Eveniment istoric la Tecuci: în prezenţa unor mari personalităţi române va fi dezvelită prima statuie închinată eroinei unioniste Cocuţa Conachi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cocuţa Conachi FOTOGRAFIE din colecţia Muzeului de Istorie din Tecuci
Cocuţa Conachi FOTOGRAFIE din colecţia Muzeului de Istorie din Tecuci

Pe numele întreg Ecaterina Conachi-Vogoride, ea este considerată de istorici drept cea care a demascat şi compromis puciul anti-unionist pus la cale, în perioada 1858-1859 de dregătorii români ostili Unirii Principatelor.

Într-un  moment  în  care  manifestările  dedicate  Centenarului  Marii  Uniri  „seamănă din ce în ce mai mult cu cele organizate cândva de Cântarea României” (expresia este „patentată” de reputatul scriitor tecucean Vasile Ghica), oamenii de cultură din Tecuci încearcă să facă o „zidire” inedită.

Mai exact, propulsează în spaţiul spiritual  al ţării o personalitate de prima mărime – vorbim aici despre Ecaterina (Cocuţa) Conachi – care în mod nedrept a fost plasată de istorici în umbră atunci când vine vorba despre cei care au pus fundamental umărul la Unirea Principatelor Române.

Să nu uităm că există mărturii istorice solide că, de fapt, Cocuţa Conachi (care este născută întru-un sat din apropiere de Tecuci) a avut un rol crucial în Unire, fiind cea care a demascat uneltirile caimacamului Vogoride, nimeni altul de soţul ei trădător de patrie, netezind astfel drumul Unirii din 1859, într-un moment când totul părea definitiv compromis.

Plecând de la aceste considerente, vineri, 5 octombrie 2018, de la ora10,00, totţi cei pasionaţi de istorie de biografia Cocuţei Conachi sunt invitaţi la festivitatea de dezvelire a bustului eroinei, în parcul central „Alexandru Ioan Cuza” din Tecuci.

În  continuare, cei care  doresc, se vor  deplasa în sala de spectacole „Ion Petrovici” pentru a  participa la simpozionul cu tema „Cocuţa Conachi şi Centenarul Marii Uniri”. Vor susţine comunicări: academicianul Nicolae Dabija (scriitor din Republica Moldova), academicianul Victor Voicu (vicepreşedintele Academiei Române) şi scriitorul Vasile Ghica, unul dintre cei mai neobosiţi documentarişti despre împrejurările unirii de la 1859.

În partea a două a manifestării se va lansa un volum despre viaţa şi activitatea Cocuţei Conachi (ora 14,30) şi va avea loc un recital de aforisme. De la ora 15,30 se va desfăşura o gală de premiere, iar de la 17,00 publicul va avea parte de intermezzo muzical cu Gabriel Croitoru şi vioara lui George Enescu.

„La un sfert de mileniu după Mihai Viteazul, Cocuţa Conachi a consolidat cel de al doilea pilon fundamental al Unirii românilor, demascându-şi soţul trădător de patrie. Fără gestul ei energic, Moldova devenea gubernie, iar Muntenia, paşalâc. Ea a răsucit, pentru sute de ani, destinul  poporului  român spre  emancipare  naţională”, spune, despre eroina Unirii din 1859, scriitorul Vasile Ghica.Body

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite