Creşă de stat „moştenită” din comunism, renovată complet cu fonduri europene
0Pentru prima dată în utimii 30 de ani, o creşă de copii, din oraşul Galaţi, care a funcţionat din perioada comunistă a fost modernizată de la zero. Aproape 100 de copii, cu vârste între 1 şi 3 ani, se vor muta în curând într-o clădire cu totul nouă, într-un spaţiu prietenos şi adaptat vremurilor.
Cu ajutorul unor fonduri europene de peste o jumătate de milion de euro, creşa a fost transformată radical. Astfel, încăperile au fost modernizate, la fel sala de mese, bucătăria şi cabinetul medical. Mai trebuie montat doar mobilierul.
„Practic, este o nouă creşă, prima creşă construită cu fonduri europene de la Revoluţie, unde copiii vor avea parte de cele mai bune condiţii. S-au realizat lucrări de termoizolare a clădirii, la instalaţiile termice şi de climatizare, s-au făcut zugrăveli, tencuieli şi finisaje, iar în perioada imediat următoare vom asigura mobilierul şi toate dotările necesare. Este un proiect cu fonduri europene de 580.000 de euro”, spune primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
Pe perioada lucrărilor de modernizare, copiii şi personalul au fost transferaţi într-o clădire a unui liceu din oraş.
„Abia aşteptăm să mergem în noua clădire”
Rodica este mama a doua fetiţe şi abia aşteaptă să se redeschidă noua creşă. „Fetiţa mea cea mică merge de la un an la creşă. Pe perioada modernizării, ne-a mutat într-un alt spaţiu, însă abia aşteptăm să mergem în noua clădire. Nouă ne convine la creşa de stat, deoarece preţurile sunt avantajoase, iar personalul este pregătit să lucreze cu copii atât de mici. Lunar, plătim în jur de 150 de lei, în comparaţie cu grădiniţele private, unde tarifele sunt chiar şi de zece ori mai mari. De exemplu, fetiţa cea mare a mers la o grădiniţă privată şi plăteam mai mult de 1.000 de lei”, povesteşte mama unei fetiţe care se va bucura de noua creşă.
Dacă înainte de 1989 în Galaţi funcţionau peste 15 creşe de stat, în acest moment mai sunt doar două. După Revoluţie, cele mai multe fie au fost închise, fie au fost transformate în cabinete medicale sau în alte spaţii cu altă destinaţie. Din cauza preţurilor piperate de la instituţiile private, creşele de stat au început să fie tot mai căutate în ultimii ani, fiind supraaglomerate. Ba chiar, sunt lungi liste de aşteptare, iar părinţii sunt nevoiţi să aştepte pentru eliberarea unui loc. Pentru a rezolva această problemă, autorităţile locale au în plan construirea de noi astfel de clădiri cu fonduri proprii şi europene.