După 25 de ani de nepăsare şi abandonare sub munţi de gunoaie, Castrul roman de la Tirighina este reanimat de o mână de oameni inimoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activităţile pregătite vor avea loc la Castrol roman de la Tirighina. Foto: Tănasă Nicu Florin
Activităţile pregătite vor avea loc la Castrol roman de la Tirighina. Foto: Tănasă Nicu Florin

Aceştia au avut voinţa de a arăta administraţiei publice locale că situl poate fi ecologizat şi că ceea ce se poate organiza acolo este o adevărată mină de aur pentru turismul gălăţean.

Proiectul este o continuare a proiectului de ecologizare şi are ca scop salvarea şi reintroducerea în circuitul istoric, cultural şi turistic a Sitului arheologic de la Bărboşi, Galaţi şi, în special a Castrului roman de la Tirighina, Barboşi, monumente istorice de grupa A, de importanţă naţională şi internaţională.

Pentru aceasta, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Galaţi a propus organizarea unui eveniment cultural, prin care publicul din judeţul Galaţi şi cel din judeţele limitrofe să participe la reconstituirea unei zi din viaţa antică de pe aceste meleaguri.

Evenimentul, intitulat "Antiquitas Redivivus" se va desfăşura în data de 21 iunie 2014 şi va avea două părţi. Prima parte se va desfăşura între orele 11.00- 14.00 la Castrul roman de la Tirighina, unde asociaţiile de reconstituire istorică din ţara vor prezenţa publicului costumele de daci şi de romani, antrenamente militare şi demonstraţii de luptă.

În deschiderea spectacolului, elevii Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" vor prezenta un scurt moment Sanzaienele, iar elevii Şcolii Gimnaziale 26 vor prezenta un scurt fragment, în limba engleză, din piesa lui W. Shakespeare "Iulus Cesar", şi anume momentul asasinării lui Cezar.

Tot la Tirighina, Muzeul de Istorie Galaţi va organiza o miniexpoziţie foto-documentară cu date despre Castrul roman şi imagini din timpul cercetărilor arheologice de aici şi a artefactelor descoperite. Pentru ca proiectul să aibă rezultatul scontat, DJC Galaţi are ca partener Primăria Galaţi. Aceasta, prin Transurb, va asigura transportul, contracost, la preţul unui bilet dus-întors din reţeaua urbană, în intervalul orar 9.30-14.00 de la capătul traseului 102 din Micro 19.

Partea a doua se va desfăşura între 16.00 şi 20.00 şi va începe cu o paradă militară a dacilor şi romanilor din centru până la faleza inferioară, unde vor avea loc atelierele de ceramică, fierărie şi pielărie. Tot aici, publicul va putea degusta mâncare preparată după reţete dacice şi romane.

Publicul va putea achiziţiona produse handmade, replici după artefacte dacice (căciuliţe dacice, brăţări din piele, amulete, precum şi materiale de promovare) ale asociaţiilor de reconstituire istorică.
Primăria va asigura şi ordinea publică prin Poliţia Locală, staţia de amplificare prin Teatrul Muzical, amenajarea şi pregătirea spaţiilor prin Ecosal.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite