Cât de periculoasă este „iarba pârloagelor”. Produce astm și șoc anafilactic, iar 2,5 milioane de români sunt alergici la ea

0
Publicat:

Este vorba de ambrozie, o plantă periculoasă care poate produce astm și chiar șoc anafilactic. Potrivit datelor statistice, peste 2,5 milioane de români sunt alergici la această iarbă, care ar trebui să fie eliminată de pe terenuri.

Planta periculoasă care produce alergii foarte grave FOTO: Arhivă, Adevărul
Planta periculoasă care produce alergii foarte grave FOTO: Arhivă, Adevărul

Ambrozia se găsește pe terenurile agricole lăsate în paragină, de aceea se numește în popor și „iarba pârloagelor”.  Este cea mai alergenică plantă din România, iar tot mai mulți oameni fac alergii grave.

Are talia semi înaltă, de 50-100 cm, frunzele de ambrozie sunt alungite și ascuțite la vârf, lobate. Polenizarea ambroziei se realizează cu ajutorul curenților de aer, de aceea când bate vântul simptomele de alergie sunt mai accentuate. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit medicilor, simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei. Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoree, strănuturi în salve, prurit și eritem conjunctival. De asemenea, poate declanșa crize de astm, precum și erupții cutanate, până la șoc anafilactic.  

Expunerea prelungită și în timp, pe lângă agravarea simptomelor, poate conduce la apariția astmului bronșic alergic. Este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, ce duce la limitarea fluxului de aer. Cele mai frecvente simptome sunt: dificultățile de respirație sau senzația de sufocare, tuse, senzație de greutate în piept și respirație șuierătoare.

Ce e de făcut în cazul unei crize de astm explică medicul pneumolog Sorin Bivolaru, de la Spitalul Militar Galați. 

 „Dacă pacientul este deja diagnosticat cu astm și are o criză, primul lucru pe care trebuie să-l facă, este administrarea tratamentului inhalator de urgență - pacientul fiind instruit în acest sens odată cu stabilirea diagnosticului inițial și prescrierea tratamentului. Dacă după 2-4 minute de la administrarea primului puf inhalator din tratamentul de urgență, respirația nu începe să se ușureze, pacientul îți poate administra încă 2 pufuri, urmate de alte 2 pufuri peste 15-20 de minute de la a doua administrare. Dacă respirația nu se ameliorează, se adresează unei camere de primiri urgențe”, a scris medicul pneumolog Sorin Bivolaru, pe pagina sa de Facebook.

Ce riscă cei care nu își curăță terenurile de ambrozie

Deoarece alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în 2018 autoritățile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.

Potrivit legislației în vigoare, „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Potrivit Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, nerespectarea prevederilor privind măsurile de combatere a răspândirii acestei plante se sancționează cu avertisment, iar nerespectarea prevederilor din avertisment constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

În urmă cu doi ani, Primăria municipiului Galați a constatat existența ambroziei pe 24 de terenuri aparținând unor persoane fizice sau juridice, pentru care s-au aplicat 23 de somații, într-un caz fiind aplicate imediat prevederile legale privind eliminarea buruienii. De asemenea, s-au aplicat două avertismente.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite