se antrenează pe stadionul Dunărea.

image

„Este primul meu concurs internaţional", ne-a mărturist fericit tânărul care va merge în Anglia alături de gălăţeanca Alina Puţanu, vicecampioană mondială la powerlifting.

„Marian este un tânăr deosebit, cu o voinţă de fier care face ceea ce ar trebui să facă toţi copiii cu handicap. Mai sunt tineri cu dizabilităţi, dar nu se îndreaptă spre sport, deoarece părinţii îi superprotejează. Nu realizează că sportul îi fortifică şi că aceşti tineri trebuie să aibă încredere în ei, pentru a se putea descurca singuri", conchide Vasile Cristea, preşedintele Asociaţiei Sporting Club din Galaţi.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite