Două artefacte vechi de aproape 2.000 de ani, folosite de atleţii romani, sunt expuse la Muzeul de Istorie din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuie din Muzeul Vaticanului, care reprezintă un atlet folosind un strigiliu FOTO Muzeul Vaticanului
Statuie din Muzeul Vaticanului, care reprezintă un atlet folosind un strigiliu FOTO Muzeul Vaticanului

Este vorba despre două strigilii, obiecte din broz pe care sportivii din antichitate le foloseau pentru a-şi curăţa trupurile. Artefactele au fost descoperite într-un tumul din zona rezidenţială de sud-vest a oraşului.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, propune publicului gălăţean în luna aprilie, în cadrul proiectului expoziţional „Exponatul lunii”, prezentarea unor bunuri muzeistice cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: două strigilii romane vechi de aproape 2.000 de ani.

Obiectele au fost descoperite acum mai bine de patru decenii în tumulul nr. 1 din cartierul Dunărea, aflat în partea de sud-vest a oraşului Galaţi.

„La începutul anilor ‘80, arheologul Mihalache Brudiu efectua o cercetare arheologică cu caracter preventiv în zona Cartierului Dunărea. Din informaţiile avute la dispoziţie, necropola tumulară se afla pe o terasa superioară a Dunării, în apropierea confluenţei cu râul Siret. Din inventarul pieselor descoperite într-unul dintre aceşti tumuli se numără şi două strigilii realizate din bronz şi bogat ornamentate. Strigilis este un instrument folosit din cele mai vechi timpuri pentru eliminarea resturilor de ulei, sudoare şi praf de pe corpul atleţilor după realizarea exerciţiilor fizice”, spune muzeograful Adrian Adamescu.

Micro-expoziţia poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza” Galaţi (str. Al. I. Cuza, nr. 80) în perioada 1 – 30 aprilie 2017, de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite