Cum facem cel mai bun cozonac secuiesc în casă. Secretul aluatului subţire şi pufos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozonac secuiesc (kurtoskalacs) Foto: specialarad.ro
Cozonac secuiesc (kurtoskalacs) Foto: specialarad.ro

Kurtoskalacs este un cozonac secuiesc împletit în formă de horn, denumirea venind de la forma cilindrică din lemn pe care se coace desertul. Se coace tradiţional pe vatră, dar se poate pregăti la fel de bine şi la cuptor.

Vom începe prin a încălzi puţin laptele, pe care îl vom amesteca apoi cu zahăr şi drojdie, lăsându-l apoi pentru 10-15 minute, în ideea de a obţine un aluat subţire şi pufos. ”Adăugăm apoi şi ouăle, făina, zahărul vanilat şi lămâia, iar la urmă uleiul. Vom obţine un aluat mai moale, dar care nu este lipicios, pe care îl vom lăsa la dospit într-un lighean sau alt vas timp de 40 de minute, până când îşi va dubla volumul”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Făină-550 de grame;

-Zahăr-50 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Ulei-50 de mililitri;

-Drojdie-20 de grame;

-Lapte-250 de mililitri;

-Zahăr vanilat-un plic;

-Lămâie-o bucată;

-Zahăr-150 de grame;

-Apă-50 de mililitri;

-Zeamă de lămâie sau oţet-o lingură;

-Nucă-50 de grame;

-Nucă de cocos-un vârf de lingură;

-Scorţişoară-un vârf.

Când  ungem aluatul cu caramel

În acest timp, aprindem cuptorul şi îl lăsăm să se încălzească la 170 de grade, iar din 50 de mililitri de apă şi puţin zahăr pregătim siropul de zahăr cu care vom unge cozonacul.

”Presărăm puţină făină pe masă şi întindem o bucată de aluat pe masă cu ajutorul unui sucitor, foia trebuind să fie groasă cam de un centimetru. Vom tăia apoi aluatul pe lungime, iar fâşiile nu trebuie să fie foarte groase, ele urmând să fie rulate în formă de sul. Ungem o tavă cu ulei şi aşezăm aceste suluri de aluat, astfel încât să ocupăm întreaga suprafaţă a vasului”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Tava o vom introduce la cuptor pentru 20-25 de minute, verificând constant dacă aluatul s-a copt. După ce scoatem cozonacul de la cuptor, îl vom unge cu siropul de zahăr, folosind de preferat o pensulă utilizată în bucătărie.

Vom reintroduce cozonacul la cuptor pentru alte 10 minute, fiind atenţi ca siropul de zahăr să nu se caramelizeze foarte tare. După acest interval, scoatem cozonacul de la cuptor, îl ungem din nou cu siropul de zahăr, presărând pe acesta nucă măcinată, nucă de cocos şi scorţişoară pentru a-i da un gust şi o aromă deosebite.

După ce îl lăsăm puţin să se tempereze, putem servi cozonacul secuiesc gătit în casă, tăindu-l sau rupându-l pur şi simplu. ”Vom constata că am preparat un kurtoskalacs foarte gustos, însă pregătit după metoda tradiţională, nu cea comercială”, concluzionează maestrul Nichi Mărăcine.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite