„Drumul Generalul”: Eremia Grigorescu, omagiat în mod inedit, la Galaţi, la 100 de ani de la trecerea în neuitare
0Acţiunea este organizată prin eforturile a trei „actori principali”: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Asociaţia Frontiera Gălăţeană şi Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”. Contribuie la evenimente şi Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, precum şi primăriile din Slobozia Conachi şi Târgu Bujor.
Joi, 21 martie, de la ora 10.00, la Slobozia Conachi va debuta „Drumul Generalului", un proiect care-şi propune să-l pună în valoare pe unul dintre cei mai importanţi generali ai primului război mondial: eroul Eremia Grigorescu.
Generalul Grigorescu s-a născut la Târgu Bujor, în judeţul Galaţi, a fost unul dintre marii strategi militari din timpul Primului Război Mondial, iar de la trecerea sa la cele veşnice a se împlinesc, anul acesta, 100 de ani.
Proiectul se desfăşoară în baza unui parteneriat încheiat între Asociaţia Frontiera Gălăţeană, IJSU Galaţi, Poliţia Locală Galaţi şi Asociaţia „Galaţi,oraşul meu”, cu sprijinul Liceului de artă "Dimitrie Cuclin" Galaţi, dar şi al primăriilor din Slobozia Conachi şi Târgu Bujor.
„Reiterarea drumului de către partenerii menţionaţi, urmăreşte să aducă un omagiu celui care a făcut ca ordinul transmis ostaşilor săi, să se transpună şi în fapte: «Pe aici nu se trece!»”, spun organizatorii.
Primul demers al proiectului este plantarea, în regim de voluntariat, a unei păduri în zona satului Izvoarele (comuna Slobozia Conachi). Viitoarea pădure de la Izvoarele va purta numele generalului gălăţean, erou al neamului, iar partenerii vor oferi primarului comunei Slobozia Conachi un basorelief cu chipul lui Eremia Grigorescu. Efigia va fi amplasată într-un loc public cu ocazia comemorării unui secol de la plecarea eroului la cele veşnice.
Basoreliefuri cu chipul lui Eremia Grigorescu vor fi montate şi în alte locuri relevante pentru general: la Tg. Bujor (unde s-a născut, în mahalaua Golăşei), în Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi (unde a studiat), la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (care poartă numele eroului) şi la mausoleul de la Mărăşeşti, unde acesta îşi doarme somnul de veci.