Dezastru în agricultura judeţului Galaţi. Seceta a produs pierderi estimate la circa 80 de milioane de euro. „Faliment şi foamete!", strigă fermierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată un câmp de porumb neirigat. Foto: C.C.
Aşa arată un câmp de porumb neirigat. Foto: C.C.

În luna mai au căzut precipitaţii de opt ori mai mici decât media multianuală. Peste 250.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate în proporţie de 50-100%. Aproape 2.100 de fermieri au notificat în scris Guvernul pentru a primi ajutor şi pentru a scăpa de faliment.

Situaţie dramatică în agricultura judeţului Galaţi. Peste 250.000 de hectare de culturi agricole sunt grav afectate de secetă, iar fermierii spun că gradul de afcetare este între 50 şi 100%, situaţie care ar putea duce la falimentul multor exploataţii agricole.

Unii fermieri au tocat deja grâul pentru siloz

Până pe 22 iunie 2015, aproape 2.100 de fermieri din 37 de comune ale judeţului Galaţi au trimis notificări către Direcţia Agricolă şi cître Prefectură, prin care atrag atenţia autorităţilor că situaţia este catastrofală şi că este nevoie de urgenţă de ajutor din partea statului.

Potrivit lui Ciprian Mihăilă, directorului Direcţiei Agricole, seceta a afectat în diverse grade - de la 50 la 100% - circa 252.000 de hectare de culturi agricole, adică 87% din suprafaţa arabilă a judeţului. Cea mai gravă situaţie este la culturile de toamnă, respectiv cele 65.000 de ha cultivate cu grâu, orz, orzoaică, rapiţă.

"Sunt fermieri care nu vor culege decât câteva sute de kilograme la hectar, dacă vor culege şi atât" Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice de la Galaţi

Situaţia este confirmată, de altfel şi de specialişti. „Deşi grâul arată destul de bine la o primă vedere, seceta excesivă din ultimele două luni şi jumătate a făcut ca plantele să nu lege. Probabil că producţia medie nu va depăşi 1500 de kilograme la hectar, fiind sub 40% faţă de media anului trecut. Sunt însă fermieri care nu vor culege decât câteva sute de kilograme la hectar, dacă vor culege şi atât”, spune inginerul Petre Grigore, unul dintre cei cunoscuţi agronomi din judeţ şi preşedinte al Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice de la Galaţi.

Există şi fermieri care au decis deja că toace grâul pentru siloz, considerând că este mai valoros acum, cât este verde, în hrana animalelor, decât să fie lăsat să se coacă.

O astfel de situaţia s-a înregistrat chiar la una dintre cele mai mari ferme din judeţ, la Agrimat Matca, acolo unde specialiştii au decis să semene alte culturi în locul grâului transformat în hrana verde pentru ferma de vaci.

Porumbul şi floarea soarelui arată dezastruos

Grav afectate de secetă sunt şi cele  187.000 de ha ocupate cu culturi de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia). 

"Dacă lucrurile merg  la fel – ploaia de acum două zile nu a schimbat mare lucru – se poate ajunge la pierdere de 100%” Petre Grigore, agronom

„Treaba a plecat prost din start. Răsărirea a fost neuniformă, haotică, mai ales acolo unde terenul nu a fost pregătit foarte bine. Este încă prematur să facem o estimare la aceste culturi, însă dacă lucrurile merg  la fel – ploaia de acum două zile nu a schimbat mare lucru – se poate ajunge la pierdere de 100%”, spune agronomul Petre Grigore.

seceta

Sunt şi agricultori care spun, însă, că pierderea este sigur de sută la sută. „Cine are irigaţii mai salvează ceva, însă noi, cei din zona neirigată, am pierdut tot”, ne-a declarat Marian Palada, un mic fermier din zona de nord a judeţului.

Cer ajutorului Guvernului: „Salvaţi-ne!”

Fermierii gălăţeni cred că intervenţia Guvernului este absolut necesară pentru a-i scăpa de faliment.
„Multe exploataţii agricole vor avea probleme majore cu continuarea activităţii. Culturile agricole au fost înfiinţate pe bază de credite, iar dacă recolta a fost compromisă complet, atunci se va ajunge la incapacitate de plată, deci la faliment”, este de părere Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice din judeţul Galaţi.

Şi directorul Direcţiei Agricole, Ciprian Mihăilă, confirmă că situaţia este gravă şi că fermierii cer declararea stării de calamitate la nivelul judeţului Galaţi, însă afirmă că o decizie în acest sens se poate lua doar la Guvernul României.

seceta

Dacă o astfel de măsură ar fi luată, fermierii ar putea primi despăgubiri pentru culturile compromise. „Deocamdată se promite doar ajutorul de minimis, însă acesta este foarte mic, nesemnficativ”, spune agronomul Petre Grigore.

Irigaţii? Care irigaţii?

S-ar putea crede că salvarea ar putea veni de la fermele irigate, având în vedere că aproape 120.000 de hectare sunt amenajate în acest scop în judeţul Galaţi.

Din păcate, însă, amenajarea este mai mult pe hârtie, căci în teren situaţia este dezastruoasă. Sistemele sunt defecte, ţevile au fost furate, nu se poate uda. În fapt, numai în jur de 15.000 de hectare din sistemul de irigaţii poate funcţiona.

"Nimeni nu sprijină agricultura. Se fură până şi ţevile care au mai rămas în pământ" Ion Bujor, fermier

„E jale în câmp! Singurul care ne mai poate ajuta e Dumnezeu. Există acele programe pentru refacerea infrastructurii de irigaţii. Le-am accesat şi noi. De vreo trei ani ne chinuim, dar e foarte greu. După, urmează alte şi alte cheltuieli. Şi nimeni nu sprijină agricultura. Se fură până şi ţevile care au mai rămas în pământ…”, a declarat Ion Bujor, unul dintre cei doi acţionari ai Agrocov, cea mai mare societate agricolă cu acţionariat gălăţean, care exploatează circa 6.000 de hectare.

Chiar şi acolo sunt infrastructura este încă întreagă sunt, însă, probleme, căci apa este foarte scumpă.
„Măcar dacă ar fi subvenţie la apă, cât să ajute fermierii să treacă de acest dezastru. Dar nu există subvenţie, iar speranţa că se va întâmpla ceva pozitiv se micşorează cu zi ce trece”, spune inginerul Petre Grigore.

Pagubă de 80 de milioane de euro

Paguba totală este estimată la peste 80 de milioane de euro. Asociaţiile de fermieri spun că se aşteaptă ca în unele localităţi oamenii să nu aibă recoltă nici măcar cât să aibă ce mânca.

secetă

Din datele sesizate de fermieri, gradul de afectare al principalelor culture ar fi: plante de nutreţ - 60%,   grâu, orz, porumb - 70%, orzoaică - 75%, rapiţă - 80%, legume în câmp - 80%. Conform procedurilor, toate datele sesizate de fermieri urmează să fie verificate în teritoriu, de către inspectorii de la Direcţia Agricolă Galaţi, care ar trebui să întocmească procese verbale de constatare.

Cum însă instituţia are un număr insuficient de angajaţi care nu ar putea face faţă unui volum atât de mare de muncă, instituţia va apela la sprijinul Camerei Agricole Galaţi, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi. Conform estimărilor directorului Direcţiei Agricole, constatarea pe teren a culturilor afectate de secetă ar putea să se finalizeze undeva în luna august.

Potrivit datelor Administraţiei Naţionale pentru Meteorologie (ANM), judeţul Galaţi a fost, în luna mai, unul dintre cele mai aride din România. Cantitatea de precipitaţii a fost sub pragul de 10 mm, de opt ori mai puţin decât ar fi fost normal.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite