Două spectacole speciale revin în weekend pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Leonard” din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul Crai Nou FOTO Teatrul Leonard
Imagine din spectacolul Crai Nou FOTO Teatrul Leonard

Sâmbătă, 26 ianuarie şi duminică , 27 ianuarie, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” readuce pe scenă spectacolul de divertisment pentru copii „Ai carte! Ai party!” şi opereta cultă românească „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu.

Spectacolului muzical de divertisment pentru copii şi tineri intitulat „Ai carte! Ai party!” (sâmbătă, 26 ianuarie, ora 11,30) după scenariul ziaristului Victor Cilincă, este pus în valoare prin regia lui Radu Horghidan. Muzica spectacolului este semnată de compozitorul Eugen Dan Drăgoi. Spectacolul porneşte de la basmul Fraţilor Grimm, „Frumoasa din Pădurea Adormită”, dar într-o viziune nouă, adaptată spiritului nonconformist al tinerei generaţii de azi.

Făt Frumos, corupt de vrăjitoarea cea rea, devine indiferent la toate problemele majore ale umanităţii, în timp ce Zmeul, alături de vrăjitoarea cea bună, îşi asumă responsabilitatea de a salva împărăţia. Cartea este cea care, în momentul când este accesată, coordonează evoluţia pozitivă a acţiunii, dar declanşează, totodată, entuziasmul şi veselia unui party exuberant, dinamic, tineresc.

Opereta „Crai Nou” (duminică, 27 ianuarie, 18,00) compusă de Ciprian Porumbescu a răsunat pentru prima dată pe 27 februarie 1882 pe o scenă improvizată a Şcolii Centrale din Braşov, astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.

Reprezentaţia s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului, ceea ce a impus reluarea spectacolului în 12 şi 23 martie, pe aceeaşi scenă. Lucrarea în două acte a fost scrisă pe textul comediei cu acelaşi titlu semnată de poetul Vasile Alecsandri. În gara Braşov, zilnic la oră fixă, se aude melodia operetei Crai Nou, iar în muzeul Primei Şcoli Româneşti din Şchei este o sală dedicată marelui compozitor.

Crai Nou îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi. Opereta este de fapt o farsă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutaţi de ţăranii de la munte. Anica şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutaţi de către ispravnic şi jandarmi. Apăraţi de Dochiţa şi de Moş Corbu, ei reuşesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi şi logodească.

Ciprian Porumbescu a fost unul dintre cei mai faimoşi compozitori ai vremii sale, printre cele mai populare lucrări concepute de el fiind: Balada pentru vioară şi orchestră op. 29, opereta Crai Nou, cântecul patriotic Pe-al nostru steag e scris unire (astăzi imnul naţional al Albaniei) şi fostul imn al ţării noastre Trei culori.

Preţul întreg atât pentru spectacolul de operetă „Crai Nou”, cât şi pentru spectacolul de divertisment pentru copii „Ai carte! Ai party!” este de 21,6 lei, iar cel redus de 10,8 lei.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite