Copila genială din Galaţi primită în Mensa. Fetiţa cu o inteligenţă uriaşă pictează matematic şi se relaxează cu ecuaţii
0Alexandra Maryam Dimofte, elevă în clasa a VI-a la Colegiul „Costache Negri“ din Galaţi, a devenit în acest an cel mai tânăr membru al Mensa, organizaţie ce reuneşte persoane cu un grad mare de inteligenţă din 100 de ţări. Alexandra se foloseşte de matematică şi pentru a picta, iar tablourile ei le sunt vândute colegilor de clasă şi cunoştinţelor.
Alexandra Maryam Dimofte (12 ani) face parte din acest an din clubul select al Mensa, ai cărui membri au un coeficient foarte mare de inteligenţă. Deşi pentru alţii ar părea un motiv de mândrie, Alexandrei nu îi place să i se spună domnişoara Mensa, aşa cum o alintă unii profesori. „Noi am învăţat-o să fie mai discretă, mai smerită. Am încercat să o facem să înţeleagă că nu trebuie să-i crească orgoliul pentru că este în Mensa. Este o recunoaştere a calităţilor ei, dar nu înseamnă că trebuie să mergem cu nasul pe sus“, ne explică mama Alexandrei, Nicoleta Dimofte.
Din clasa a II-a, Alexandra îşi face temele singură datorită capacităţii sale extraordinare de a acumula rapid informaţii şi de a găsi soluţii la problemele de matematică. Prima participare la olimpiada judeţeană de matematică a însemnat o experienţă importantă pentru Alexandra, care mai avea nevoie doar de o sutime pentru a se califica la faza naţională. Anterior, micuţul geniu îşi trecuse în cont câteva premii la alte concursuri de matematică, cel mai important fiind Concursul interjudeţean de matematică „Cristian S. Calude“, organizat de Colegiul „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, unde a obţinut o menţiune în 2015.
Prea multe teme la şcoală
Dacă ar fi să schimbe ceva în sistemul de învăţământ, Alexandra ne declară că ar lăsa doar 1% din temele pe care copiii sunt obligaţi să le facă zilnic acasă. Cel mai bun exemplu despre nivelul de încărcare al copiilor în momentul de faţă este tot Alexandra. Micuţa ne-a povestit că ei i-a luat într-o singură zi nu mai puţin de cinci ore să-şi facă tema la matematică, astfel că ne putem doar imagina cât s-au chinuit colegii ei să realizeze acelaşi lucru.
„Copiii ar trebui să aibă timp să se întâlnească mai mult şi să se joace. Aş mări pauzele, pentru că doar atunci avem timp să vorbim între noi şi să ne jucăm“, ne explică Alexandra realitatea dureroasă cu care se confruntă mulţi dintre copiii care învaţă în prezent în România. Pentru Alexandra, ecuaţiile la matematică sunt o continuă provocare, dar şi un mijloc de a se relaxa. A fost nevoie doar de o singură seară pentru ca Alexandra să ajungă să înţeleagă şi să rezolve extragerea radicalilor la matematică, fără ca în prealabil vreun profesor să-i fi arătat cum se face.
Are deja 12 tablouri vândute
Pentru Alexandra, una dintre cele mai interesante aplicaţii ale matematicii este pictura. Ecuaţiile matematice, spune ea, îi conferă o siguranţă mentală, pentru că are încredere că nu poate greşi atunci când face schiţele pentru tablouri. Alexandrei îi place foarte mult ceea ce ea numeşte ordinea în pictură, când culorile şi chiar petele de culoare se armonizează şi se leagă apoi în diferite forme. Deşi are doar 12 ani, Alexandra a vândut deja 12 picturi.
Alexandra cu una dintre creaţiile sale FOTO Valentin Trufaşu
Are un talent uriaş, dovadă că i se pare uşor să deseneze absolut orice.Pentru viitor, Alexandra visează să ajungă designer vestimentar şi să-şi folosească tehnica din pictat pentru a realiza haine. La vârsta la care alţi copii se joacă pe calculator, fata de 12 ani se gândeşte la numeroasele comenzi de tablouri pe care le-a primit. „În momentul de faţă am trei comenzi de tablouri. Le-am făcut portrete colegilor de clasă. M-a rugat o colegă să-i fac un desen pentru prietenul ei“, ne declară entuziasmată fetiţa.
Prima comandă pentru un tablou a venit când Alexandra avea 10 ani. O clientă de-a mamei sale a observat picturile Alexandrei şi a dorit o lucrare realizată de mâna micului geniu. Chiar şi preotul duhovnic al familiei s-a arătat impresionat de operele Alexandrei, dorind şi el să aibă acasă o pictură a copilei. Din banii obţinuţi din vânzarea tablourilor, Alexandra şi-a cumpărat o bicicletă.
În timpul liber, se mai relaxează dansând breakdance, o latură care i-a surprins chiar şi pe părinţii ei, dar pe care au înţeles-o. Şi, până la urmă, au încurajat-o să continue.
Alexandra Dimofte a fost de mică un copil atipic, mai ales prin prisma a ceea ce îi făcea plăcere să facă, povesteşte mama ei. Alexandra le cerea părinţilor să-i cumpere atlase cu copaci, insecte şi alte lucruri legate de natură, iar jucăriile şi păpuşile o lăsau indiferentă. „Nu s-a jucat niciodată cu păpuşi. Le dezbrăca şi atât“, ne declară râzând mama fetiţei, Nicoleta Dimofte.
Micul geniu şi-a propus în viitorul apropiat să-şi testeze abilităţile prin intermediul jocului „escape room“, care constă în capacitatea de a descoperi cheia camerei în care eşti închis, pe baza unor indicii care sunt lăsate în diverse locuri. Jocul este folosit în special în mediul corporatist de către adulţi pentru a se relaxa.