FOTO Luxul exorbitant în care trăiesc traficanţii de copii din Ţăndărei. Palate de milioane, ridicate din cerşetorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lux exorbitant la Ţăndărei FOTO M.S.
Lux exorbitant la Ţăndărei FOTO M.S.

Cea mai mare reţea de traficanţi de copii are cartierul general în oraşul ialomiţean Ţăndărei. Peste 180 de copii au fost obligaţi de aceştia să cerşească pe străzile marilor metropole din Anglia. Din cerşetorie s-au strâns averi, iar traficanţii şi-au ridicat case de sute de mii de euro.

GALERIE FOTO

Traficul cu cerşetori către Marea Britanie a adus milioane de euro în buzunarele ţiganilor Ţăndărei care au pus la cale această „afacere“: în intervalul 2006-2009, în oraş au apărut palate peste palate.

Pe strada Bucureşti, şoseaua principală din oraş, sunt cele mai multe palate. Casele, adevărate fortăreţe, sunt vopsite în culori vii. La modă este portocaliul şi rozul. Faţadele au geamuri mari, din spatele cărora se pot observa perdelele înflorate decorate pe ici pe colo cu ghivece cu flori din plastic. Traficanţii nu au făcut economie la investiţia în uşi metalice blindate cu încuietori.

În vreme ce interlopii îşi afişează palatele şi limuzinele de lux, ţiganii care şi-au vândut copiii se zbat în mizerie. În mahalaua de la periferie, oamenii abia au cu ce să îşi cumpere de mâncare. Ţiganii nu sunt deranjaţi de condiţii, ascultă manele şi trăiesc viaţa la maximum.

Achitări pe bandă rulantă

Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv luni, 23 decembrie, de Curtea de Apel Târgu-Mureş, transmite Mediafax. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi de inculpaţi.

„Achitat inculpat. Respinge cererea de repunere pe rol formulată de d-na avocat (...), în calitate de apărător ales al inculpaţilor. Respinge cererile de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpaţi prin apărători la termenul de judecată din data de 10 decembrie 2019”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Târgu-Mureş.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris. În dosarul Ţăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani. DIICOT a declarat apel, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după ce dosarul s-a încheiat după aproape 9 ani.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite