DEZVĂLUIRI Miliardarul Chelu, un nou scandal. El a pus mâna pe fabrica de ulei Argus Constanţa printr-un scenariu diabolic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţionarii care i se opuneau manevrelor au fost ţinuţi la poartă, în timp ce el stabilea, în Adunarea Generală a Acţionarilor, pe baza unui pachet de 43,4%, măsuri cruciale pentru societate. Apoi, i-a reclamat în justiţie pe ceilalţi acţionari, cum că acţionează ilegal pe piaţa de capital, deşi CNVM a stabilită că este exact invers!

Nouă dintre firmele controlate de miliardarul gălăţean solicită în instanţă obligarea mai multor acţionari ai Argus Constanţa - printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi BCR - să facă ofertă de preluare a companiei constănţene. Culmea, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) susţine că oferta de preluare ar trebui făcută de... Chelu.

Cele nouă firme controlate de  Chelu au înregistrat în data de 17 octombrie mai multe dosare pe rolul Tribunalului Galaţi, în care sunt citaţi  SIF Oltenia şi Tudor Ciurezu (preşedinte CA şi director general al SIF), Prodplast, fondul de investitii Business Capital For Romania Opportunity, SIF Banat-Crişana şi BCR.Firmele care au deschis procesele la Tribunalul Galati sunt: Alfaline, Pneu Service, Galgros, Scop Line, Delmato Grup, Amirastar Trading, Groval Trade, Amicosottis, Mattera Com.

Anunţul citării în procese a fost făcut de SIF Banat-Crişana, printr-un comunicat transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti.

Hoţul strigă hoţii

Procesele vin în contextul disputei dintre Chelu şi alţi acţionari ai Argus (coalizaţi in jurul SIF Oltenia) pentru controlul producătorului de ulei alimentar din Constanţa.

Atât conducerile SIF-urilor, cât şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au menţionat de mai multe ori că aceste firme sunt controlate sau acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, însă aceasta a negat vehement acuzaţiile.

Chelu deţine indirect 43,4% din acţiunile Argus, însă nu a lansat o oferta de preluare a companiei, deşi CNVM a cerut acest lucru încă din luna august. Legislaţia pieţei de capital prevede că un acţionar care deţine direct sau concertat cu alţi investitori mai mult de 33% din titlurile unei firme listate trebuie să lanseze oferta de preluare pentru restul de acţiuni.

Duetul penal Chelu-Constantinescu

Directorul general al Argus, brăileanul Gabriel Constantinescu, care ar fi fost numit la conducerea companiei indirect de Cătălin Chelu, a sesizat în septembrie CNVM că SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, SIF Banat-Crişana si Business Capital For Romania Opportunity acţionează concertat la Argus.

Comisia a stabilit, însă, că cei vizaţi nu acţionează concertat şi că totul este doar un scenariu pus la cale de tandemul Chelu-Constantinescu. Potrivit celor mai recente raportari, SIF Oltenia deţine 31,94% din titlurile Argus, Business Capital For Romania Opportunity are 6,26%, iar SIF Banat-Crişana deţine aproape 5% din acţiuni.

Legăturile dintre Chelu şi Constantinescu sunt de notorietate, după ce au împărţit CCC Blue Telecom (companie de clablu care are activitate în Muntenia şi în sudul Moldovei). Mai mult decât atât, ambii sunt inculpaţi după ce o perioadă au fost arestaţi preventiv) în dosarul penal legat de mituirea chestorului de poliţie Dan Fătuloiu.

Interzişi la şedinţa AGA!

Disputa dintre Chelu şi acţionarii coalizaţi în jurul SIF Oltenia pentru controlul Argus a culminat în 16 septembrie, când la AGA reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, nu au participat la sedinţă pentru ca nu au avut acces în incinta fabricii.

Scenariul nu este o premieră, Chelu şi acoliţii lui folosind aceeaşi metodă pentru a pune mâna pe firma "Plase Pescăreşti" din Galaţi. În acest caz există de altfel un consistent dosar penal, instrumentat de structurile pentru combaterea crimei organizate, iar tentativa de mituire a secretarului de stat Fătuloiu avea drept ţintă tocmai blocarea cercetaărilor în acest dosar.

Chelu face jocurile, CNVM le anulează

Pe 16 septembrie, în vreme ce restul acţionarilor erau ţinuţi la poartă, Chelu a participat la AGA de la Argus, unde prezenta la vot a fost de 43,4% din acţiuni. Participaţia este similară cu pachetul de titluri controlat indirect de omul de afaceri. Atunci a fost ales un nou Consiliu de Administraţie, format din persoane care în trecut au fost bănuite că acţioneaza concertat cu Chelu, fiind de regula acţionari sau membri în conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri.

SIF Oltenia şi alţi acţionari ai Argus au contestat deciziile AGA şi au solicitat interventia CNVM pentru reconvocarea unei noi AGA cu aceeaşi ordine de zi.

Comisia a dispus convocarea unei noi AGA, dar şi în acest caz a apărut o situaţie neprevăzută, fiind convocate două (!) AGA în aceeaşi zi: una de către oamenii lui Chelu, alta de către adversarii lui! CNVM a dispus că este validă convocarea realizată de administratorii înregistraţi la Registrul Comerţului, respectiv de Dan Voiculescu şi Radu Constantin, şi nu cea convocatî de către oamenii numiţi ilegal de către miliardarul gălăţean. Adunarea va avea loc la data de 10 noiembrie 2012.

Lucrurile sunt însă tot încâlcite, dat fiind că acţiunile începute în instanţă zilele trecute de către firmele lui Cătălin Chelu vor suspenda, practic, orice acţiune. Până la judecarea dosarelor, CNVM are mâinile legate.

Argus - blocat pe bursă

Între timp, acţiunile Argus sunt suspendate de la tranzacţionare din 16 septembrie pentru clarificarea situaţiei privind conducerea companiei. La acea dată titlurile au închis la un preţ de 4,01 lei, în creştere cu 2,56%. La această cotaţie, capitalizarea firmei este de 143,4 milioane lei (33,3 milioane euro).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite