Cum achiziţionăm online piese pentru maşina personală provenite din dezmembrări. Detaliile de care trebuie să ţinem cont
0Mulţi şoferi caută piese second-hand pentru maşină personală deoarece nu îşi permit să cumpere piese noi. Parcurile de dezmembrări auto s-au adaptat, iar acum peste 80% din activitatea acestora s-a mutat în mediul online. Pentru a nu fi păcăliţi, proprietarii de maşini trebuie să fie atenţi la câteva detalii.
Există câteva elemente pe care fiecare proprietar de maşină trebuie să le ia în considerare când alege să cumpere piese pentru maşină de pe site-urile specializate, astfel încât să nu aibă surpriza de a achiziţiona ce nu trebuie sau, mai rău, de a fi înşelat. Vă prezentăm mai jos cele mai importante dintre acestea.
Caută-i întotdeuna pe cei mai buni
Când cumpărăm piese pentru maşină, care pot afecta siguranţa maşinii şi a ocupanţilor săi, este necesar să fim extrem de precauţi şi să analizăm fiecare detaliu. Indicat este să începem cu identificarea celui mai bun site în domeniu. ”Recomandat este să căutaţi site-urile care postează doar anunţuri de la vânzători verificaţi în prealabil şi firme de dezmembrări care şi-au dovedit în timp seriozitatea”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.
Atenţie la opţiunea de căutare pe care o folosiţi
Un site serios va avea toate piesele auto împărţite pe categorii, în ideea ca cei care caută un produs, să îl găsească foarte uşor. Potenţialii cumpărători au două variante. Fie intră direct în categoria care îi interesează, fie dau un search în bara de căutare. În acest ultim caz, este indicat să fiţi cât mai specifici, astfel încât să ajungeţi rapid la piesele auto care vă interesează. Site-urile specializate au chiar şi opţiunea de a folosi ca filtre judeţul din care proveniţi, localitatea şi chiar limita de preţ peste care nu vreţi să treceţi.
Cum identificăm site-urile de încredere
Internetul abundă de site-uri care au la vânzare piese auto provenite din dezmembrări, iar printre ei, după cum lesne ne putem da seama, sunt şi mulţi escroci, care abia aşteaptă să servească o ţeapă unor şoferi. Există însă câteva elemente, de care ne putem folosi uşor pentru a identifica site-urile serioase.
”Un prim aspect este calificativul pe care un site îl primeşte de la clienţii săi. Dacă are multe calificative pozitive, atunci este în regulă să cumpărăm de acolo. Un indiciu sunt şi forumurile de specialitate, unde conducătorii auto vorbesc despre experienţele lor cu site-urile care vând piese de maşini”, detaliază Florin Marin Bogdan. Chiar şi site-urile care găzduiesc anunţurile de vânzare oferă indicii despre seriozitatea vânzătorilor.
La cei care sunt verificaţi, vor apărea etichetări de genul ”Utilizator verificat” sau ”Vânzător premium”. În cazul în care piesa auto comandată se dovedeşte a nu fi ce aveai nevoie sau este defectă, o vei putea trimite înapoi fără probleme şi să îţi primeşti banii. Vânzătorii care oferă factură şi garanţie la produsele pe care le vând sunt, de regulă, serioşi, în orice caz mai serioşi decât cei care postează la anunţul de vânzare că ”produsul nu se returnează”.
Preţul
O simplă căutare a unei piese auto pe site-urile specializate va scoate în evidenţă faptul că diferenţele de preţ pot fi foarte mari, de ordinul sutelor de lei. ”Ce trebuie să ştie cumpărătorii este că nu întotdeuna un preţ mic la un produs auto înseamnă că acela este slab calitativ, după cum nici un preţ mare nu garantează calitatea unei piese auto. Important este să faci comparaţie între preţurile la piese similare de pe diverse siteuri de specialitate, dar să te orientezi doar către vânzătorii de încredere, care au primit calificative pozitive de la cumpărători”, punctează Florin Marin Bogdan.
Firmele de dezmembrări mai mari au şi cheltuieli pe măsură şi tocmai de aceea îşi vor vinde produsele mai scump. Persoanele fizice sau firmele mai mici îşi permit să ofere preţuri mai bune la piesele auto pe care le vând, dar în cazul lor există riscul să nu poţi returna piesa dacă se dovedeşte a fi stricată. Prin urmare, preţul va fi întotdeuna un criteriu important în selectarea site-ului de unde cumpăraţi produsul, dar la fel de greu trebuie să cântărească în alegerea dumneavoastră şi seriozitatea vânzătorului.
Cum selectăm piesele auto de care avem nevoie
După ce aţi găsit piesa auto de care aveţi nevoie, este necesar să faceţi o verificare amănunţită a acesteia, punând accent pe anul de fabricaţie al maşinii dumneavoastră, model şi codul de culoare, dacă căutaţi piese de caroserie. Este indicat să sunaţi la numărul de telefon pe care îl oferă vânzătorul sau să purtaţi un dialog online cu acesta pentru a clarifica toate aceste aspecte.
Plăteşti doar după ce ai primit produsul
După ce ai găsit piesa auto care te interesează, este mulţumit de preţ şi ai identificat site-ul de unde o vei cumpăra, rămâne să stabileşti modalitatea de livrare. De obicei, plata produselor se face ramburs, însă este indicat, dacă şi cumpărătorul acceptă, să plăteşti după ce ai deschis coletul şi ai confirmarea că ai primit ceea ce ai comandat. Este o măsură de siguranţă, iar firmele sau vânzătorii serioşi nu vor avea probleme în a accepta o astfel de condiţie.
Oferă calificative vânzătorilor serioşi
După ce ai primit piesa auto de care aveai nevoie, este indicat să dai un calificativ vânzătorului de la care ai achiziţionat-o. Gestul nu este unul doar formal, ci îi va ajuta mult şi pe ceilalţi potenţiali cumpărători să îşi facă rapid o idee despre firmele şi persoanele de la care pot cumpăra produse auto de calitate, dar şi despre cei care oferă constant ţepe, livrând piese auto de proastă calitate sau defecte.