Cum a ajuns să fie judecat pentru mărturie mincinoasă un martor-cheie în dosarul în care un procuror-şef a fost condamnat pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a trimis în judecată pe Sandu Marius Turbuţ, proprietarul unei firme imobiliare din Galaţi, sub acuzaţiile de mărturie mincinoasă şi favorizare făptuitorului (ambele în formă continuată). El ar fi minţit în faţa judecătorilor la două audieri în instanţă, cu scopul de a-i proteja pe unii dintre inculpaţii din celebrul dosar Aviasan, care a produs un prejudiciu imens statului român.

După cinci ani de la trimiterea în judecată a inculpaţilor în celebrul dosar Aviasan (care priveşte privatizarea ilegală a terenurilor aeroportului utilitar de la Galaţi), cauza continuă să „facă pui”, deşi magistraţii încă nu au ajuns la un verdict final în privinţa inculpaţilor principali.

Dosarul Aviasan a ajuns în 2016 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce prima instanţă (Curtea de Apel Braşov) stabilise câte şase ani de închisoare principalilor inculpaţi, printre care se numără şi fostul deputat PDL Mihail Boldea, precum şi omul de afaceri Mircea Marossy, ginerele deputatului ex-ALDE Eugen Durbacă.

Din 2016 şi până acum, însă, dosarul principal a bătut pasul pe loc, mergând din amânare în amânare (următorul termen este pe 30 aprilie 2018), în schimb a generat o serie de dosare colaterale a căror judecată merge mult mai rapid.

Procurorul condamnat pentru şantaj

Două dintre aceste dosare colaterale îl privesc pe fostul procuror Costache Roşca Caloinescu, cel care a anchetat în prima fază (pe când era prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi), reclamaţiile cu privire la faptul că o serie de persoane din zona politică încearcă să pună mâna pe 39,61 hectare de teren din proprietatea bazei aviatice Aviasan (evaluat în instanţă la 8,6 milioane de euro, după ce în prima fază s-a vorbit de o valoare de cel puţin patru ori mai mare), aflat în proprietatea publică a statului şi  situat în intravilanul oraşului Galaţi.

Caloenescu a fost suspectat de luare de mită, fals în acte, favorizarea infractorului şi de şantaj. În una dintre cauze, rezultată din interceptările în dosarul Aviasan, procurorul a fost acuzat că a luat o mită de 138.000 de lei, disimulată prin creşterea cu mult peste valoarea de piaţă a a preţului unui apartament pe care l-a vândut unei persoane.

În acest dosar, după o primă condamnare cu suspendare s-a ajuns în final la achitare, judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa fiind de părere că probele prezentate de procurori nu demonstrează fapta şi că lucrurile dovedite, deşi ilegale, nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni.

Al doilea dosar penal al procurorului, în care a fost acuzat de DNA că a şantajat denunţătorii şi martorii din dosarul Aviasan, a avut însă alt parcurs. Costache Roşca Caloinescu a fost condamnat de judecători la o pedeapsă de trei ani de închisoare ( cu suspendare sub supraveghere) şi l-au obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Buzău, pe o perioadă de 60 de zile.

Fapta pentru care fostul prim-procuror a fost găsit vinovat este şantajarea primarului din comuna gălăţeană Vânători, Sicuţa Murgu (care a fost ameninţată cu arestarea dacă nu furnizează actele necesare derulării preluării ilegale a terenurilor Aviasan). Interesant este că, pe parcursul audierilor de la parchet şi din instanţă, martorul Sandu Marius Turbuţ a susţinut, printre altele, că procurorul Calenescu ar fi primit pentru acţiunile sale o şpagă de 2 milioane de euro (intermediar fiind un anume Adrian Azoiţei), aspect încă neclarificat de magistraţi.

Turbuţ, martorul mincinos

Lucrurile au luat o turnură cu totul surprinzătoare zilele trecute, când Sandu Marius Turbuţ (patronul unei agenţii imobiliare care s-a ocupat de o parte dintre tranzacţiile cu terenurile preluate de la Aviasan) a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar desprins din cauza principală, respectiv pentru comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă în formă continuată şi favorizarea făptuitorului în formă continuată.

Din rechizitoriu rezultă că „în zilele de 28.04.2015 şi 05.02.2018, inculpatul Turbuţ Sandu-Marius a fost audiat în calitate de martor de către magistraţii din cadrul Curţii de Apel Braşov şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 97/VIII/3 din 21 octombrie 2013, privind obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galaţi, aparţinând S.C. Aviaţia Utilitară Tuzla SA, prilej cu care a dat declaraţii neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală”.

„Prin afirmaţiile făcute în faţa instanţei de judecată, inculpatul a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele trimise anterior în judecată”, mai spun procurorii.

Deşi noua cauză pare oarecum banală, ea poate avea efecte dramatice asupra tuturor dosarelor penale cu care se intersectează şi în care mărturiile lui Turbuţ au fost folosite de procurori pentru a demonstra presupuse încălcări ale legii. Dacă mărturia mincinoasă va fi dovedită, atunci atât fostul procuror Costache Roşca Caloenescu, cât şi cei condamnaţi de prima instanţă în dosarul „Aviasan” (Mihail Boldea, Mircea Marossy samd) ar putea cere reluarea întregii cercetări penale, ceea ce ar însemna că toată munca de cinci ani a judecătorilor ar putea fi anulată.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite