Controale la ambrozie. „Iarba pârloagelor” produce astm și șoc anafilactic. Primăriile trimit deja somații

0
Publicat:

Primăria Galați a împărțit somații proprietarilor terenurilor pline cu ambrozie din Galați. Este o plantă periculoasă numită și „iarba pârloagelor” care poate produce astm și chiar șoc anafilactic.

Planta periculoasă care produce alergii foarte grave FOTO: Arhivă Adevărul
Planta periculoasă care produce alergii foarte grave FOTO: Arhivă Adevărul

În urma controalelor, în orașul Galați s-a constatat prezența ambroziei pe 21 de terenuri aparținând unor persoane fizice și juridice.

Conform legii, au fost aplicate 21 de somații pentru aplicarea  metodelor de combatere și distrugere a acestei plante cu potențial alergen.

În cazul în care se constată că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni, se aplică amendă contravențională de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice. 

„Identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se face până pe 30 iunie 2023, de personal împuternicit prin dispoziția primarului, poliţişti locali şi comisari ai Gărzii de Mediu. Primul control pe teren se efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an, iar a doua verificare se face între 1 august și 30 octombrie”, a transmis Primăria Galați. 

Cât de periculoasă este „iarba pârloagelor”

Ambrozia se găsește pe terenurile agricole lăsate în paragină, de aceea se numește în popor și „iarba pârloagelor”.  Este cea mai alergenică plantă din România, iar tot mai mulți oameni fac alergii grave.

Are talia semi înaltă, de 50-100 cm, frunzele de ambrozie sunt alungite și ascuțite la vârf, lobate. Polenizarea ambroziei se realizează cu ajutorul curenților de aer, de aceea când bate vântul simptomele de alergie sunt mai accentuate. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit medicilor, simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoree, strănuturi în salve, prurit și eritem conjunctival. De asemenea, poate declanșa crize de astm, precum și erupții cutanate, până la șoc anafilactic.  

Expunerea prelungită și în timp, pe lângă agravarea simptomelor, poate conduce la apariția astmului bronșic alergic. Este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, ce duce la limitarea fluxului de aer. Cele mai frecvente simptome sunt: dificultățile de respirație sau senzația de sufocare, tuse, senzație de greutate în piept și respirație șuierătoare. 

Deoarece alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în 2018 autoritățile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite