Cum au primit oamenii străzii „super-imunitate” la ordonanţele militare privind pandemia. Ce spun autorităţile
0Pe reţelele de socializare circulă un val de nemulţumiri legat de faptul că în oraşul Galaţi (şi nu numai) circulă liber destul de multe persoane fără adăpost. Acestea nu se protejează în niciun fel la infecţia cu coronavirus, fiind un veritabil pericol comunitar.
În ultimele zile, pe reţelele de socializare circulă tot mai multe mesaje prin care autorităţile din Galaţi sunt somate să ia măsuri pentru a aduna oamenii fără adăpost de pe străzi. Gălăţenii scriu că zeci de astfel de persoane, care nu respectă nicio regulă de protecţie sau de carantină (practic, au o bizară „super-imunitate” la ordonanţele militare), bântuie în continuare prin oraş şi sunt potenţiale surse de infectare cu coronavirus.
„Aurolacii şi cerşetorii nu au nici o treabă cu starea de urgenţă. În faţă şi în spate la covrigăria Dana au program normal. Căutătorii din gunoaie, la fel. Pe noi ne opreşte Poliţia în trafic... În maşină nu sunt un pericol şi nici nu sunt în pericol, dar toţi cei care se plimbă pe străzi aiurea, sunt”, a spus gălăţeanul Virgil Irimia.
Un alt caz este semnalat în zona Dunărea Mall. „Este un boschetar care stă rezemat acolo. Este murdar, fără mască... Poate îl ia cineva de acolo. Este un focar de infecţie”, ne-a semnalat şi Ros Cheluta.
Alţi locuitori ai oraşului se miră că în raportările oficiale nu apare nimic despre oamenii străzii, de parcă aceştia nici n-ar exista. „Mă miră că nu văd nimic în raportările oficiale. Am văzut acum vreo două săptămâni că un om al străzii (femeie) din Galaţi a fost internată şi apoi s-a dus la cele veşnice. Doar o singură persoană din toată ţara! Interesant, nu?”, ne-a scris Viorica Bardaş.
Tot pe reţelele de socializare sunt postate şi fotografii care arată că fenomenul există şi că nu este de neglijat (alăturăm două dintre fotografii la articolul de faţă). Sesizări similare sunt şi din alte oraşe ale ţării, unde autorităţile sunt prinse la mijloc între ordonanţele militare şi situaţia specială a celor care trăiesc pe străzi şi nu respectă nici măcar cele mai elementare măsuri de prevenire dispuse de autorităţi..
Poliţia: „Pot fi internaţi doar cu acordul lor”
Chestionate în privinţa persoanelor fără adăpost, instituţiile din Galaţi spun că se preocupă să ţină lucrurile sub control, dar că nu este deloc aşa de simplu pe cât pare, deoarece, conform legii, persoanele fără adăpost găsite în stradă pot fi internate în centrele speciale doar cu acordul lor.
„Un punct important al activităţii poliţiştilor locali de la nivelul municipiului Galaţi, vizează identificarea persoanelor fără adăpost. Cei găsiţi într-o asemenea situaţie sunt internaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost. În cazul persoanelor fără adăpost cu probleme medicale, aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice, acestea sunt internate, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei sau la Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna”, ne-a transmis biroul de presă a Poliţiei Locale Galaţi.
Am mai aflat cu acest prilej, că la nivelul celor cinci secţii de poliţie locală au fost identificate un număr de 103 persoane fără adăpost, oameni care provin dintre locuitorii municipiului Galaţi, din comunele judeţului, precum şi din alte localităţi ale ţării.
„Poliţiştii locali de la ordine publică au identificat 103 persoane fără adăpost, majoritatea fiind monitorizate în locurile pe care le frecventează sau unde se adăpostesc. În luna aprilie, poliţiştii locali au condus spre internare, în centre specializate, un număr de 72 de persoane fără adăpost. Cele care prezentau şi afecţiuni medicale, au fost internate, după caz, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sau cel de Psihiatrie, toate activităţile fiind desfăşurate cu respectarea măsurilor de protecţie şi mijloacele avute la dispoziţie. Această activitate privind categoria de persoane fără adăpost va fi în continuare în atentia poliţiştilor locali de la nivelul municipiului Galaţi”, a declarat Petrică Hahui, director general, Poliţia Locală Galaţi.
Trebuie menţionat şi că locuitorii municipiului Galaţi care vor să sesizeze un astfel de caz o pot face la numărul de urgenţă (gratuit) pus la dispoziţie de Poliţia Locală Galaţi: 955.
Evident, amendarea unui om al străzii pentru că nu respectă restricţiile de circulaţie este un demers absolut inutil câtâ vreme aceştia nu au niciun fel de venituri şi trăiesc mâncând de la pubelele de gunoi.
Primăria: „58 de persoane fără adăpost sunt cazate în centrul social”
Potrivit informaţiilor transmise la solicitarea „Adevărul” de către Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi, în Galaţi se ocupă de chestiunea boschetarilor Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost, un serviciu rezidenţial subordonat Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale pentru Tineri Galaţi, aflat sub autoritatea Consiliului Local Galaţi.
Acest centru oferă servicii sociale persoanelor fără adăpost de pe raza municipiului Galaţi, dar numai cu acordul acestora. Practic, ei pot sta în adăpost când şi cât vor, iar legal nu pot fi ţinuţi cu forţa acolo.
În prezent, în cadrul centrului sunt cazate 58 persoane, cărora le sunt oferite următoarele servicii: cazare pe perioadă determinată, hrană, asistenţă socială, consiliere psihologică, consiliere şi informare, reintegrare familială şi comunitară, orientare vocaţională, reinserţie socială.
Perioada de cazare în centru este determinată, de un an, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, în funcţie de situaţia particulară a fiecărui beneficiar şi în raport cu nevoile individuale ale acestuia.
„În ultimii ani, Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galaţi a primit solicitări pentru acordarea de servicii sociale astfel: 206 solicitări în 2017; 201 solicitări în 2018 şi 166 solicitări în 2019. În 2020, până în prezent, Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galaţi a primit de 81 solicitări. Pentru a răspunde corespunzător nevoilor acestei categorii sociale, Primăria municipiului Galaţi analizează acum posibilitatea înfiinţării în viitorul apropiat a unui Centru de noapte pentru persoanele fără adăpost”, ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.
Până acum, conform statisticilor oficiale, o singură persoană fără adăpost a murit din cauza coronavirusului la Galaţi, Este vorba despre o femeie de 62 ani, om al străzii, care s-a prezentat în UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi în data de 6.04.2020, cu simptome respiratorii.
I s-au recoltat probe pentru COVID-19, a fost izolată în izolator apoi a fost internată în Spitalul de Boli Infecţioase. A fost diagnosticată pozitiv pe data de 06.04.2020 şi a decedat pe data de 11.04.2020. Ca şi comorbidităţi avea boală autoimună, HTA şi obezitate.