„Oare merită efortul?”, întrebarea care „omoară” peste 90% din visuri. Concluziile unui reputat psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Psihologii sunt de părere că cei mai mulţi dintre noi se sabotează singuri când vine vorba să îşi pună în practică proiectele. Explicaţia este destul de simplă: mintea umană este setată să nu meargă decât pe „căi bătătorite”. De aceea, concluzionăm repede că nu merită să „investim” în visurile noastre.

„Întrebarea care ne-o punem mereu este dacă merită efortul. Răspunsul este complex şi ţine de educaţia pe care o avem, de experienţa de viaţă, de anturaj, societate şi o serie de alţi factori, dar certitudinea o aduce timpul, pentru că doar acesta ne va confirma dacă a meritat sau nu să ne implicăm în acel proiect”, explică psihologul Stelian Chivu.

Timpul este o sabie cu două tăişuri. Ne poate motiva şi entuziasma, dar ne poate şi limita şi chiar bloca în ceea ce vrem să facem dacă vom ajunge la concluzia că nu merită să investim bani şi energie în acea direcţie. Pentru a înţelege şi mai bine timpul, e necesar să amintim că acesta se împarte în patru categorii.

Timpul emoţional

Timpul fizic este general cunoscut şi se măsoară în minute, ore, zile şi aşa mai departe. Acesta nu este cel mai bun indicator pentru a stabili dacă un proiect merită sau efortul. „Cu siguranţă merită efortul să ne menţinem sănătatea. Dacă analizăm bolile, fobiile şi stările anxioase, constatăm că starea care ne conduce la abandonarea oricărui proiect generează stări suicidale”, spune psihologul Stelian Chivu.

În a doua categorie intră timpul emoţional, ce se poate dilata sau contracta în funcţie de felul şi intensitatea emoţiilor. Când ne întrebăm dacă ceva merită efortul, ne aşteptăm la o recompensă care să justifice investiţia de timp, energie şi bani. Mintea este setată pe recompense, iar când acest lucru se întâmplă, organismul va secreta endorfine, numite şi hormonii fericirii.

Corpul se va antrena în a trăi emoţii pozitive pentru că astfel îşi va asigura sănătatea emoţională. Timpul psihologic este a treia categorie şi este dat de numărul de gânduri pe care fiecare din noi îl are. Conform studiilor ştiinţifice, o persoană are în jur de 60.000-70.000 de gânduri pe zi.

Când apare agitaţia mentală şi cum scăpăm de ea

„Dacă sunt mai multe gânduri, apare stresul şi agitaţia mentală. Dacă sunt mai puţine gânduri apare relaxarea şi claritatea mentală. Merită cu siguranţă efortul gândirii pozitive pentru a avea liniştea şi pacea de care avem nevoie”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Una din căile prin care ne putem dezbăra de întrebarea obsesivă „oare merită efortul?” este să începem să lucrăm pas cu pas la visurile noastre în fiecare zi. În acest fel ele vor prinde rapid contur şi ceea ce ne părea imposibil la început va deveni realitate.  

psiholog Stelian Chivu FOTO arhiva personala

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

De asemenea, este bine să includem în acest exerciţiu zilnic şi reducerea numărului de gânduri prin meditaţie, rugăciune, plimbări în natură şi orice altă activitate care ne relaxează şi destresează.

„În cea de-a patra categorie intră timpul spiritual, numit şi timpul cuantic, care este o energie extrem de puternică. Odată înţeleasă şi accesată, oferă o viziune cu totul nouă asupra omului şi Universului, iar întrebarea dacă merită efortul dispare pentru că avem deja răspunsul la ea”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

De ce drumul spre boală începe când încerci să mulţumeşti pe toată lumea. Explicaţiile unui psiholog

Semnele care îţi arată că eşti manipulat şi cât de grav îţi afectează viaţa. Drumul de la dependenţă la libertate

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite